Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο - Φρένο στο πενθήμερο ανοδικό σερί

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο - Φρένο στο πενθήμερο ανοδικό σερί

Ισχυρές πιέσεις σε HELLENiQ ENERGY και Jumbo λόγω των μερισμάτων - Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με νέο ρεκόρ 24ετίας - Διψήφιο άλμα για την Attica Bank

4715010
Σε επιλεκτικές κινήσεις αρκέστηκαν σήμερα (10/7) οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, διορθώνοντας μετρημένα μετά το πενθήμερο ράλι που είχε αποφέρει κέρδη της τάξης του +3,14%. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε εκ νέου κάτω από τις 1.450 μονάδες, ωστόσο δεν απομακρύνθηκε αρκετά από το συγκεκριμένο ψυχολογικό όριο.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο ΓΔ υποχώρησε κατά 6,91 μονάδες ή -0,48% και έκλεισε στις 1.444,31 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 12 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.440,62 (χαμηλό ημέρας) και τω 1.452,46 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Η εγχώρια αγορά κράτησε αποστάσεις από το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τέσσερις εισηγμένες (Τρ. Πειραιώς, Jumbo, HELLENiQ ENERGY και AS Company) «έκοψαν» μέρισμα, συνολικού ύψους περί των 500 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας την όποια ανοδική διάθεση. Δύο εξ αυτών υποχώρησαν σημαντικά και άσκησαν ισχυρές πιέσεις στο ταμπλό.

Ο λόγος για την HELLENiQ ENERGY και την Jumbo, οι οποίες διολίσθησαν κατά περίπου -6% και -3,5%, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε την «αναρρίχησή» της σε κορυφές που έχει να δει εδώ και 24 χρόνια, με «όχημα» το deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κομβικός και ο ρόλος της Axia, η οποία σε πρόσφατο report της ανέφερε πως «βλέπει» τον τίτλο στα 27,4 ευρώ. Εντυπωσιακό ράλι +20% για την Attica Bank στον απόηχο των εγκρίσεων για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια.

Τα μερίσματα και η Πειραιώς

Κλείσιμο
Οι αναλυτές περίμεναν ότι το Χ.Α. θα δεχόταν πιέσεις σήμερα, στον απόηχο των πέντε διαδοχικών θετικών συνεδριάσεων που προηγήθηκαν. Σημαντικό ρόλο στο σημερινό profit taking έπαιξε το μπαράζ των αποκοπών μερισμάτων από εισηγμένες με βαρύτητα στο ταμπλό. Ειδικότερα, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διαπραγματεύθηκαν η Πειραιώς (0,063 ευρώ/μτχ), η Jumbo (1 ευρώ/μτχ), η HELLENiQ ENERGY (0,6 ευρώ/μτχ) και η AS Company (0,13 ευρώ/μτχ), με αποτέλεσμα να καταγράψουν ισχυρές απώλειες.

Όσον αφορά την Πειραιώς, η πληρωμή έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 16 Ιουλίου. Πρόκειται για την πρώτη συστημική τράπεζα που μοιράζει μέρισμα έπειτα από 16 χρόνια, μετά το «πράσινο φως» του αρμόδιου εποπτικού φορέα SSM. Οι υπόλοιπες τράπεζες θα επιβραβεύσουν τους μετόχους τους στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σε άλλα νέα, η Πειραιώς έδωσε mandate σε παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες να εκδώσουν ένα νέο πράσινο senior preferred ομόλογο, για περαιτέρω ενίσχυση της βάσης MREL της τράπεζας. Το ομόλογο είναι πενταετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης στα 4 χρόνια. Η τράπεζα άντλησε 650 εκατ. ευρώ από την έκδοση, έναντι των 500 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική επιδίωξη. Η ζήτηση ήταν υψηλή, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Aνοδικές τάσεις στις διεθνείς αγορές

Έντονο προβληματισμό έχει δημιουργήσει στις ευρωαγορές η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, με το τοπικό χρηματιστήριο να δέχεται ισχυρές πιέσεις στη συνεδρίαση της Τρίτης. Απώλειες άνω του -1,5% σημείωσε ο γαλλικός CAC 40 και -1,3% ο γερμανικός DAX. Σήμερα οι ευρωαγορές αντιδρούν, με όλους τους δείκτες να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Μεταξύ +0,7% και +0,8% οι δείκτες σε Παρίσι και Φρανκφούρτη. Πέριξ του +1,1% με +1,2% ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35.

Στασιμότητα επικράτησε την Τρίτη στην Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να επεκτείνουν ωστόσο τα ιστορικά υψηλά τους. Οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ καλλιέργησαν συγκρατημένη αισιοδοξία στους επενδυτές. Στην κατάθεσή του στη Γερουσία, ο πρόεδρος της Fed υιοθέτησε αρκετά μετριοπαθή τόνο, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ακολουθεί σήμερα η κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βουλής. Όλα τα βλέμματα στον πληθωρισμό Ιουνίου των ΗΠΑ, που ανακοινώνεται αύριο. Ήπια ανοδικό το σημερινό ξεκίνημα, με τους S&P 500-Nasdaq να διατηρούνται σε τροχιά ρεκόρ.

Μεικτή ήταν η εικόνα σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να διευρύνει το ιστορικό υψηλό του, πλησιάζοντας περαιτέρω τις 42.000 μονάδες. Οι traders αξιολόγησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Κίνα και την Ιαπωνία. Ο πληθωρισμός στην Κίνα διέψευσε οριακά τις προσδοκίες, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει αύξηση 0,2% τον Ιούνιο, ηπιότερη από την αύξηση 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: «Με κρατούσε σφιχτά, είχε φοβηθεί» λέει ο αστυνομικός που πήρε αγκαλιά τον ηλικιωμένο για να τον σώσει από τη φωτιά

Κορυδαλλός: Βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία του 35χρονου Αλβανού στις φυλακές

Νίκος Γκατζογιάννης: 40 χρόνια μετά την «Ελένη» κι ακόμα περιμένω μία συγγνώμη για τον Εμφύλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης