Ζητείται λύση για 22 δισ. ευρώ κόκκινα στεγαστικά δάνεια

Χιλιάδες οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ακινήτων μέχρι το τέλος του έτους - Οι τρεις τρόποι για την αποφυγή του πλειστηριασμού που εφαρμόζoνται στο εξωτερικό

Μια ολιστική προσέγγιση για το ιδιωτικό χρέος φαίνεται πως αναζητούν στο σύνολό τους Πολιτεία και αρμόδιοι φορείς, μιας και αυτό κινείται περί τα 100 δισ. ευρώ ως ωρολογιακή βόμβα στα κοινωνικά θεμέλια.

Το πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο τμήμα του χρέους αυτού είναι τα στεγαστικά δάνεια τα οποία στα χαρτοφυλάκια των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων έχουν μια αποτίμηση της τάξης των 22 δισ. ευρώ με τα περισσότερα από αυτά να φέρουν καλύμματα επαρκή, ώστε να “εμποδίζουν” αυτό που κάποιοι θα αποκαλούσαν ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί 8500 πλειστηριασμοί ακινήτων εκ των οποίων 500 μόνον έχουν ανασταλεί.

Ο τρόπος με τον οποίον δουλεύουν οι servicers είναι η εξυπηρέτηση ενός στόχου που φέρει στο όνομα ανακτήσεις. Από αυτήν την άποψη τα NPEs των στεγαστικών είναι εκείνα που μπορούν να αποδώσουν περισσότερο στην εξυπηρέτηση του στόχου των servicers και κάπως έτσι ξεκινάει και το σχετικό πρόβλημα.

Οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων δεν πραγματοποιούν κουρέματα όπου υπάρχει κάλυμμα όπως επίσης θέτουν όρους αρκετά αυστηρούς στην είσπραξη των απαιτήσεων στις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχει επέλθει νωρίτερα συμφωνία με τους δανειολήπτες. Ο πιο δύσκολος όρος προς εξυπηρέτηση από την πλευρά των δανειοληπτών είναι, προκειμένου μια κατοικία να μην οδηγηθεί στον πλειστηριασμό, να δοθεί ένα σημαντικό ποσό μπροστά, έναντι εξοφλήσεως της οφειλής (περίπου 10% και αναλόγως του ύψους της οφειλής και της αξίας του καλύμματος) και κατόπιν να ακολουθήσει ο διακανονισμός σε δόσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

«Παραμένω στην κούρσα, θα νικήσω τον Τραμπ» λέει ο Μπάιντεν παρά τις δύο μνημειώδεις γκάφες του

Τι αλλάζει για εκπαιδευτικούς και μαθητές με το πολλαπλό βιβλίο - Η επίπτωσή του στην Τράπεζα Θεμάτων

Φρικτός θάνατος για 19χρονη στη Ρουμανία από επίθεση αρκούδας - Ούρλιαζε στους διασώστες «με πλησιάζει, με πλησιάζει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr