Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα επικράτηση των αγοραστών - Κέρδη 3,42% εντός του Ιουλίου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα επικράτηση των αγοραστών - Κέρδη 3,42% εντός του Ιουλίου

Σε υψηλό ενός μήνα ο Γενικός Δείκτης - Έντονη μεταβλητότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων - Ράλι για την Alpha Bank με ώθηση από το report της HSBC - Οι θετικοί και οι αρνητικοί πρωταγωνιστές στο ταμπλό

4715013
Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.450 μονάδων αποχαιρέτησε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου η Λεωφόρος Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν τα ηνία για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Η συνεδρίαση της Παρασκευής (12/7) χαρακτηρίστηκε από αρκετές εναλλαγές στο πρόσημο, με επιλεκτικό trading σε στενό εύρος διακύμανσης.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 6,37 μονάδες ή +0,44% και έκλεισε στις 1.452,28 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.441,48 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 10 Ιουνίου (1.458,84 μονάδες). Στο διήμερο σερί του ο ΓΔ σημείωσε αθροιστικά κέρδη +0,55%, σε εβδομαδιαία βάση κινήθηκε ανοδικά κατά +0,82%, εντός του Ιουλίου ενισχύεται κατά +3,42% και η φετινή του επίδοση «αγγίζει» πλέον το +12,31%.

Από «βαρίδι» σε «μοχλό» ανόδου μετατράπηκαν οι τράπεζες, με την Alpha Bank να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος. Λίγες ώρες πριν τη λήξη της συνεδρίασης, η HSBC έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της για την τράπεζα, όπου, μεταξύ άλλων, τονίζει πως τα θεμελιώδη της Alpha δεν δικαιολογούν την τρέχουσα τιμή της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο βρετανικός οίκος αύξησε την τιμή στόχο στα 3 ευρώ με περιθώριο ανόδου 80% από τα σημερινά επίπεδα.

Με τις θετικές τάσεις της Alpha Bank συντονίστηκαν η Πειραιώς, η Coca Cola, η Lamda Development, ο ΟΠΑΠ και η Jumbo. Στην περίπτωση της Lamda, που «αναρριχήθηκε» σε υψηλό άνω των δύο ετών, καταλύτης ανόδου συνέχισε να αποτελεί το report της Axia. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή στόχο 11,5 ευρώ για τη μετοχή και τη χαρακτηρίζει ως ξεχωριστό investment case.

Κλείσιμο
Από την άλλη πλευρά, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν η ΕΤΕ, η ΔΕΗ, η Motor Oil, αλλά και η Attica Bank, με την τελευταία να αναμένει εξελίξεις σχετικές με τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Οι εβδομαδιαίες επιδόσεις των βασικών δεικτών

Αν και ενδοσυνεδριακά κινούνταν σε πτωτικό έδαφος, ο τραπεζικός δείκτης έκανε την ανατροπή -με την αρωγή της Alpha Bank- και έκλεισε με κέρδη +0,6% στις 1.273,83 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε ανοδικά κατά +0,61% στις 3.535,31 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ενισχύθηκε κατά +0,32% στις 2.319,06 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι τράπεζες υποχώρησαν κατά -0,27%, ο Large Cap κέρδισε +0,52% και ο Mid Cap «σκαρφάλωσε» κατά +1,78%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 103,339 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,921 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Τζίρο 22,312 εκατ. ευρώ έκανε η ΕΤΕ και ακολούθησε στα 14,888 εκατ. ευρώ η Jumbo. Άνω των 7 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές για τη Motor Oil και την Alpha Bank. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται πλέον στα 100,92 δισ. ευρώ. Οι ανοδικές μετοχές (60) υπερίσχυσαν έναντι των καθοδικών (36), ενώ 15 τίτλοι παρέμειναν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, «έλαμψε» το άστρο της Alpha Bank (+2,44% στο 1,68 ευρώ). Σε θετικό έδαφος επίσης η Πειραιώς (+1,58% στα 3,728 ευρώ) και η Eurobank (+1,01% στα 2,096 ευρώ). Στον αντίποδα, η Εθνική διόρθωσε κατά -1,43% στα 7,87 ευρώ.

Εν αναμονή της Scope

Εδώ και ένα μήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει «εγκλωβιστεί» στις 1.400-1.450 μονάδες. Βγάζει αντίδραση όποτε απειλείται το κάτω εύρος της εν λόγω περιοχής. Ωστόσο, στις τελευταίες συνεδριάσεις, που κινείται κοντά στο άνω εύρος, δυσκολεύεται να το διασπάσει ή όταν το καταφέρνει, μετά χάνεται το μομέντουμ. Ζητούμενο είναι η εύρεση θετικών καταλυτών που θα επιτρέψουν ακόμη και την προσέγγιση των 1.500 μονάδων (ρεκόρ 13 ετών). Δύσκολο το εγχείρημα ενόσω διανύουμε περίοδο θερινής ραστώνης.

Απόψε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Wall Street, η Scope Ratings πρόκειται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι από τον Αύγουστο του 2023 (όταν έδωσε και την επενδυτική βαθμίδα), ο γερμανικός οίκος βαθμολογεί με BBB- και σταθερό outlook την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την παραπάνω αξιολόγηση τον περασμένο Ιανουάριο. Σοβαρές πιθανότητες «μαζεύει» η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές.

Παράλληλα, οι επενδυτές εστιάζουν στην κίνηση των διεθνών αγορών, μετά την υποχώρηση του αμερικανικού πληθωρισμού στο 3% τον Ιούνιο (το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τριών ετών), έναντι του 3,3% που είχε διαμορφωθεί τον Μάιο και του 3,1% που περίμεναν οι οικονομολόγοι. Πρόκειται, μάλιστα, για τον τρίτο διαδοχικό μήνα που σημειώνεται αποκλιμάκωση στην αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ. Οι νέες εξελίξεις ενισχύουν το σενάριο της νομισματικής χαλάρωσης από τη Federal Reserve, με την πρώτη μείωση των επιτοκίων να αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κέρδη σε Wall Street και Ευρώπη

Μετά την «πτήση» διαρκείας σε επίπεδα ρεκόρ, ήγγικεν η ώρα της διόρθωσης για τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq στην Wall Street. Ο ευρύτερος δείκτης οπισθοχώρησε κάτω από τις 5.600 μονάδες, τις οποίες είχε διασπάσει την Τετάρτη για πρώτη φορά στα χρονικά. Στο «κόκκινο» και οι τεχνολογικές μετοχές, με τους traders να ρευστοποιούν προκειμένου να αποκομίσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους. Αλλαγή σκηνικού σήμερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου η προσοχή έχει στραφεί στην πρεμιέρα των ανακοινώσεων σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων. Την αρχή έκαναν τραπεζικοί κολοσσοί, όπως η JP Morgan, η Citi και η Wells Fargo.

Συντηρείται το ανοδικό ρεύμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ώθηση από την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την επιστροφή της βρετανικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι αγοραστές ανεβάζουν στροφές όσο περνά η ώρα, με τον γαλλικό CAC 40 και τον γερμανικό DAX να ενισχύονται περισσότερο από +1%.

Στις ασιατικές αγορές, το ιαπωνικό χρηματιστήριο συντονίστηκε με το αντίστοιχο των ΗΠΑ. Ο τοπικός δείκτης Nikkei υπέστη ισχυρές απώλειες άνω των 1.000 μονάδων, μία ημέρα μετά το ιστορικό υψηλό και την «αναρρίχησή» του πάνω από τις 42.000 μονάδες. Το profit taking στην Ιαπωνία συνοδεύθηκε από έντονα πτωτικές τάσεις στη Νότια Κορέα, ενώ αντίθετα στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές σημείωσαν ισχυρή άνοδο. Κέρδη και για τον δείκτη ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος κατέρριψε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό κλεισίματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καύσωνας μέχρι τις 19 Ιουλίου - Έως 43 βαθμούς Κελσίου θα δείξουν τα θερμόμετρα

Βρετανία: Ο δράστης του μακελειού με τη βαλλίστρα μπορεί να κράτησε για ώρες ομήρους τις 3 γυναίκες πριν τις σκοτώσει

CNN: Ομπάμα και Πελόζι ανησυχούν για τον Μπάιντεν, αλλά δεν μπορούν να τον πείσουν να αποσυρθεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης