Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιλεκτικές τοποθετήσεις με το βλέμμα στις ευρωαγορές

Η αγορά ισορροπεί ανάμεσα στην αναβάθμιση από την Scope Ratings και στις διεθνείς πιέσεις λόγω Τραμπ - Ζητούμενο η παραμονή πάνω από τις 1.450 μονάδες

Μία πρώτη απόπειρα, να διατηρηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο σε ανοδικό έδαφος για τρίτη διαδοχική ημέρα, κάνουν σήμερα (15/7) οι αγοραστές. Η αναβάθμιση του outlook από την Scope Ratings παρέχει τα απαιτούμενα «καύσιμα». Ωστόσο, παρατηρείται ένας μερικός συντονισμός με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έχουν θορυβηθεί από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά +0,08% στις 1.453,50 μονάδες, σε ένα εύρος μεταξύ των 1.453,17 (χαμηλό ημέρας) και των 1.456,25 μονάδων (υψηλό ημέρας). Ζητούμενο είναι η παραμονή του ΓΔ πάνω από το κρίσιμο σημείο στήριξης των 1.450 μονάδων.

«Μουδιασμένη» είναι η πρώτη αντίδραση των επενδυτών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να επανέρχονται στο «κόκκινο». Η πιθανότητα να γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ έχουν «ανεβεί» κατακόρυφα και σε περίπτωση επανεκλογής του, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει την πιθανή επιβολή δασμών, σενάριο που «πληγώνει» τους traders στις ευρωαγορές.

Από την άλλη πλευρά, θετικός καταλύτης για το Χ.Α. είναι η αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας από την Scope Ratings. Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης (ο πρώτος που είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα) κράτησε σταθερή τη βαθμολογία στο ΒΒΒ-, αλλά έκανε ένα μίνι upgrade στο outlook, το οποίο είναι πλέον θετικό, από σταθερό προηγουμένως. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο «δρόμος» για μία πιθανή νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου, στο ΒΒΒ, πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, όπως ισχύει στην περίπτωση της Standard and Poor’s, καθώς είχε αναβαθμίσει κι αυτή το outlook.

Χωρίς το δικαίωμα στα μερίσματά τους διαπραγματεύονται σήμερα η ΕΛΙΝΟΙΛ (0,108 ευρώ – καθαρό 0,1026 ευρώ), η Βογιατζόγλου Systems (0,145 ευρώ – καθαρό 0,13775 ευρώ) και η Medicon (0,06 ευρώ – καθαρό 0,057 ευρώ). Παράλληλα, εισάγονται προς διαπραγμάτευση περίπου 1,22 εκατ. νέες μετοχές της Doppler, αξίας 0,04 ευρώ η κάθε μία, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Αρκετές ακόμα εισηγμένες «κόβουν» μέρισμα έως το τέλος του Ιουλίου, επομένως το Χρηματιστήριο αναμένεται να δεχθεί νέους κραδασμούς, ανάλογα με το «βάρος» του τίτλου και το ποσό του μερίσματος. Η προσοχή στρέφεται περισσότερο στις συστημικές τράπεζες (σ.σ. η Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει στην αποκοπή), οι οποίες θα προβούν στη συγκεκριμένη διαδικασία το διάστημα 25-29 Ιουλίου, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα - Πότε κορυφώνεται, ποιες περιοχές θα δουν 43άρια

Η Μπιάνκα Σενσόρι ξαναχτύπησε: Βγήκε για βόλτα στο Λος Άντζελες με ένα μικροσκοπικό μπικίνι

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία, 2-1 την Αγγλία στον τελικό με ήρωα τον Ογιαρθάμπαλ - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr