Τρίτη σερί άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Σε ρόλο «οδηγού» οι τράπεζες

Τρίτη σερί άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Σε ρόλο «οδηγού» οι τράπεζες

Διεύρυνε το υψηλό άνω του ενός μήνα - Πακέτα 19 εκατ. ευρώ άλλαξαν «χέρια» στην ΕΤΕ - Rebound για τη Motor Oil - Ράλι για την Attica Bank

5534797
Στο «τιμόνι» του ελληνικού χρηματιστηρίου παρέμειναν οι αγοραστές για τρίτη διαδοχική ημέρα, με την αναβάθμιση του outlook από την Scope Ratings να λειτουργεί ως θετικός καταλύτης. Οι τράπεζες ηγήθηκαν της ανοδικής προσπάθειας, ενώ και ο τζίρος διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα λόγω του αυξημένου όγκου των πακέτων. Παράλληλα, το Χ.Α. αντιστάθηκε στις πιέσεις που δέχονται οι ευρωαγορές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (15/7) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 6,24 μονάδες ή +0,43% και έκλεισε στις 1.458,52 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 8 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.453,17 (χαμηλό ημέρας) και των 1.461,81 μονάδων (υψηλό ημέρας). Το τελευταίο τριήμερο ο ΓΔ έχει κερδίσει σωρευτικά +0,98% και η φετινή του απόδοση ανέρχεται πλέον στο +12,79%. Παράλληλα, ανανέωσε το υψηλό άνω του ενός μήνα (καλύτερο κλείσιμο από τις 10 Ιουνίου στις 1.458,84 μονάδες).

Επιλεκτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών, με rotation στους τίτλους και περιορισμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Μεγάλη κινητικότητα παρατηρήθηκε σήμερα όσον αφορά τις συναλλαγές σε πακέτα. Μόνο στην Εθνική πέρασαν μέσω του Χ.Α. έξι πακέτα συνολικής αξίας σχεδόν 19 εκατ. ευρώ. Όλοι οι τίτλοι των συστημικών τραπεζών, πλην της Alpha Bank, κατέγραψαν άνοδο μεγαλύτερη του +1%.

Δυναμικό rebound για τη Motor Oil, στην προσπάθεια να βγει από το bear market, δηλαδή να μειώσει το -20% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά της. Ισχυρή άνοδο κατέγραψε και η Titan, η οποία επανήλθε κοντά στο ρεκόρ των 32,2 ευρώ. Ειδική μνεία για την Attica Bank, η οποία επανήλθε στις «αλματώδεις» επιδόσεις καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Ο Τραμπ, η Scope και τα μερίσματα

Κλείσιμο
«Μουδιασμένη» ήταν η πρώτη αντίδραση των επενδυτών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να επανέρχονται στο «κόκκινο». Οι πιθανότητες να γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ έχουν «ανεβεί» κατακόρυφα και σε περίπτωση επανεκλογής του, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει την πιθανή επιβολή δασμών, σενάριο που «πληγώνει» τους traders στις ευρωαγορές.

Από την άλλη πλευρά, θετικός καταλύτης για το Χ.Α. είναι η αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας από την Scope Ratings. Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης (ο πρώτος που είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα) κράτησε σταθερή τη βαθμολογία στο ΒΒΒ-, αλλά έκανε ένα μίνι upgrade στο outlook, το οποίο είναι πλέον θετικό, από σταθερό προηγουμένως. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο «δρόμος» για μία πιθανή νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου, στο ΒΒΒ, πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, όπως ισχύει στην περίπτωση της Standard and Poor’s, καθώς είχε αναβαθμίσει κι αυτή το outlook τον περασμένο Απρίλιο.

Χωρίς το δικαίωμα στα μερίσματά τους διαπραγματεύθηκαν σήμερα η ΕΛΙΝΟΙΛ (0,108 ευρώ – καθαρό 0,1026 ευρώ), η Βογιατζόγλου Systems (0,145 ευρώ – καθαρό 0,13775 ευρώ) και η Medicon (0,06 ευρώ – καθαρό 0,057 ευρώ). Παράλληλα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση περίπου 1,22 εκατ. νέες μετοχές της Doppler, αξίας 0,04 ευρώ η κάθε μία, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Αρκετές ακόμα εισηγμένες «κόβουν» μέρισμα έως το τέλος του Ιουλίου. Επομένως το Χρηματιστήριο αναμένεται να δεχθεί νέους κραδασμούς, ανάλογα με το «βάρος» του τίτλου και το ποσό του εκάστοτε μερίσματος. Η προσοχή στρέφεται περισσότερο στις συστημικές τράπεζες (σ.σ. η Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει σε αποκοπή), οι οποίες θα προβούν στη συγκεκριμένη διαδικασία το διάστημα 25-29 Ιουλίου, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Κέρδη στην Wall Street – Απώλειες στις ευρωαγορές

Πολιτικό πρόσημο αποκτά πλέον η κίνηση των βασικών δεικτών της Wall Street, μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιου για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ. Εκκίνηση από τις 40.000 μονάδες για τον Dow Jones, ενώ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους παραμένουν ο S&P 500 και ο Nasdaq. Μάλιστα, οι βασικοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος στην έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, οδεύοντας προς νέες κορυφές.

Αντίθετα, με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης στον απόηχο του σοκ με τον Ντ. Τραμπ. Στο -0,9% διαπραγματεύεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Πτώση -1,2% σημειώνει ο γαλλικός CAC 40, ενώ έπονται ο βρετανικός FTSE 100 στο -1% και ο γερμανικός DAX με τον ισπανικό IBEX 35 στο -0,9%.

Σε καθοδικό «κανάλι» κινήθηκαν σήμερα οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες περίπου -1,5%. Κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας, όπως και για τις λιανικές πωλήσεις. Κλειστές λόγω αργίας παρέμειναν οι αγορές στην Ιαπωνία. Νέο ιστορικό υψηλό για τον ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος βρέθηκε πάνω από τις 8.000 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά.

Πηγή: Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Προσποιούνταν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και «άδειαζαν» τα σπίτια ηλικιωμένων – Βίντεο ντοκουμέντα με τη δράση τους

Ρόδος: Η καταγγελία της 20χρονης Βρετανίδας για την 35χρονη ομοεθνή της - Επιχείρησε να τη βιάσει στην τουαλέτα μπαρ

Ραλφ Σουμάχερ: Ο γάμος με το μοντέλο, το διαζύγιο που του κόστισε εκατομμύρια και η αποκάλυψη για την σεξουαλικότητά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης