Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Οριστικά στον πάγο το bonus στο ύψος των κτιρίων

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Οριστικά στον πάγο το bonus στο ύψος των κτιρίων

Ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι δεν εκδίδουν άδειες με χρήση του bonus, περιμένοντας τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - Η Κηφισιά αντιδρά και για τους κήπους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
oikodomi
Οριστικό πάγωμα της οικοδομής με χρήση των bonus του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εφαρμόζουν οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής, ακυρώνοντας τους τσιμεντένιους ουρανοξύστες στα πιο ακριβά προάστια της πόλης και την αυθαιρεσία των εργολάβων με τις ευλογίες του ΝΟΚ.

Το δίχτυ προστασίας από την περασμένη εβδομάδα καλύπτει και τον Δήμο Αθηναίων, αφού με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε διετής αναστολή οικοδομικών αδειών μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, σε μια προσπάθεια του μεγαλύτερου δήμου της χώρας να προστατεύσει τους πολίτες από τετελεσμένα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αρνητική απόφαση του ΣτΕ.

Στο τείχος που έχουν υψώσει οι δήμοι της Αττικής προστέθηκε τις προηγούμενες ημέρες μια νέα απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ που εκδόθηκε μετά από προσφυγή του Δήμου Αλίμου, η οποία ξεβολεύει και όσους αξιοποίησαν τον λεγόμενο «κρυφό συντελεστή», το δώρο δηλαδή που τους έδινε ο ΝΟΚ να εξαιρούνται από τον προσμετρώμενο συντελεστή δόμησης χώροι όπως πατάρια και έρκερ, με αποτέλεσμα να αβγατίζουν τα τετραγωνικά και να μεγεθύνονται τα κτίρια.

Ο Δήμος Αλίμου μαζί με τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, που πρωτοστάτησαν στην αποκαθήλωση του ΝΟΚ, συνεχίζουν να τροφοδοτούν την επικαιρότητα γύρω από τις καταιγιστικές εξελίξεις. Εν αναμονή του ΣτΕ τελεί και ο Δήμος Κηφισιάς, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκοψε τον δρόμο για το «εντέλλεσθε» (εσωτερική διαταγή αναστολής αδειών) που είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο προ διμήνου και έχει προσβάλει την απόφαση για να προχωρήσει επίσης σε μερική αναστολή.
Κλείσιμο
ktiria-arthrou

Η προστασία των κήπων

Μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ότι ο δήμος θα συνεχίσει να εκδίδει τις άδειες με βάση το τροποποιημένο πλαίσιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αυτό παρουσιάστηκε την άνοιξη, με στόχο να παρέμβει στα κτιριακά μεγαθήρια και να διορθώσει τα κακώς κείμενα του ΝΟΚ. «Μέχρι 0,8 συντελεστή που είναι το 80% της πόλης δεν δίνεται ύψος, από 0,8 και πάνω δίνονται 2 μέτρα και σε ό,τι αφορά τη Νέα Ερυθραία προσπαθώ να βγάλω και γι’ αυτή “εντέλλεσθε”», αναφέρει ο κ. Ξυπολυτάς.

Ο ίδιος πάντως διευκρινίζει ότι τα ύψη των κτιρίων δεν είναι ο μοναδικός λόγος που αντιδρά η Κηφισιά. Ο δήμος των βορείων προαστίων με τις αριστοκρατικές κατοικίες και τους μεγάλους κήπους επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα απόνερα του ΝΟΚ και σε θέματα κάλυψης των οικοπέδων.
xypolytas
Βασίλης Ξυπολυτάς

Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός επιτρέπει την ανοικοδόμηση υπογείων εκτός του περιγράμματος του κτιρίου, δηλαδή τα υπόγεια μπορούν να επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου, σε επιφάνεια σχεδόν πάνω από το 80% αυτού. Αν μάλιστα το οικόπεδο είναι μικρό, δηλαδή έχει επιφάνεια μέχρι 600 τ.μ., οι υπόγειοι χώροι μπορούν να καταλάβουν ολόκληρο το οικόπεδο, αφήνοντας ελάχιστο ή και καθόλου χώρο για φύτευση δέντρων.

Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Ξυπολυτά, θα οδηγήσει στο τέλος των κήπων της Κηφισιάς και ο προφανής λόγος είναι γιατί η οροφή των υπογείων είναι αφιλόξενη σε μεγάλη βλάστηση και δέντρα καθώς εκεί μπορούν να φυτευτούν μόνο θάμνοι και γκαζόν. Επομένως η κατασκευή μιας οικοδομής επιφέρει ένα επώδυνο περιβαλλοντικά «ξύρισμα» των οικοπέδων δυσχεραίνοντας το οικιστικό περιβάλλον.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς υποστηρίζει ότι πολλά αιωνόβια δέντρα κόβονται και οι κάτοικοι δυσκολεύονται να αντιδράσουν, αφού η κοπή τους είναι νόμιμη από τη στιγμή που έχει προβλεφθεί στις οικοδομικές άδειες οι οποίες έχουν εκδοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική ρύθμιση επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ ώστε η δόμηση σε περιαστικές περιοχές και κηπουπόλεις να μην είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και του πρασίνου.

Αρα, να περιοριστούν οι διατάξεις που έχουν λογική και ισχύ μόνο για τα κέντρα των πόλεων και για πυκνοδομημένες συνοικίες που έχουν πνιγεί από τα αυτοκίνητα. Το πρόβλημα με τους κήπους επισημαίνει και ο δήμαρχος των 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, λέγοντας ότι αποτελεί ένα θέμα που έχει θίξει και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), χωρίς όμως να υπάρχει καμία πρόνοια του νόμου μέχρι σήμερα.
grigoris-konstantellos
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος


Σε ό,τι αφορά τα γενικότερα θέματα του ΝΟΚ, ο δήμαρχος των νοτίων προαστίων τονίζει ότι όλοι όσοι θίγονται από τα κτιριακά μεγαθήρια περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ που θα εκδικαστεί στις 13 Οκτωβρίου. Η σχετική απόφαση όμως δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από τον Μάρτιο του 2025 και μέχρι τότε η οικοδομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να υπόκειται σε σοβαρούς περιορισμούς.

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντέλλος, αν ένας δήμος έχει δεκαώροφα κτίρια, ο ΝΟΚ δεν του προκαλεί καμία ουσιαστική διαφορά. Στους δήμους των νοτίων προαστίων όμως που από τους τρεις ορόφους οι οικοδομές γίνονται πενταώροφες και με αύξηση 30% στον συντελεστή δόμησης η διαφορά είναι μεγάλη.
oikodomes_arthro

Ο Δήμος Αθηναίων

Ενα βήμα μπροστά κάνει και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος έχει ξεκινήσει τη μελέτη για το νέο πολεοδομικό σχέδιο επανεξετάζοντας τα ύψη και τους συντελεστές δόμησης. «Λόγω της βαρύνουσας πολεοδομικής σημασίας του θέματος, σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες διαδικασίες που διέπουν την εκπόνηση της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) και προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα που θα συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα στην εξαγωγή συμπερασμάτων, καθίσταται επιτακτική η άμεση προώθηση επιβολής μερικής αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών για δύο έτη», επισημαίνεται στην πρόσφατη εισήγηση της αντιδημάρχου Μάρως Ευαγγελίδου προς το δημοτικό συμβούλιο.

Η αναστολή των οικοδομικών αδειών θα αφορά τα ισχύοντα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη που υπερβαίνουν τα οριζόμενα στο βασιλικό διάταγμα του 1955, τα bonus δόμησης στα ύψη και στον όγκο των κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ, αλλά και τους ισχύοντες συντελεστές δόμησης οι οποίοι είναι ανώτεροι των μέσων συντελεστών δόμησης που ορίζει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, εξαιρουμένων των περιοχών του δήμου οι οποίες διέπονται από ειδικά διατάγματα προστασίας.

Οι συντελεστές

Στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος διευκρινίζει ότι δεν προτείνεται η καθολική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών προκειμένου να μην ανακοπεί πλήρως η οικοδομική δραστηριότητα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας. Οπως επισημαίνεται, η μερική αναστολή μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε φαινόμενα επίσπευσης της οικοδόμησης πριν από τη θεσμοθέτηση του πολεοδομικού σχεδιασμού προκειμένου να γίνει εκμετάλλευση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που πολλαπλασιάζουν τα τετραγωνικά μέτρα.

Η αύξηση της δόμησης που έχει επιφέρει στην Αθήνα ο συνδυασμός ύψους και αυξημένων συντελεστών δόμησης θα τεθεί υπό επανεξέταση κατά την εκπόνηση της μελέτης του νέου πολεοδομικού σχεδίου για την πρωτεύουσα καθώς έχει οδηγήσει στην ενεργειακή επιβάρυνση, στη συρρίκνωση των διαθέσιμων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, στην υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας των υποδομών αλλά και στην αλλοίωση του χαρακτήρα ορισμένων γειτονιών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Shutterstock


Ειδήσεις σήμερα:

Κινέζος μεγιστάνας καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για απάτη 1 δισ. δολαρίων – Έπαιρνε λεφτά από followers και αγόραζε γιοτ και αυτοκίνητα

Ακριβή μου MyCoast: 220 ευρώ η πρώτη ξαπλώστρα κύμα στην Αττική

Φωτιά σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, εστάλη 112, δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης