Παρέμβαση για τις τιμές του ρεύματος – Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, αύριο η εξειδίκευση των μέτρων

Παρέμβαση για τις τιμές του ρεύματος – Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, αύριο η εξειδίκευση των μέτρων

Στις 11 το πρωί της Τετάρτης η αναλυτική παρουσίαση των μέτρων από τον Θεόδωρο Σκυλακάκη - Τι συζητήθηκε νωρίτερα στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

timologio-reumatos
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου. Σχετικές ανακοινώσεις αλλά και εξειδίκευση των μέτρων αναμένονται αύριο το πρωί από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πολιτική της κυβέρνησης. Αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους της παρέμβασης αλλά και να αναφερθεί στο πλέγμα των μέτρων που θα εφαρμοστούν για να προστατευτούν τα ελληνικά νοικοκυριά από τις μεγάλες και αδικαιολόγητες εν πολλοίς -με βάση τα δεδομένα της αγοράς- αυξήσεις στις χονδρεμπορικές τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, ακόμη και η επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα ενώ φαίνεται να έχει ατονήσει –προς ώρας τουλάχιστον-το σενάριο για επαναφορά του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων που εξετάστηκε χθες από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με την εφαρμογή πλαφόν ανά τεχνολογία που είχε εφαρμοστεί κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Στελέχη του ΥΠΕΝ αρνούνται ότι θα επιστρέψουμε στο καθεστώς των επιδοτήσεων ωστόσο ενδεικτική της κυβερνητικής στάσης είναι η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων στο ρεύμα το κράτος θα είναι εδώ» προσθέτοντας ωστόσο ότι «δε βρισκόμαστε σ’ αυτό το σημείο».

Κλείσιμο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όποια μέτρα στήριξης αναλάβει η κυβέρνηση για να εξομαλυνθούν οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών του ρεύματος δεν θα είναι οριζόντια και θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ωστόσο, οι ακραίες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς βρίσκονται στο στόχαστρο και της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας η οποία από την περασμένη Πέμπτη έχει θέση στο μικροσκόπιο τις προσφορές των ηλεκτροπαραγωγών προκειμένου να τεκμηριώσει πώς αυτές δομούνται και να ελεγχθούν τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου προσκλήθηκαν σήμερα το πρωί στα γραφεία της ΡΑΑΕΥ σε διαδοχικές συναντήσεις όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί, δηλαδή στελέχη της ΔΕΗ, της Metlen, του Ήρωνα και της Elpedison προκειμένου να δώσουν πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με τις προσφορές των μονάδων τους κατά τις ημέρες που καταγράφηκαν οι ακραίες διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές, εντός της ίδιας ημέρας. Η Αρχή έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλυτική έκθεση των προσφορών που υποβάλλουν οι παραγωγοί ανά ώρα κατά το τελευταίο διάστημα.

Στελέχη της αγοράς πάντως δεν κρύβουν την ενόχληση τους για την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση στοχοποιεί τους ηλεκτροπαραγωγούς. Όπως τονίζουν σε μια ελεύθερη αγορά ενέργειας, οι τιμές διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση, όταν αυτή αυξάνεται, τότε ανεβαίνουν και όταν μειώνεται, πέφτουν. Όπως επισημαίνουν με 30 ευρώ στο φυσικό αέριο και έχοντας μπροστά μας ένα καθαρά συγκυριακό φαινόμενο, δεν στέκει ένα τόσο δραστικό μέτρο, όπως η επιβολή φόρου στα υπερέσοδα των παραγωγών.

Επτά σχεδόν μήνες μετά την κατάργηση των έκτακτων μέτρων της γεωπολιτικής κρίσης αποδεικνύεται ότι οι αγορές είναι απρόβλεπτες. Τα προβλήματα στις διασυνδεδεμένες αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης φτάνουν ως ουρά μέχρι την γειτονιά μας και επηρεάζουν και την ελληνική αγορά χονδρεμπορικής, την ίδια στιγμή που η ζήτηση λόγω του καύσωνα ανεβάζει στα ύψη τις τιμές ενέργειας. «Η απότομη άνοδος των τιμών εξηγείται από πλήθος παραγόντων. Ωστόσο η ανομοιόμορφη φύση του σοκ υπογραμμίζει ότι μικρές αναταράξεις σε ένα μέρος του συστήματος μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλες και τις ανάλογες επιπτώσεις σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό πλάτος» ανέφερε χθες ο κ. Νίκος Τσάφος σύμβουλος θεμάτων ενέργειας του πρωθυπουργού.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιουλίου) η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 143,97 ευρώ ανά MWh, καταγράφοντας υψηλό 71 εβδομάδων. Η μέση τιμή ήταν αυξημένη κατά 38,42% από την αντίστοιχη της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (1-7 Ιουλίου). Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα η απόσταση μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης χονδρεμπορικής τιμής ήταν τεράστια από 20 ευρώ/MWh έως και 600 ευρώ/MWh τις βραδινές ώρες οπότε μπαίνουν στο σύστημα οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου. Σήμερα παρότι η μέση τιμή υποχωρεί, η μέγιστη φτάνει στα 650 ευρώ/MWh.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

To νέο αφήγημα Τραμπ και η πρώτη εμφάνιση με μπανταρισμένο αυτί και υψωμένη γροθιά μετά την απόπειρα δολοφονίας

Αποφάσεις στο Μαξίμου για να αποτραπεί θερινό ηλεκτροσόκ: Η φορολόγηση των παραγωγών ρεύματος και το πλαφόν στη χονδρική

Στον εισαγγελέα οι γονείς του 23χρονου ΑμεΑ που κατέληξε από θερμοπληξία στην Εύβοια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης