Tρία μέτρα στήριξης για το ακριβό ρεύμα – Επιδότηση τον Αύγουστο για πράσινα και κίτρινα τιμολόγια

Το ποσό της επιδότησης θα ανακοινωθεί προς το τέλος Ιουλίου - Θα αφορά όλους με όριο κατανάλωσης 500 κιλοβατώρες - Μεγαλύτερη επιδότηση στο κοινωνικό τιμολόγιο - Τουλάχιστον για ένα δίμηνο το τέλος στην παραγωγή με φυσικό αέριο - Ενεργοποιείται μηχανισμός στρέβλωσης υπέρ των καταναλωτών

Tριπλό πλέγμα στήριξης των καταναλωτών από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το ύψος του έκτακτου φόρου και των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς, στοιχεία που θα κλειδώσουν όπως είπε προς το τέλος Ιουλίου.

Τα τρία μέτρα

1. Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Θα επιβληθεί προσωρινά, για τουλάχιστον δύο μήνες. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

2. Επιδότηση νοικοκυριών για τον Αύγουστο, με ποσό που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα «για να έχουμε εικόνα πώς θα κινηθούν οι τιμές». H επιδότηση θα αφορά τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια.

3. Ενσωμάτωση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας σε έκτακτο μηχανισμό παρέμβασης για στρεβλώσεις που που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά.

Η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε ότι για τους οικιακούς καταναλωτές, το όριο κατανάλωσης αναμένεται να είναι στις 500 κιλοβατώρες. Το ποσό επιδότησης αναμένεται να διευκρινιστεί, αλλά στο κοινωνικό τιμολόγιο οι επιδοτήσεις θα είναι μεγαλύτερες. 



Τι συνέβη μετά την 11η Ιουλίου και είχαμε αυξήσεις; Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, είχαμε τον συνδυασμό ενός καύσωνα διαρκείας, καύσωνα μη αναμενόμενο από την Ουκρανία μέχρι τα Βαλκάνια, αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία λόγω του πολέμου, μη εκτόνωση της ζήτησης από Ουγγαρία και Ρουμανία προς τη Δύση. Η διάρκεια αυτού του φαινομένου προβλέπεται ότι θα κρατήσει μερικές μέρες ακόμα. Αν κρίνουμε από τα futures, δεν θα έχουμε συνέχιση του φαινομένου τον Αύγουστο.

Ποιες είναι οι συνέπειες; Έχουμε εκτίναξη τιμών γύρω στα 180 και τα βράδια που δεν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά γύρω στα 600.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε ότι δεν γίνεται να ενεργοποιηθεί έκτακτος μηχανισμός, λόγω των ευρωπαϊκών προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει με δεμένα τα χέρια, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη». Για αυτό το λόγο αποφάσιε να αντιδράσεις με παραπάνω τρεις κινήσεις.

«Ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών έχει τελειώσει, έχει ολοκληρωθεί. Η καινούργια οδηγία προβλέπει έκτακτο μηχανισμό αλλά έχει όρους που δεν μπορούν με τίποτα να εφαρμοστούν. Θέλει τρεις μήνες να διαρκεί η κρίση για να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να μείνει με δεμένα χέρια για μία ευθύνη που δεν είναι δική μας. Και δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς σε αυτό που ονομάζουμε «ουρανοκατέβατα κέρδη», σημείωσε».

Ο υπουργός σημείωσε ότι στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται και σήμερα η άνοδος με νέα υψηλή τιμή στα 218,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα,με τη μέγιστη ωριαία τιμή να καταγράφει νέα ρεκόρ στα 759,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι στόχος είναι να μπορεί η πολιτεία να παρέμβει κάποιες μέρες κάθε χρόνο εφόσον προκύπτουν έκτατα κέρδη και κατόπιν διαβούλευσης με την Κομισιόν. Η κυβέρνηση όπου μπορεί παρεμβαίνει και υπερασπίζεται τους καταναλωτές και αυτός είναι ο στόχος με το πλέγμα των παρεμβάσεων.

Όσον αφορά τα χρωματιστά τιμολόγια ο κ. Σκυκαλάκης σημείωσε ότι «το ποιο διαλέγουμε εξαρτάται από το ενεργειακό μας προφίλ». Στα πράσινα τιμολόγια οι τιμές τον Ιανουάριο ήταν κάτω και από τον Δεκέμβριο που είχαμε επιδοτήσεις. Στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές την άνοιξη. Τον Ιούλιο η τιμή ανέβηκε και πάλι και έφτασε οριακά πάνω από τον Ιανουάριο, παραμένοντας όμως πολύ χαμηλά.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης παρότρυνε επίσης όλους τους αγρότες να μπουν «χθες» στο ειδικό τιμολόγιο ΓΑΙΑ, το οποίο τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια τιμές ρεύματος προ κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ανέφερε ότι απαιτεί έγκριση από την ΕΕ και πρόσθεσε ότι μπορούν να αναζητήσουν αλλαγή του τύπου του τιμολογίου τους.

Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε και κατόπιν παρέμβασης του Πρωθυπουργού, για τις επιχειρήσεις δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος για τις ΑΠΕ) γιατί δεν αποτελεί λάθος δικό τους η καθυστερημένη επιβολή. Υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να επιστραφούν άνω από 138 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020 λόγω μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ που πλήρωναν.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές για το ρεύμα - Από τη φορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ο «κουμπαράς»

Μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για να προστατεύσουν τον Πολάκη παρά τις αντιδράσεις μετά το «βούλωστο» στη Συρεγγέλα

Η Ναταλία Δραγούμη απολαμβάνει τις βουτιές της με λεοπάρ μπικίνι και αποθεώνεται στο Instagram

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr