Φρένο στο «Airbnb» σε 11 περιοχές της Αττικής φέρνει το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό

Σε ποιες δημοτικές ενότητες του λεκανοπεδίου με έλλειμμα κατοικιών για ενοικίαση ή αγορά βλέπουν οι ειδικοί να μπαίνει φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση

Με το κέντρο των Αθηνών να δεσπόζει, με βάση των αριθμό των προσφερόμενων ακινήτων, ξεκινάει το επόμενο διάστημα η διαβούλευση για το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο αναμένονται να αποτελέσει το βασικό «εργαλείο» για την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των καταλυμάτων βραχυχρόνια μίσθωσης.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο το ακριβές περιεχόμενο των περιορισμών ούτε καν αν τελικά θα επιβληθούν, αλλά η ένταξη μιας σειράς περιοχών της Αττικής στις σχετικές διατάξεις φαίνεται πως αποτελεί έναν προάγγελο μελλοντικών εξελίξεων.

Με βάση το σχέδιο νόμου, μία από τις κύριες κατευθύνσεις του νέου χωροταξικού προβλέπει την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των καταλυμάτων, σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες.

Οπως αναφέρει η σχετική ρύθμιση, θα προβλέπεται ο καθορισμός «περιορισμών στον αριθμό των χώρων τουρισμού διαμοιρασμού και των απλών ενοικιαζομένων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων» στις «περιοχές ελέγχου» και στις «ανεπτυγμένες περιοχές». Ειδικά οι τελευταίες αφορούν Αττική και Θεσσαλονίκη, επομένως συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, με δεδομένη τη στεγαστική κρίση στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και το έλλειμμα επαρκούς αριθμού κατοικιών για αγορά ή ενοικίαση.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, μεταξύ των «ανεπτυγμένων περιοχών» ξεχωρίζουν οι δημοτικές ενότητες Αθηναίων, Καλλιθέας, Αλίμου, Γλυφάδας, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Βουλιαγμένης, Νέας Μάκρης, Αναβύσσου και Πειραιώς.

Αθροιστικά, όπως αναφέρει η Καθημερινή, στις παραπάνω περιοχές με βάση τα στοιχεία της AirDNA λειτουργούν σήμερα 21.782 καταλύματα, αριθμός αντιπροσωπευτικός, μια και βρισκόμαστε στο απόγειο της θερινής τουριστικής περιόδου, όταν και η προσφορά είναι η υψηλότερη του κάθε ημερολογιακού έτους.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη «μερίδα του λέοντος» και με χαρακτηριστική διαφορά καταλαμβάνει το κέντρο της Αθήνας με 16.900 καταλύματα, έχει δηλαδή μερίδιο 77,5% του συνόλου. Σε όλες τις άλλες περιοχές μαζί εντοπίζονται 4.882 καταλύματα. Μάλιστα, σε κάποιες εξ αυτών δεν είναι σαφές πού θα εντοπιστούν οι παρεμβάσεις, με δεδομένο ότι δεν είναι εύκολο να αντληθούν ξεχωριστά στοιχεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Κατ Τόρες: Η σκοτεινή πραγματικότητα της Βραζιλιάνας influencer που καταδικάστηκε για σωματεμπορία

Σφοδρή επίθεση της Άγκυρας στον Δένδια- Τον κατηγορεί ότι θέλει να κάνει καριέρα δημιουργώντας προβλήματα


H τεχνολογία δείχνει πώς τη γλίτωσε ο Τραμπ για ένα εκατοστό - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr