Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι τράπεζες

Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι τράπεζες

Ενδοσυνεδριακά απειλήθηκαν οι 1.440 μονάδες, αλλά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μακριά από τα χαμηλά ημέρας - Ποιες μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και ποιες αντιστάθηκαν

4715020
Τη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών πραγματοποίησε σήμερα (17/7) το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». Η Αθήνα συντονίστηκε με το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κάνει πισωγύρισμα στην περιοχή των 1.440 μονάδων, από τη στιγμή που οι 1.460 μονάδες αποδείχθηκαν ισχυρό σημείο αντίστασης. Στο τέλος οι εντολές πώλησης μειώθηκαν, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να διατηρηθεί πάνω από τις 1.445 μονάδες και μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,48 μονάδες ή -0,17% και έκλεισε στις 1.446,92 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.438,62 (χαμηλό ημέρας) και των 1.451,99 μονάδων (υψηλό ημέρας). Το τελευταίο διήμερο ο δείκτης έχει σημειώσει πτώση -0,8% και η απόδοσή του από τις αρχές του έτους διαμορφώνεται πλέον στο +11,89%.

Με εξαίρεση το πρώτο μισάωρο, οι πωλητές είχαν ξεκάθαρο προβάδισμα και όσο περνούσε η ώρα ενέτειναν τις κινήσεις τους. Στο στόχαστρο τέθηκαν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών, ενώ πιέσεις συνέχισαν να δέχονται οι ενεργειακοί τίτλοι, στον απόηχο του έκτακτου φόρου που αποφασίστηκε να επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου.

Η Alpha Bank και η Εθνική παρουσίασαν έντονα πτωτικές τάσεις. Από τα blue chips, απώλειες μεγαλύτερες του -1% κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, η Jumbo, η Metlen, η HELLENiQ ENERGY, η Aegean, η Autohellas, η Σαράντης και η Viohalco. Από την άλλη πλευρά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε την επέλασή της προς τα υψηλά 24ετίας, ειδικά μετά την τιμή στόχο των 26 ευρώ που έθεσε η Euroxx. Προς τα 33 ευρώ «σκαρφάλωσε» και η Coca Cola, ανοίγοντας το δρόμο για νέα πολυετή ρεκόρ.

Κλείσιμο
Σε χαμηλά επίπεδα για ακόμη μία συνεδρίαση ο τζίρος, με τρία πακέτα της Profile στο ξεκίνημα, συνολικής αξίας 1,614 εκατ. ευρώ, να κεντρίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τίτλος σημείωσε ισχυρή πτώση, διορθώνοντας μία ημέρα μετά το ιστορικό υψηλό που «χτύπησε». Αντίθετα, στα 9 ευρώ «αναρριχήθηκε» η Dimand, καταγράφοντας «άλμα» άνω του +4% με ώθηση από την έκθεση της Eurobank Equities. Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής, δίνοντας σύσταση buy και τιμή στόχο 11 ευρώ.

Πρόσθετο «βαρίδι» για την εγχώρια αγορά αποτελεί το τετραήμερο πτωτικό σερί των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ωστόσο, εδώ και λίγες ώρες γίνεται προσπάθεια ανατροπής του σκηνικού, με τους βασικούς δείκτες σε Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία να έχουν «γυρίσει» σε θετικό έδαφος. Οι traders προσπαθούν να «χωνέψουν» την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αμέσως μετά τους κλυδωνισμούς που υπέστησαν λόγω των πολιτικών αναταράξεων στη Γαλλία.

Το ενεργειακό χαράτσι και οι εισαγόμενοι κραδασμοί

Η εγχώρια αγορά προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτο φόρο στους παραγωγούς ενέργειας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τα έσοδα από το νέο «χαράτσι» αναμένεται να κατευθυνθούν για την ελάφρυνση των καταναλωτών από την απότομη αύξηση των τιμών χονδρικής στο ρεύμα. Στο επίκεντρο παραμένουν οι ενεργειακοί τίτλοι. Παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση. Οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων είναι όσοι έχουν πράσινα και κίτρινα τιμολόγια.

Παράλληλα, οι επενδυτές εστιάζουν στον ΟΤΕ, στον απόηχο της τριετούς εμπορικής συμφωνίας με τη Nova για κοινό αθλητικό περιεχόμενο. Πρόκειται για σύναψη συμφωνίας αμοιβαίας χονδρικής διάθεσης των αθλητικών καναλιών των δύο εταιρειών, η οποία θα έχει ισχύ τριών ετών. Στόχος η καταπολέμηση της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση και η αύξηση της συνδρομητικής τους βάσης. Το deal θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Αυγούστου.

Σε διεθνές επίπεδο, οι traders «ζυγίζουν» τα δεδομένα σχετικά με την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την αμερικανική Federal Reserve. Επιπλέον, αξιολογούν τις επιπτώσεις μίας πιθανής επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, μετά την δολοφονική επίθεση εναντίον του. Οι ανησυχίες για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες φέρνουν -ως ένα βαθμό- κραδασμούς και στην Αθήνα.

Τεχνολογική διόρθωση στην Wall Street

Ήρθε η ώρα της διόρθωσης για την Wall Street, με sell off στις τεχνολογικές μετοχές και τον Nasdaq στο -2,4%. Αντίθετα, ο Dow Jones συνεχίζει ακάθεκτος προς τα ρεκόρ. Ο βιομηχανικός δείκτης προέρχεται από την καλύτερη φετινή του επίδοση, «χτυπώντας» νέο ιστορικό υψηλό και φτάνοντας ένα «βήμα» πριν από τις 41.000 μονάδες, τις οποίες υπερβαίνει σήμερα. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε χθες κατά +1,85% ή 742,76 μονάδες, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Ιούνιο του 2023. Record high και για τον S&P 500, το 38ο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αν και σήμερα οπισθοχωρεί κατά -1,1%.

Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ειδικά μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Οι επενδυτές φοβούνται την επανεκλογή του, καθώς θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μεγάλες -και όχι μόνο- οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, προεξοφλώντας την επιβολή δασμών σε προϊόντα που παράγονται από κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι ευρωαγορές συνεχίζουν και σήμερα σε αρνητικό τέμπο, με τον Stoxx να διαπραγματεύεται στο -0,3%. Απώλειες -0,3% και για τον γερμανικό DAX, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100, ο ισπανικός IBEX 35 και ο ιταλικός FTSE MIB έχουν επιστρέψει σε θετικό έδαφος.

Μεικτά πρόσημα σημειώθηκαν σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην πιθανότητα παρέμβασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας για το τοπικό νόμισμα, γεν. Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας, οδεύοντας προς τις 8.100 μονάδες, με θετικό καταλύτη τον κλάδο των εξορύξεων.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Χατζηδάκης: Μόλις 3 στους 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες προχώρησαν σε αμφισβήτηση του φόρου εισοδήματος


Ακριβή μου MyCoast: 220 ευρώ η πρώτη ξαπλώστρα κύμα στην Αττική

Φωτιά σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, εστάλη 112, δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης