Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι πρακτικές των τραπεζών για τα επιτόκια των καταθέσεων

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι πρακτικές των τραπεζών για τα επιτόκια των καταθέσεων

Η κίνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έρχεται να ενισχύσει τις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων που «χρεώνουν» οι τράπεζες

daneia-trapezes-768x432-1
Σε «ηχηρή» παρέμβαση στη στρέβλωση που παρατηρείται στην ελληνική τραπεζική αγορά, όπου τα επιτόκια των καταθέσεων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ την ίδια ώρα τα επιτόκια των δανείων έχουν ακολουθήσει την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών, προχωρά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί πως θα ξεκινήσει έρευνα στον κλάδο των επιτοκίων καταθέσεων, προκειμένου να εντοπιστούν κενά ή στρεβλώσεις και να υπάρξει αργότερα ρυθμιστική παρέμβαση.

«Από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (deposit facility rate)», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Και συνεχίζει: «Στο διάστημα που ακολούθησε, οι αυξήσεις αυτές πέρασαν, σε κάποιον βαθμό, στα επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες, όμως η μετακύλιση αυτή φαίνεται ότι εκδηλώθηκε σε περιορισμένη κλίμακα και με καθυστέρηση, τόσο σε σχέση με άλλα κράτη μέλη, όσο και με την παλαιότερη πρακτική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Μέσω της κλαδικής έρευνας, η ΕΑ θα διερευνήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος των καταθετών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων)».

Η κίνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έρχεται να ενισχύσει τις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων που «χρεώνουν» οι τράπεζες.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέτει στο μικροσκόπιο της τον τραπεζικό κλάδο την τελευταία τριετία επισημαίνοντας τη σημασία του « στην εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ως κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Μάλιστα για την πρώτη υπόθεση είχε επιβάλει τον περασμένο Δεκέμβριο πρόστιμο ύψους 41.756.180,10 ευρώ σε πέντε τραπεζικά ιδρύματα και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) για εναρμονισμένη πρακτική στα διατραπεζικά συστήματα και στις υπηρεσίες πληρωμών και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

«Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διεξαγωγής της εν λόγω κλαδικής έρευνας, κηρύσσουμε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης, προσκαλώντας κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να εκθέσει τα σχόλια και τις θέσεις του αναφορικά με τις συνθήκες του ανταγωνισμού στις τραπεζικές καταθέσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος στη δημόσια διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους εγγράφως, με τη μορφή υπομνήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση deposits@epant.gr, αναφέροντας το όνομά τους, την ιδιότητά τους και τηλέφωνο επικοινωνίας», καταλήγει η Επιτροπή.

Σημειωτέον πως νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό πως η Επιτροπή προχώρησε στην κατά προτεραιότητα εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή της αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανές κάθετες συμπράξεις και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην αγορά προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών.

Ειδήσεις σήμερα:

Προκαλεί η Τουρκία την παραμονή της 50ής επετείου από την εισβολή στην Κύπρο: «Μπορεί να έρθω ξαφνικά μια νύχτα»

Πανώλη των αιγοπροβάτων: Έχουν εντοπιστεί εννέα κρούσματα – Έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα

Πρέσπες: Δέκα αγελάδες σκοτώθηκαν από κεραυνό σε κτηνοτροφική μονάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης