Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη σερί εβδομαδιαία άνοδος – Πάνω από τις 1.460 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη σερί εβδομαδιαία άνοδος – Πάνω από τις 1.460 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Σε υψηλό 7 εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης - Κέρδη +4,28% τον Ιούλιο και +13,24% μέσα στο 2024 - Τράπεζες και ενέργεια οι θετικοί πρωταγωνιστές - Υποτονικός ο τζίρος για ακόμη μία ημέρα

5340888
Θετικά πρόσημα για δεύτερη διαδοχική ημέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να παίρνουν τα ηνία περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης. Προηγουμένως, το Χ.Α. ήταν συντονισμένο με το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, με τη νευρικότητα να είναι έκδηλη σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το μπλακ άουτ στα συστήματα της Microsoft. Ωστόσο, το σκηνικό στη συνέχεια άλλαξε, με τους buyers να ανεβάζουν «στροφές» στο φινάλε.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (19/7) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 6,65 μονάδες ή +0,46% και έκλεισε στις 1.464,39 μονάδες, μόλις 0,01 μονάδα μακριά από το υψηλό ημέρας των 1.464,40 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.449,65 μονάδες. Αυτή ήταν η τρίτη σερί εβδομαδιαία άνοδος του ΓΔ, κερδίζοντας +0,83% κατά το πενθήμερο 15 με 19 Ιουλίου. Εντός του μήνα ενισχύεται κατά +4,28% και η φετινή του απόδοση «αγγίζει» το +13,24%. Έκλεισε, μάλιστα, σε υψηλό 7 εβδομάδων (επόμενο υψηλότερο κλείσιμο οι 1.471,63 μονάδες – 28 Μαΐου).

Αρωγός στη σημερινή ανοδική προσπάθεια του Χ.Α. ήταν ο τραπεζικός κλάδος. Δυναμική ήταν επίσης η παρουσία των ενεργειακών μετοχών. Ξεχώρισαν λόγω των κερδών τους η Motor Oil, η Metlen, η Πειραιώς και η HELLENiQ ENERGY, ενώ αντίθετα διόρθωσε η Cenergy Holdings. Υποτονικός ο τζίρος για ακόμη μία συνεδρίαση, καθώς επικρατούν συνθήκες θερινής ραστώνης στην εγχώρια αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.

Παράγωγα, μερίσματα και αποτελέσματα στην ατζέντα των επενδυτών

Τάσεις σταθεροποίησης γίνονται αντιληπτές στην εγχώρια αγορά τις τελευταίες ημέρες, με τους traders, σύμφωνα με τους αναλυτές, να αναζητούν κατεύθυνση στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εντάσεων και των προσδοκιών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Επιλεκτικές συνεχίζουν να είναι οι τοποθετήσεις των επενδυτών, με το rotation στους τίτλους που ενισχύονται να εμποδίζει την οπισθοχώρηση του ΓΔ στα χαμηλά των 1.400 μονάδων.

Κλείσιμο
Για σήμερα ήταν προγραμματισμένο το κλείσιμο των συμβολαίων στο χρηματιστήριο παραγώγων. Μετά το κλείσιμο των ΣΜΕ ακολουθεί η εβδομάδα του MSCI, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα γίνονται οι υπολογισμοί και οι μετρήσεις για το ποια μετοχή θα συμπεριληφθεί στον δείκτη. Στο τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένονται και οι πρώτες ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου.

Επιπλέον, σήμερα η Attica Group «έκοψε» μέρισμα, ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Μπαράζ αποκοπών μερισμάτων θα έχουμε την ερχόμενη Δευτέρα (22/7), όπου σειρά θα έχουν η ΔΕΗ (0,25 ευρώ), η ΕΥΔΑΠ (0,1 ευρώ), η Space Hellas (0,16 ευρώ) και η Ιατρικό Αθηνών (0,02 ευρώ). Χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου του 0,5 ευρώ θα διαπραγματεύεται τη Δευτέρα η Ελλάκτωρ.

Τα βλέμματα των επενδυτών παρέμειναν στραμμένα στην Attica Bank, στον απόηχο της υπογραφής δεσμευτικής συμφωνίας για τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα. Παράλληλα, με το deal προβλέπεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 675 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα maximum ποσό 475,1 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί από το ΤΧΣ και max 200 εκατ. ευρώ από την Thrivest, των κ.κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου. Με αυτό τον τρόπο, «σφραγίζεται» και επίσημα η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Σύγχυση στις διεθνείς αγορές ελέω μπλακ άουτ

Χωρίς κατεύθυνση το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να είναι μπερδεμένοι μετά το παγκόσμιο μπλακ άουτ στα ηλεκτρονικά συστήματα. Σε περιδίνηση έχει τεθεί η Wall Street το τελευταίο διήμερο, με τις τεχνολογικές μετοχές να συνεχίζουν σε πτωτικό τέμπο μετά το sell off της Τετάρτης. Ισχυρές απώλειες άνω των 500 μονάδων κατέγραψε ο Dow Jones μία ημέρα μετά το ιστορικό υψηλό του.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων και οι ευρωαγορές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί κατά -0,6%. Μεταξύ -0,3% και -0,8% καθορίζεται η κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών. Αναστάτωση δημιούργησαν τα τεχνικά προβλήματα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, εξαιτίας της Microsoft που ανέφερε διακοπή των λειτουργιών της σε όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες της.

Με τις απώλειες της Wall Street συντονίστηκαν και σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια. Μεγάλος χαμένος ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με «βουτιά» -2,2%, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από τον ενεργειακό κλάδο. Η τεχνολογική διόρθωση που υφίστανται οι παγκόσμιες αγορές οδήγησε επίσης τον Kospi της Νότιας Κορέας σε πτώση άνω του -1% και τον Taiwan Weighted στο -2,3%.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 400 οι κυβερνοεπιθέσεις στο Κτηματολόγιο - Απετράπη η πρόσβαση στη βάση δεδομένων

Συγκλονίζει η γυναίκα – σύμβολο Χαρίτα Μάντολες, 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: Νομίζω ότι δεν πέρασε ούτε ημέρα από τότε


Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τον καύσωνα: 41αρια μέχρι και τη Δευτέρα - Πότε θα δροσίσει


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης