Σχέδιο διάσωσης και στην Ευρώπη
Την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης όλων των εποχών, δεσμεύοντας εκατοντάδες δισ. δολάρια φορολογουμένων για την αγορά ενυπόθηκων παγίων από τις καταρρέουσες τράπεζες.
Αυτό το σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν γίνει επισήμως ακόμη γνωστές, επεξεργάζεται σχεδιάζοντας να το «αντιγράψει» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική
Την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης όλων των εποχών, δεσμεύοντας εκατοντάδες δισ. δολάρια φορολογουμένων για την αγορά ενυπόθηκων παγίων από τις καταρρέουσες τράπεζες.
Αυτό το σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν γίνει επισήμως ακόμη γνωστές, επεξεργάζεται σχεδιάζοντας να το «αντιγράψει» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΚΤ σχεδιάζει τη δημιουργία μηχανισμού διάσωσης τραπεζών κατά τα πρότυπα του αμερικανικού σχεδίου.
Η μόνη ερμηνεία που μπορεί να υπάρξει για την πρόθεση αυτή της ΕΚΤ είναι ότι εκτιμά πως η κρίση θα επεκταθεί και στην Ευρώπη, πλήττοντας και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, εξέλιξη για την οποία προφανώς η Κεντρική Τράπεζα θέλει να είναι προετοιμασμένη. Ταυτόχρονα όμως αυτό αποδεικνύει πως οι φόβοι είναι υπαρκτοί, γι’ αυτό και βρίσκονται σε επιφυλακή όλες οι εποπτικές αρχές.
Ηδη τα μηνύματα από τη Βρετανία μετά και τις εξελίξεις με την HBOS, τη μεγαλύτερη τράπεζα στεγαστικής πίστης, είναι δυσοίωνα και δεν είναι συμπτωματικό ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Alistair Darling, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν θα θέσει σε εφαρμογή αυστηρότερους κανόνες για τη διασφάλιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μάλιστα πρόσθεσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ενώ ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα «ποτέ δεν θα είναι ξανά το ίδιο» μετά την αναταραχή που ταλανίζει τις αγορές εδώ και αρκετό καιρό, τονίζοντας πως η χρηματοοικονομική επιτήρηση θα πρέπει να βελτιωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και στην Δανία
Χθες πάντως η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ενέργειες τόνωσης της ρευστότητας για τη διάσωση της Ebh Bank, τα αποθεματικά της οποίας όπως ανακοινώθηκε δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις, έπειτα από την καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την κερδοφορία της την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα στη Δανία, όπου τον προηγούμενο μήνα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Roskilde Bank, η οποία είχε καταρρεύσει τον Ιούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η ενημέρωση του πρωθυπουργού και του κ. Γ. Αλογοσκούφη από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο για τις εξελίξεις. Οσο κι αν εμφανίζονται καθησυχαστικοί όλοι οι αρμόδιοι διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι ελεγχόμενη, οι διεθνείς εξελίξεις είναι καταιγιστικές, γεγονός που απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και άμεσες αντιδράσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr