Σε υψηλό δύο μηνών το Χρηματιστήριο Αθηνών - Τριήμερο ράλι +2,45%

Έριξε το «φράγμα» των 1.480 μονάδων - Ρεκόρ 8,5 ετών για τις τράπεζες - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν - Απτόητη η αγορά από τις αποκοπές μερισμάτων

Μία από τις καλύτερες περιόδους της για φέτος διανύει η Λεωφόρος Αθηνών, εκμεταλλευόμενη το αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ. Οι αποκοπές μερισμάτων επηρέασαν ελάχιστα έως καθόλου το Χ.Α., με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει την τρίτη διαδοχική του άνοδο και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (22/7) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 18,04 μονάδες ή +1,23% και έκλεισε στις 1.482,43 μονάδες. Λίγο πιο πάνω, στις 1.483,32 μονάδες, εντοπίζεται το υψηλό ημέρας και στις 1.465,81 μονάδες το χαμηλό ημέρας. Μέσα σε τρεις ημέρες ο ΓΔ έχει «αναρριχηθεί» κατά +2,45% και σημείωσε ρεκόρ δύο μηνών, καθώς έκλεισε στο υψηλότερο σημείο από τις 21 Μαΐου (1.496,35 μονάδες). Φέτος καταγράφει άνοδο της τάξης του +14,64% και πλέον απέχει μόλις 20,36 μονάδες ή -1,35% από το ρεκόρ έτους (και 13ετίας) των 1.502,79 μονάδων.

Οι τράπεζες παρείχαν εκ νέου τα ισχυρότερα στηρίγματα στο Χ.Α., με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να κλείσει πάνω από τις 1.340 μονάδες για πρώτη φορά έπειτα από 8,5 και πλέον χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Eurobank εδραίωσε την παρουσία της πάνω από τα 2,2 ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί ξανά από το Νοέμβριο του 2015. Ξεχώρισε λόγω της ποσοστιαίας ανόδου της η Alpha Bank και ακολούθησαν με εξίσου αξιόλογα κέρδη οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Ορισμένα «βαριά χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης έδωσαν μεγάλη ώθηση στο Χ.Α. με την ενίσχυση πέριξ του +2% με +3% που σημείωσαν. Ο λόγος για τον ΟΤΕ, τη Metlen, τη Motor Oil και τη Viohalco, με μερικά blue chips να ανακάμπτουν από τα πρόσφατα αρνητικά ρεκόρ και άλλα να διεκδικούν με αξιώσεις νέες κορυφές. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά το τραπεζικό big four.

ΗΠΑ, μερίσματα, αποτελέσματα και MSCI

Οι ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ απασχολούν σφόδρα τους επενδυτές, μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας, στηρίζοντας την Κάμαλα Χάρις για την ηγεσία των Δημοκρατικών. Η αγορά «ζυγίζει» τα νέα δεδομένα και περιμένει ποιος υποψήφιος θα τεθεί τελικά και με τη «βούλα» απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η παραίτηση του Μπάιντεν περιορίζει αυτόματα τις πιθανότητες επικράτησης του Τραμπ, συνθήκη η οποία δίνει ώθηση σήμερα τις αγορές.

Πλούσια από αποκοπές μερισμάτων η σημερινή ατζέντα του Χ.Α. Ειδικότερα, μέρισμα «έκοψαν» η ΔΕΗ (0,25 ευρώ), η ΕΥΔΑΠ (0,1 ευρώ), η Space Hellas (0,16 ευρώ) και η Ιατρικό Αθηνών (0,02 ευρώ), ενώ χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,5 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύθηκε η Ελλάκτωρ. Ακολουθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα η Eurobank (0,0933 ευρώ) και η Alpha Bank (0,026 ευρώ). Το flash note για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου γνωστοποιεί την Πέμπτη (25/7) η Metlen, ανοίγοντας την αυλαία των ανακοινώσεων.

Στο ρυθμό του MSCI θα κινείται η εγχώρια αγορά μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, καθώς λαμβάνει χώρα η διαδικασία για την αναθεώρηση των δεικτών. Μία θέση στον MSCI Greece Standard Index διεκδικεί η Titan. Τον δείκτη απαρτίζουν σήμερα 10 μετοχές και συγκεκριμένα οι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Metlen, Motor Oil και Jumbo. Σε περίπτωση αλλαγών, αυτές θα τεθούν σε ισχύ από τα μέσα του ερχόμενου Αυγούστου. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει στις 12/8.

Η παραίτηση Μπάιντεν καθορίζει την κίνηση των διεθνών αγορών

Την πολύκροτη αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ σταθμίζουν σήμερα οι επενδυτές στην Wall Street. Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σε ανοδικό έδαφος, με τον Nasdaq να ανακάμπτει. Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street προέρχεται από πτωτική ημέρα και εβδομάδα υπό τη «σκιά» του παγκόσμιου τεχνολογικού μπλακ άουτ.

Έχοντας ως σημείο εκκίνησης την παρατεταμένη διόρθωση των προηγούμενων ημερών, οι ευρωαγορές βγάζουν αντίδραση σήμερα, καθώς οι βασικοί δείκτες σημειώνουν κέρδη έως και +1,5%. Τα βλέμματα των traders είναι «καρφωμένα» στο ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, μετά την απόσυρση του Μπάιντεν.

Τα πτωτικά «κατάλοιπα» της εβδομάδας που μας πέρασε έφεραν σήμερα πωλητές στα ασιατικά χρηματιστήρια. Απώλειες άνω του -1% για τον Nikkei στην Ιαπωνία και τον Kospi στη Νότια Κορέα, με τον κλάδο της τεχνολογίας να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Άγριος ξυλοδαρμός Ελληνοκαναδού χρηματιστή στην Κρήτη για μια παρατήρηση - Του έκαναν 60 ράμματα στο κεφάλι

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν και νέο υποψήφιο αντιπρόεδρο: Οι 9 υποψήφιοι που μπαίνουν στην κούρσα


Στο αυτόφωρο ο 27χρονος που έφτασε καθυστερημένα στο «Μακεδονία» και δημιούργησε χάος γιατί δεν τον άφησαν να κάνει check in

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr