Aγιος Μαρτίνος: Το χωρισμένο στα δύο «αφορολόγητο» νησί με ΑΕΠ διπλάσιο της Μυκόνου

Aγιος Μαρτίνος: Το χωρισμένο στα δύο «αφορολόγητο» νησί με ΑΕΠ διπλάσιο της Μυκόνου

Η παράδοξη ιστορία του νησιού της Καραϊβικής, που ανήκει και στη Γαλλία και στην Ολλανδία και έγινε διάσημο παγκοσμίως από το επικίνδυνο αεροδρόμιό του

saint-martin
Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε τη Μύκονο χωρισμένη στα δύο, να ανήκει σε δύο διαφορετικά κράτη; Ο δρόμος που οδηγεί από τη Χώρα στην Ανω Μερά και συνεχίζει μέχρι την ανατολική παραλία Πάνω Τηγάνι να αποτελεί διεθνές σύνορο; Το βόρειο τμήμα να ανήκει αλλού και το νότιο αλλού; Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία, όσο υπερβολικό κι αν διαβάζεται. Φυσικά δεν συμβαίνει στη Μύκονο αλλά σ’ ένα άκρως τουριστικό νησί στην Καραϊβική, που έχει έκταση ακριβώς όση και η Μύκονος, φιλοξενεί περίπου 70.000 μόνιμους κατοίκους και υποδέχεται περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Το νησί του Αγίου Μαρτίνου είναι το απόλυτο γεωγραφικό και ιστορικό παράδοξο, σε μια περιοχή όπου ο τουρισμός είναι κάτι παραπάνω από βαριά βιομηχανία. Το 85% του πληθυσμού ασχολείται με τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο Αγιος Μαρτίνος ανήκει κατά 60% στη Γαλλία και κατά 40% στην Ολλανδία. Οι δύο περιοχές έχουν καθορισμένα μεταξύ τους σύνορα, αν και αυτά ισχύουν πια μόνο στα χαρτιά. Ισχύει, βέβαια, και διαφορετικό διοικητικό καθεστώς: Το γαλλικό κομμάτι, το βόρειο, αποτελεί «Collectivité» του γαλλικού κράτους. Η λέξη σημαίνει κυριολεκτικά «συλλογικότητα», όμως θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως «κοινότητα». Το ολλανδικό μέρος, το νότιο, αποτελεί μια από τις τέσσερις «συστατικές» περιοχές του βασιλείου της Ολλανδίας, αν και επισήμως δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γαλλικό κομμάτι θεωρείται Ε.Ε.

Αν σας αρέσουν τα παράξενα κι αναρωτιέστε πού έχετε ακούσει για το νησί αυτό, δεν κάνετε λάθος. Συγκεκριμένες φωτογραφίες από τον Αγιο Μαρτίνο φιγουράρουν συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο που δεν δείχνουν κάποιο αξιοθέατο π.χ. μια παραλία, αλλά συνήθως την προσγείωση ενός τεράστιου Boeing 747 ή ενός Airbus A340 στο διεθνές αεροδρόμιο «Πριγκίπισσα Τζουλιάνα» του νησιού. Κι αυτό, διότι λόγω στενότητας χώρου, το αεροδρόμιο βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα στην παραλία Μάχο. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, με τα τεράστια αεροσκάφη κυριολεκτικά να ξύνουν τις ομπρέλες των λουόμενων και όσους βλέπουν τις φωτογραφίες να αναρωτιούνται αν είναι πραγματικές ή προϊόν κολλάζ.

Διαβάστε περισσότερα: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης