Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στη μάχη κατά της ακρίβειας χωρίς προσωπικό - «Τρέχει» δεκάδες υποθέσεις για στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά

Με σχεδόν τους μισούς υπαλλήλους από όσους θα έπρεπε να έχει η Επιτροπή – Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ και άλλοι φορείς συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα δεν είναι κυρίως εισαγόμενη, αλλά ενδημική

Με καλυμμένες σχεδόν τις μισές από τις 230 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις καλείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει τη μάχη κατά της ακρίβειας, και όχι μόνο.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος με την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Αϊριίν Σαρπ, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει πρόσληψη 25 στελεχών, καθώς και ότι από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου θα εισηγηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος την πρόσληψη άλλων 25 στελεχών.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η προκήρυξη για τα πρώτα 25 στελέχη αναμένεται για τον Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσει η δεύτερη λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το 2022 το προσωπικό της Αρχής ήταν 116 υπάλληλοι, από τους οποίους όμως 23 ήταν αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες και 8 μέλη ολομέλειας.

Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, η ΕΑ έχει σε εξέλιξη σειρά υποθέσεων, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ακρίβεια και τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών στην Ελλάδα.

H Επιτροπή «τρέχει» ή προσπαθεί να ξεκινήσει 63 έρευνες  σε διάφορους κλάδους της αγοράς όπου υπάρχουν υποψίες ή ενδείξεις ελλιπούς λειτουργίας του ανταγωνισμού. 

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απόφαση επί της κανονιστικής παρέμβασης στην αγορά είδη πετρελαιοειδών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι χαρτογραφήσεις δύο αγορών που σχετίζονται με τη διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται και η πρόσφατη απόφαση της ΕΑ να εξετάσει κατά προτεραιότητα και να αναθέσει σε αρμόδιο εισηγητή την αγορά δημητριακών πρωινού.

Ειδήσεις σήμερα:

Σκηνικό έντασης στην Κάσο έστησε η Τουρκία - Το παρασκήνιο για τις κινήσεις απεμπλοκής

Η Χάλι Μπέρι γιόρτασε ημίγυμνη τα 20 χρόνια από τον ρόλο της ως Catwoman

Η τελευταία επιθυμία της Ντέμης Γεωργίου και τα μηνύματα πριν φύγει από τη ζωή στα 39 της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr