Wall Street: Γκρεμίστηκαν οι τεχνολογικές μετοχές - Η χειρότερη συνεδρίαση του 2024

Wall Street: Γκρεμίστηκαν οι τεχνολογικές μετοχές - Η χειρότερη συνεδρίαση του 2024

Με αφορμή τις Tesla και Alphabet ξύπνησαν οι χειρότεροι φόβοι της αγοράς για μια σημαντική διόρθωση στον τεχνολογικό κλάδο που θα συμπαρασύρει όλη την αγορά, το δεύτερο εξάμηνο

wall
Τους χειρότερους φόβους των επενδυτών για μια σοβαρή διόρθωση στις τεχνολογικές μετοχές που θα συμπασύρει συνολικά τη Wall Street αναζωπύρωσε η συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι αρχικές πιέσεις στις Big Tech πήραν σταδιακά τη μορφή χιονοστιβάδας οδηγώντας σε δραματικές απώλειες όλους τους δείκτες. Μάλιστα, για τον S&P 500 και τον Nasdaq ήταν μακράν η χειρότερη συνεδρίαση του 2024.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει αντιστάσεις, κλείνοντας τελικά με πτώση άνω των 500 μονάδων, στο -1,25% και τις 39.853 μονάδες. Με τον τρόπο αυτό ο δείκτης των megacaps που μόλις προ ημερών πανηγύρισε την άνοδο του πάνω από το ορόσημο των 41.000 μονάδων σήμερα βρέθηκε να χάνει και τις 40.000 μονάδες.

Στο… βαθύ κόκκινο βρέθηκε και ο S&P 500 που προσγειώθηκε στις 5.427 μονάδες με απώλειες ύψους 2,31%, αν και τα θλιβερά σκήπτρα πήγαν στον Nasdaq, ο οποίος «βούλιαξε» σε ποσοστό 3,64%, στη χειρότερη συνεδρίαση του από το 2022, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει στις 17.342 μονάδες.

Αφορμή για το νέο sell off με επίκεντρο τις Big Tech στάθηκαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες το βράδυ η Tesla και η Alphabet.

Κλείσιμο
Ειδικά τα αποτελέσματα της Tesla ήταν άκρως απογοητευτικά επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη πίεση που δέχεται η αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, αλλά και την ευρύτερη κάμψη του κλάδου των EV, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει κατά πάνω από 11%.

Όμως, ήταν σαφές ότι αυτό ήταν απλά η αφορμή. Μετά την εκπληκτική πορεία του τεχνολογικού κλάδου το πρώτο εξάμηνο χάρη στο ρεύμα της τεχνητής νοημοσύνης, που οδήγησε τους δείκτες σε πολλαπλά ρεκόρ ακόμη και σε μια περίοδο που ήταν σαφές ότι η Fed θα καθυστερήσει τις περικοπές των επιτοκίων, πολλοί επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν ότι οι υψηλές αποτιμήσεις των Big Tech θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μια σημαντική τεχνική διόρθωση.

Υπό την έννοια αυτή τα αποτελέσματα τριμήνου της Tesla και της Alphabet αναζωπύρωσαν τα ερωτηματικά για τη δυνατότητα του κλάδου να διατηρήσει την ανοδική δυναμική του. Παράλληλα, ωστόσο, τροφοδότησαν τους φόβους πως η αγορά συνολικά έχει φτάσει να εξαρτάται υπερβολικά από την κατεύθυνση κυρίως μιας… χούφτας τεχνολογικών μετοχών και κυρίως των περίφημων Υπέροχων Επτά, όπως εξήγησε σε σχόλιο του στους FT, ο Τσάρλι ΜακΈλιγκοτ της Nomura.

«Συζητάμε εδώ και καιρό πως ο ενθουσιασμός του ΑΙ μπορεί να μετατραπεί στην απογοήτευση του ΑΙ» σχολίασε στο CNBC ο Ράιαν Γκραμπίνσκι της Strategas, επισημαίνοντας ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την αγορά.

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Πίτερ Μπούκβαρ της The Boock Report μιλώντας στο Bloomberg: «Οι επενδυτές συνειδητοποιούν τελικά πως όλες αυτές οι δαπάνες για το ΑΙ είναι περισσότερο βάρος στην παρούσα φάση παρά πηγή παραγωγής εσόδων».

Δεν είναι τυχαίο ότι καμία μετοχή του κλάδου δεν έμεινε αλώβητη. Η Tesla και η Alphabet κατέγραψαν τη χειρότερη συνεδρίαση τους από τον Ιανουάριο, ενώ η Meta έχασε σχεδόν 6% και η Microsoft κοντά στο 4%. Το «αστέρι» της Nvidia, η αξία της οποίας έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος έπεσε πάνω από 6,5% συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τις έτερες εταιρείες ημιαγωγών όπως η Broadcom και η Arm.

Στον αντίποδα για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και για 10η φορά μέσα σε 11 ημέρες η επίδοση των μικρών επιχειρήσεων ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αναλυτές «βλέπουν» μια περισσότερο ασταθή και ευμετάβλητη εικόνα στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο με φόντο και την καθυστερημένη έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed.

«Βλέπουμε αυξανόμενη αστάθεια για όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2024 με πιθανή διόρθωση στους δείκτες της τάξεως του 10% με 15%, κυρίως στον S&P 500 και τον Nasdaq 100» υποστήριξε στο Bloomberg ο Νταν Βαντρόμπσκι της Janney Montgomery Scott.

Αναλόγως ο Χοσέ Τόρες της Interactive Brokers σε σημείωμα του προέβλεψε μια πιθανή διόρθωση με επίκεντρο τον S&P 500 της τάξεως του 10%-15% μέσα στο τρίτο τρίμηνο, το οποίο παραδοσιακά είναι και το πιο αδύναμο της χρονιάς.

Σε δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος της New York Fed, Μπιλ Ντάντλεϊ, κάλεσε το συμβούλιο να αντιδράσει άμεσα στην επιβράδυνση της οικονομίας και να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων ήδη από την επικείμενη συνεδρίαση του, την επόμενη εβδομάδα, όμως είναι λίαν απίθανο να εισακουστεί.

Τα προγνωστικά των αναλυτών εξακολουθούν να «βλέπουν» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από το Σεπτέμβριο με πιθανή μια δεύτερη περικοπή στα τέλη της χρονιάς, όμως τυχόν σοβαρές αναταράξεις στη Wall Street σε συνδυασμό με το ρευστό πολιτικό σκηνικό είναι σίγουρο ότι θα ασκήσουν πιέσεις στο συμβούλιο παρά το γεγονός ότι θεωρητικά και τυπικά η Fed δεν λαμβάνει υπόψη της για τη χάραξη της νομισματική πολιτικής, ούτε τις βουλές των αγορών ούτε της Ουάσιγκτον.

Στην αγορά ομολόγων οι τάσεις ήταν μεικτές με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται στο 4,289% και του 2ετούς να μένει στο 4,429%.

Πηγή newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώην πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής έκανε μήνυση στον πρώην προπονητή της για ασέλγεια και απόπειρα βιασμού

Αρκαδία: Προφυλακιστέος ο 41χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου - Ελεύθερη υπό όρους η σύζυγός του

Ντέμη Γεωργίου: Beach party στην Πάρο μετά την κηδεία - Η συγκινητική απόφαση που πήρε η σύντροφός της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης