Στέγαση και εργασία για τους αστέγους: Αυξάνονται οι παροχές για ενοίκιο, οικοσκευή και κοινόχρηστα

Η επιδότηση ενοικίου καθώς και οι δαπάνες για οικοσκευή και κοινόχρηστα θα χορηγούνται για 2 χρόνια - Το προβλέπει η σχετική ΚΥΑ - Από το φθινόπωρο η υλοποίηση του προγράμματος

Aύξηση της επιδότησης ενοικίου κατά 50 ευρώ, αύξηση του ποσού για οικοσκευή, κοινόχρηστα και ΔΕΚΟ αλλά και παροχές για ψυχαγωγία (π.χ.θέατρο) προβλέπει το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» που αναμένεται να υλοποιηθεί το φθινόπωρο από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μετά την δημοσιοποίηση της σχετικής ΚΥΑ.

Η επιδότηση ενοικίου που φθάνει έως 400 ευρώ καθώς και οι δαπάνες για οικοσκευή και κοινόχρηστα θα χορηγούνται για 2 χρόνια.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στου πρώην ωφελούμενους να λάβουν επίδομα στέγασης για 1+1 χρόνια εφόσον υπάρχει ενεργή σύμβαση μίσθωσης. Παράλληλα στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη σε επιδοτούμενη εργασία και κατάρτιση του 40% των ενηλίκων ωφελούμενων.

Όπως επισημαίνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, «για την περαιτέρω στήριξη των αστέγων ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξήθηκε από τα 10 εκατ. ευρώ σε 15 εκατ. ευρώ για το 2025 ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν περί τα 700 νοικοκυριά από τα 550 της προηγούμενης περιόδου. Επίσης στόχος του προγράμματος είναι να επεκταθεί σε 60 δήμους της χώρας, από τους 42 της περασμένης περιόδου».

Στο πρόγραμμα εντάσσονται δύο νέες κατηγορίες ωφελούμενων:

Α) οικογένειες και άτομα που ζουν σε παραχωρημένη οικία από το δημόσιο (αποκτούν πρόσβαση στις παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικών παροχών, αλλά και κατάρτισης και προώθησης στην εργασία)

Β) Οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης: Επισφαλείς συνθήκες, συνιστούν ιδίως, η διαμονή υπό απειλή έξωσης, η διαμονή σε καθεστώς παράτυπης ενοικίασης ή παραχώρησης, η διαμονή στην οικογενειακή εστία υπό την απειλή βίας ή αναγκαστικής απομάκρυνσης, η προσωρινή διαμονή σε συγγενείς ή φίλους από ανάγκη ευάλωτων οικογενειών και ατόμων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τυπολογία για την έλλειψη στέγης και τον αποκλεισμό από την κατοικία (ETHOS).

Προβλέπεται επίσης η συμμετοχή φορέων του υπουργείου Υγείας που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη, αντιμετώπιση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των εξαρτώμενων ατόμων από ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παίγνια και κάθε άλλου είδους εξαρτήσεις (ΟΚΑΝΑ ΚΕΘΕΑ).

Αύξηση επιδότησης ενοικίου και των καλυπτόμενων λειτουργικών δαπανών

Αυξήθηκαν οι προβλεπόμενες δαπάνες ενοικίου αναλογικά με τον αριθμό των μελών του ωφελούμενου νοικοκυριού, κατά 50 ευρώ.

  • - Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προβλέπεται ενοίκιο έως του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως από τα 250 ευρώ.
  • - Για νοικοκυριό με δυο μέλη έως του ποσού των 350 ευρώ μηνιαίως (από 300)
  • - Για νοικοκυριό με 3 και περισσότερα μέλη έως του ποσού των 400 ευρώ μηνιαίως (από 350)
  • - Οι δαπάνες οικοσκευής αυξάνονται κατά 200 ευρώ και διαμορφώνονται από τα 1000 στα 1.200 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό, από τα 1100 στα 1300 για νοικοκυριό δυο μελών και 1500 από 1300 για τρία μέλη.


Ιδια αύξηση θα χορηγηθεί και στις δαπάνες κοινοχρήστων και λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Προστέθηκε μια νέα κατηγορία δαπανών (900, 1000 και 1200 ευρώ αντίστοιχα)για επισκευές και έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών ώστε να καταστεί το πρόγραμμα περισσότερο ελκυστικό σε υποψήφιους ιδιοκτήτες κατοικιών και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανεύρεσης στέγης στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος.

Στο πρόγραμμα προστίθενται και δαπάνες για ψυχαγωγία για τα ωφελούμενα νοικοκυριά: έως 30 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και έως 50 ευρώ για λοιπές κατηγορίες. Λαμβάνεται ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα για την κοινωνικοποίηση των ωφελούμενων με την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, αγώνων, και τη συμμετοχή τους σε λοιπές ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Αυξάνονται επίσης οι κοινωνικοί Λειτουργοί για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ωφελούμενων ώστε να αντιστοιχεί ένας κοινωνικός λειτουργός ανά 15 ωφελούμενα νοικοκυριά από 20 που ήταν.

Οι δικαιούχοι

α. Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων και Υπνωτήρια,

β. Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.

γ. Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,

δ. Άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιημένων Θεραπευτικών Προγραμμάτων Εξαρτημένων Ατόμων και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,

ε. Οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία από φορέα Γενικής Κυβέρνησης.


Ειδήσεις σήμερα:

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόφαση να αποσυρθεί - Η σκυτάλη στους νέους για να σωθεί η δημοκρατία

Παραλήρημα Τραμπ κατά της Κάμαλα Χάρις - «Τρελή της Αριστεράς, θέλει να εκτελούνται μωρά»

Με beach party στην Πάρο, μετά την κηδεία, θ' αποχαιρετήσουν οι φίλοι της την Ντέμη Γεωργίου - Η συγκινητική απόφαση της συντρόφου της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr