Wall Street: Μήπως είναι υπερβολικές οι προσδοκίες για την ΑΙ; Τεχνολογικές ανησυχίες έφεραν πτώση $1 τρισ.

«Πού είναι η απόδοση της επένδυσης σε όλες αυτές τις δαπάνες για την υποδομή AI;» αναρωτιούνται οι επενδυτές με αφορμή το χθεσινοβραδινό sell off με επίκεντρο τις Big Tech

Οι ανησυχίες σχετικά με το πόσο καιρό θα χρειαστούν για να αποδώσουν οι τεράστιες επενδύσεις στην τεχνολογία, γενικότερα, και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ειδικότερα, προκάλεσαν την Τετάρτη πτώση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στον δείκτη Nasdaq 100, σε όρους κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Οι δείκτες Nasdaq σημείωσαν πτώση άνω του 3% σε μία από τις χειρότερες ημέρες από τον Οκτώβριο του 2022. Στον κατάλογο των πτωτικών μετοχών, βρέθηκαν ορισμένα από τα αγαπημένα ονόματα των επενδυτών γύρω από την ΑΙ, όπως οι Nvidia, η Broadcom και η Arm Holdings.

Το sell off ήρθε έπειτα από μια μέτρια έκθεση κερδών από την Alphabet, τη μητρική της Google. Η μετοχή της εταιρείας βυθίστηκε περισσότερο από 5% στη χειρότερη ημέρα της από τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια, η Tesla σημείωσε πτώση άνω του 12% αφότου ο Έλον Μασκ δεν έδωσε ικανοποιητικές λεπτομέρειες σχετικά με την πρωτοβουλία της εταιρείας του για τα αυτοκινούμενα οχήματα.

«Η γενικότερη ανησυχία είναι: Πού είναι η απόδοση της επένδυσης σε όλες αυτές τις δαπάνες για την υποδομή AI;», δήλωσε ο Αλεκ Γιανγκ, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της Mapsignals. «Ξοδεύεται ένα αρκετά τρελό ποσό χρημάτων. Ίσως αποδώσει σε μερικά χρόνια. Αλλά νομίζω ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η απόσβεση θα χρειαστεί χρόνο για να υλοποιηθεί και τα κέρδη των επιχειρήσεων πλήττονται βραχυπρόθεσμα από το πόσα ξοδεύουν γι' αυτό» πρόσ.

Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για σταδιακή μείωση των επιτοκίων, πυροδοτεί μια μαζική στροφή από τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας σε εταιρείες που θα επωφεληθούν περισσότερο από τις κινήσεις της Fed, κυρίως μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση - και για 10η φορά σε 11 ημέρες - η απόδοση των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης ξεπέρασε εκείνη των Big Tech την Τετάρτη. Ο Russell 2000 σημειώνει άνοδο 0,5% αυτή την εβδομάδα, έναντι απωλειών 1,5% στον S&P 500 και 2,6% στον Nasdaq 100.

Ο Τζιμ Κοβέλο, επικεφαλής της έρευνας μετοχών της Goldman Sachs. είναι μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού επαγγελματιών της αγοράς που υποστηρίζουν ότι οι εμπορικές ελπίδες για την τεχνητή νοημοσύνη είναι υπερβολικές και αμφισβητούν το τεράστιο κόστος που απαιτείται για τη δημιουργία υποδομών που απαιτούνται για την υπολογιστική λειτουργία και την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM - Large Language Model).

Πριν από δύο εβδομάδες, ο δείκτης τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη του δείκτη πληροφορικής S&P 500 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002. Πολλές μετοχές του ομίλου Big Tech εξακολουθούν να τιμολογούνται σε υψηλά επίπεδα, παρά το χθεσινό sell off.

Η Nvidia τιμολογείται 36 φορές τα κέρδη που προβλέπονται για τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 21 στον S&P 500. Η Apple και η Microsoft είναι αμφότερες τιμολογημένες πάνω από 30 φορές, σημειώνει το Bloomberg.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για μπουρίνια σήμερα - Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία

Όλα όσα έγιναν στο Προεδρικό για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Οι διάλογοι, τα μηνύματα, οι καλεσμένοι

Αλλάζουν όλα στη χρήση POS για εστίαση και delivery - Στο στόχαστρο τα «κόλπα» με τις ταμειακές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr