Τραπεζικά «βαρίδια» στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Τρίτη σερί πτώση, αλλά στο υψηλό ημέρας

Κράτησε τις 1.460 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Ισχυρές απώλειες για την Eurobank λόγω της αποκοπής μερίσματος - Σε νέο υψηλό έτους ο ΟΤΕ

Υπό το «βάρος» των διεθνών πιέσεων διαπραγματεύθηκε η Λεωφόρος Αθηνών, με τους πωλητές να στοχεύουν τους τραπεζικούς τίτλους και δη την Eurobank, η οποία «έκοψε» μέρισμα. Αν και νωρίτερα δοκιμάστηκε η αντοχή των 1.450 μονάδων, τελικά το Χ.Α. έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ελαχιστοποιώντας τις απώλειές του.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (25/7) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,91 μονάδες ή -0,2% και έκλεισε στις 1.463,82 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Στις 1.450,32 μονάδες εντοπίστηκε το χαμηλό ημέρας. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική πτώση του ΓΔ, έχοντας χάσει σωρευτικά -1,26%. Παράλληλα, περιορίστηκαν τα κέρδη εντός του Ιουλίου στο +4,24%, ενώ από την έναρξη της φετινής χρονιάς το Χ.Α. ενισχύεται κατά +13,2%.

Όπως προαναφέραμε, ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, με την Eurobank να διολισθαίνει πάνω από -5% καθώς διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,093 ευρώ ανά μετοχή. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ ενισχύθηκε περισσότερο από +3%, κλείνοντας σε νέο υψηλό έτους. Συγκεκριμένα, βρέθηκε πάνω από τα 14,6 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023.

Άνω του -1% οι απώλειες στις τράπεζες

Στις παρυφές των 1.300 μονάδων έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά -1,32% στις 1.300,04 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) σημείωσε πτώση -0,38% στις 3.562,77 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε χαμηλότερα κατά -0,5% στις 2.314,82 μονάδες.

Στα 95,626 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών, εκ των οποίων τα 5,112 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαναν η Πειραιώς (16,641 εκατ. ευρώ), η Eurobank (14,064 εκατ. ευρώ) και η Εθνική (12,118 εκατ. ευρώ). Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 101,06 δισ. ευρώ. Υπερίσχυσαν οι πτωτικοί τίτλοι (53) έναντι των ανοδικών (36), ενώ 28 μετοχές έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank διολίσθησε κατά -5,53% στα 2,05 ευρώ ελέω μερίσματος και ακολούθησαν με απώλειες -0,24% η Πειραιώς (3,801 ευρώ) και η Alpha Bank (1,681 ευρώ). Αντίθετα, η Εθνική ενισχύθηκε κατά +0,98% στα 8,432 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, έντονα πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Lamda Development (-1,09% στα 7,27 ευρώ) και στην Aegean (-0,95% στα 11,44 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ «απογειώθηκε» κατά +3,44% και έκλεισε στα 14,72 ευρώ, που αποτελούν νέο ρεκόρ έτους. Συγκεκριμένα, έχει να δει υψηλότερη τιμή από τις 21 Ιουλίου 2023.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρή πτώση σημείωσαν η Ideal (-2,64% στα 5,91 ευρώ), η Πλαστικά Θράκης (-2,1% στα 4,2 ευρώ), η Fourlis (-1,85% στα 3,985 ευρώ), η Τεχνική Ολυμπιακή (-1,17% στα 2,54 ευρώ), η Intracom Holdings (-1,04% στα 3,34 ευρώ), η Lavipharm (-1,01% στο 0,879 ευρώ) και η Optima Bank (-0,97% στα 12,2 ευρώ).

Πού εντοπίζονται οι εγγύτερες στηρίξεις και αντιστάσεις

Σε κλοιό εισαγόμενων πιέσεων βρέθηκε το Χ.Α. λόγω των τραπεζικών ρευστοποιήσεων που έλαβαν χώρα στις ευρωαγορές (λόγω Deutsche Bank) και του «σφυροκοπήματος» που δέχθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές στην Wall Street (λόγω Tesla και Alphabet).

Σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένει η εγχώρια αγορά, όπως τονίζουν οι αναλυτές, με τη Metlen και την Eurobank να έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, ελέω αποτελεσμάτων και μερίσματος, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «διαγραμματικά, ο ΓΔ έχει σημαντικές στηρίξεις στις 1.438 και 1.400 μονάδες, με τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1.487 και 1.500 αντίστοιχα». Όπως αναφέρει ο ίδιος στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο: «Καθώς η διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των κωδικών λιανικής παραμένει επίπονη, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που ενέχει η “ρηχότητα” της Αγοράς μας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της παγκόσμιας διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Τα νέα που ανακοινώνουν οι ελληνικές εισηγμένες παραμένουν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά αλλά όσο ο στόχος των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν επανεπιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστικοί θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να “πάνε ταμείο” μετά το εντυπωσιακό bull market της Λεωφόρου Αθηνών σε υψηλά 13 ετών».

«Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι πέραν του μεγάλου “comeback” των συστημικών Τραπεζών και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής Οικονομίας από τους ξένους Οίκους αξιολόγησης, για την ώρα απουσιάζει ο σημαντικός εκείνος καταλύτης που θα μπορέσει να “πάρει πάνω του” την γενικευμένη συνέχιση της ανόδου», σημειώνει ο κ. Στεριώτης.

Τα τραπεζικά μερίσματα και το ρεκόρ κερδοφορίας της Metlen

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας εστίασαν σήμερα οι επενδυτές, όπου δόθηκε το «πράσινο φως» για τη διανομή μερίσματος, ποσού 0,36 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί στο 30% των καθαρών κερδών της τράπεζας το 2023. Η ΕΤΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιουλίου και η πληρωμή θα ξεκινήσει την Παρασκευή 2 Αυγούστου.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσης η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα της Eurobank, ύψους 0,093 ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 31 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank ενέκρινε χθες τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,026 ευρώ ανά μετοχή. Η αποκοπή θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουλίου, με την πληρωμή να ξεκινά την Πέμπτη 1 Αυγούστου.

Χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,2 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύθηκε σήμερα η Ideal Holdings. Η πληρωμή έχει οριστεί να ξεκινήσει την Πέμπτη 1 Αυγούστου.

Καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, που ανακοίνωσε η Metlen. «Καύσιμο» η ισχυρότερη από το αναμενόμενο κερδοφορία στους τομείς της παραγωγής ενέργειας και των κατασκευών. Στα 2,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος, με τον όμιλο να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας σε εξαμηνιαία βάση. Παράλληλα, όπως αναφέρει η Metlen στο flash note των αποτελεσμάτων της, συνεχίζονται οι μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις και η επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street και οι ευρωαγορές

Το τεχνολογικό sell off φαίνεται πως έχει και συνέχεια στην Wall Street, με τον δείκτη Nasdaq να υποχωρεί σήμερα κατά τουλάχιστον -1,5%. Κέρδη για τον Dow Jones, αρνητικά πρόσημα για τον S&P 500. Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τα τέλη του 2022 κατέγραψαν την Τετάρτη οι S&P 500 και Nasdaq. Αφορμή για το ξεπούλημα με επίκεντρο τις Big Tech στάθηκαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Tesla και η Alphabet. Οι αρχικές πιέσεις πήραν σταδιακά τη μορφή «χιονοστιβάδας», οδηγώντας σε δραματικές απώλειες όλους τους δείκτες.

Στο «κόκκινο» παραμένουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους περισσότερους μεγάλους δείκτες να χάνουν περισσότερο από -1%. Μάλιστα, οι περιφερειακοί δείκτες σε Ιταλία (FTSE MIB) και Πορτογαλία (PSI) διορθώνουν κατά -2,6% και -2,9%, αντίστοιχα. Ο καταιγισμός εταιρικών αποτελεσμάτων και το «σφυροκόπημα» των πωλητών στις ΗΠΑ δημιουργούν νέες αναταράξεις στα ταμπλό της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα «χνάρια» της Wall Street ακολούθησαν οι ασιατικές αγορές, με τα ταμπλό να κοκκινίζουν. «Βουτιά» -3,14%, ήτοι 1.228 μονάδων, για τον Nikkei στην Ιαπωνία, στο -1,73% ο Kospi της Νότιας Κορέας και στο -1,29% ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας. Πτώση -1,77% κατέγραψε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr