Wall Street: Σταθεροποιητικές τάσεις - Σε θετικό έδαφος μόνο ο Dow

Wall Street: Σταθεροποιητικές τάσεις - Σε θετικό έδαφος μόνο ο Dow

Συνεδρίαση για... γευρά νεύρα με συνεχείς εναλλαγές - Διεύρυναν τις απώλειες τους S&P 500 και Nasdaq, καθώς συντηρήθηκαν οι πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές

wall
Συνεχείς εναλλαγές προσήμων κυρίως σε S&P 500 και Nasdaq κατέγραψε η Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης στην οποία οι δείκτες προσπάθησαν και τελικά δεν κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τις δραματικές απώλειες της Τετάρτης. Έτσι, τα πρόσημα ήταν τελικά μεικτά με τον Dow να είναι ο μόνος που κατάφερε να παρουσιάσει έστω και μικρά κέρδη.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,20% αποτυγχάνοντας και πάλι να ανακτήσει το όριο των 40.000 μονάδων, στις 39.935, ο S&P 500 υποχώρησε 0,51% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 5.399 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε πτώση ύψους 0,93% στις 17.181 μονάδες.

Θυμίζουμε πως την Τετάρτη η αγορά βίωσε τη χειρότερη συνεδρίαση της χρονιάς, που για τον S&P 500 και τον Nasdaq ήταν η χειρότερη από το 2022, με επίκεντρο κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές. Ο Dow έχασε 1,25% στις 39.853 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 2,31% στις 5.427 μονάδες και ο Nasdaq «βούλιαξε» σε ποσοστό 3,64% και τις 17.342 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε λίαν επιφυλακτικά και με χαμηλές επιδόσεις, όμως η ανακοίνωση των ισχυρών στοιχείων για το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο βοήθησε – και πάλι πρόσκαιρα – τους δείκτες να «ανεβάσουν» στροφές.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας «έτρεξαν» με ρυθμό 2,8% σε ετήσια βάση, μετά το 1,4% του πρώτου τριμήνου, φτάνοντας έτσι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Κλείσιμο
Ωστόσο, παρά την ανθεκτική εικόνα της οικονομίας, ο πληθωρισμός έχει μπει σε τροχιά αποκλιμάκωσης και τα περιθώρια στην αγορά εργασίας γίνονται λιγότερο «σφιχτά», έχοντας παγιώσει την πεποίθηση της αγοράς ότι η Fed θα ξεκινήσει τις περικοπές των επιτοκίων από το Σεπτέμβριο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, αναμένεται να βοηθούν και τα νεότερα μαντάτα από την κατεύθυνση των τιμών, με το δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCI), ο οποίος είναι ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed, που δημοσιεύεται την Παρασκευή,

Στο χρηματιστήριο, ωστόσο, η μεγάλη ώθηση από το ΑΕΠ που ανέβασε τους δείκτες κατά πάνω από 1%, αποδείχτηκε πρόσκαιρη. Ένας νέος γύρος ρευστοποιήσεων ανανέωσε τις καθοδικές πιέσεις περιορίζοντας έτσι αισθητά τα κέρδη στους δείκτες.

«Πολύς κόσμος είναι σε διακοπές, ενώ έχουμε όλο αυτόν τον θόρυβο γύρω από την αμερικανική πολιτική σκηνή και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Κίνα. Έτσι τα αρνητικά νέα είναι και πάλι αρνητικά νέα και τα (καλά) οικονομικά αποτελέσματα πλέον δεν βοηθούν» τόνισε, στους FT, ο Εμάνουελ Κάου της Barclays.

«Υπάρχει μια αλλαγή φρουράς στην Wall Street. Οι μετοχές του ΑΙ που οδήγησαν την αγορά προς τα πάνω, τώρα την οδηγούν προς τα κάτω» εξήγησε στο CNBC ο Άνταμ Σαρχάν της 50 Park Investments.

Πραγματικά, σε επίπεδο μετοχών οι τεχνολογικές μετοχές, όπως η Meta, η Microsoft και η Alphabet, αλλά και οι εταιρείες ημιαγωγών, όπως η Nvidia, δοκίμασαν αλλά δεν κατάφεραν στην πλειονότητα τους να ανακάμψουν από τις ισχυρές απώλειες της Τετάρτης.

Μάλιστα, από τον επόμενο γύρο των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσουν την ερχόμενη εβδομάδα κορυφαία ονόματα του κλάδου, όπως η Amazon, η Meta, η Apple και η Microsoft θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα των Big Tech να σταθεροποιηθούν ή να μπουν σε ένα νέο γύρο διόρθωσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, σημαντική πίεση δέχτηκε επίσης η Chipotle, λόγω του επιφυλακτικού σήματος που έστειλε για τις επιδόσεις της τα επόμενα τρίμηνα, ενώ θεαματική πτώση που ξεπέρασε το 18% κατέγραψε η Ford Motors, καθώς τα αποτελέσματα της για το δεύτερο τρίμηνο απογοήτευσε τους επενδυτές. Μάλιστα, για τη μετοχή της Ford ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το 2008!

Στον αντίποδα στις κερδισμένες της ημέρας βρέθηκε η Southwest, καθώς οι επενδυτές επιδοκίμασαν το σχέδιο που ανακοίνωσε για την βελτίωση των εσόδων της, αλλά και η American Airlines χάρη στα βελτιωμένα αποτελέσματα τριμήνου. Επίσης άλμα άνω του 30% σημείωσε η Viking Therapeutics καθώς το νέο σκεύασμα που ετοιμάζει κατά της παχυσαρκίας πέρασε με επιτυχία ένα ακόμη στάδιο δοκιμών.

Πηγή newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Παύλος Πολάκης: Το bullying που ξεχείλισε το ποτήρι - Σόου σε Βουλή και ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την διαγραφή

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση μέχρι 2 Αυγούστου για τα φυσικά και μέχρι 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα

Οι τουρίστες στη Σκιάθο συνεχίζουν την επικίνδυνη συνήθεια - Κάθονται πίσω από τα αεροπλάνα ενώ η τουρμπίνα παίρνει μπρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης