Φορολογικές δηλώσεις: Τα SOS και τα ψιλά γράμματα της παράτασης

Φορολογικές δηλώσεις: Τα SOS και τα ψιλά γράμματα της παράτασης

Περιθώριο χρόνου για αρχικές δηλώσεις άλλα και για διορθώσεις από όσους υπέβαλαν - Προσοχή σε όσους θέλουν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ

new_eforia_xr
Περισσότερο χρονο για να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έχουν οι φορολογούμενοι που διαπιστώνουν λάθη ή παραλείψεις στις φορολογικές δηλώσεις που εστειλαν στην ΑΑΔΕ. Με την παράταση που δόθηκε χθες μετατίθεται η καταληκτική προθεσμία υποβολής των αρχικών αλλα και των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ως εξής:

  • • 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,
  • • 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων.


Αντιστοίχως, μετατίθεται για τις 2/8 για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9/8 για τα νομικά πρόσωπα η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης.

Ουσιαστικά παρέχεται μια 2η ευκαιρία ελέγχου σε φορολογούμενους που έχουν ήδη υποβάλει δηλώσεις και θέλουν να κάνουν διορθώσεις για να μειωθεί ο φόρος. H υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον πραγματοποιηθεί εντός των νέων προθεσμιών δεν συνεπάγεται καμία κύρωση για τον φορολογούμενο. Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας, εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή/και το έντυπο Ε3.

Κλείσιμο
Η νομοθεσία παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που πιθανόν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Ειδικότερα:

• Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη, για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει την ευκαιρία τώρα να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν παραλείψεις.

• Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.

Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

«Όποιος προλάβει» ...έκπτωση 3%

Ερωτήματα προκαλεί πάντως ο όρος ότι χάνουν την έκπτωση όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο μετά τις 31 Ιουλίου, καθώς μόλις πριν τρεις μήνες (τον Απρίλιο) ψηφίστηκε ο Νόμος 5100/2024 που ορίζει (άρθρο 67): «Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)». Προέβλεπε από τότε ότι αν δοθεί παράταση υποβολής και πληρωμής (έως 1ή 2 Αυγούστου για όσους υποβάλουν δήλωση την τελευταία μέρα παράτασης) θα λάβουν και αυτοί έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση. Το δεδομένο αυτό ανατρέπεται, αν και εφόσον αλλάξει με νέο Νόμο.

Γεννάται ζήτημα, όμως, και για λογιστές που έχουν εκκρεμείς δηλώσεις στα γραφεία τους, ποιες θα προτάξουν ως τις 31 Ιουλίου και ποιοι θα χάσουν την έκπτωση για 1 ή 2 μέρες καθυστέρησης στην υποβολή, αν και δίδεται παράταση στη γενική διορία. Ειδικά για γιατρούς όπου μέχρι αυτή την εβδομάδα εκκρεμούσαν στοιχεία εισοδήματος (λόγω claw back) ενδέχεται να εκκρεμούν αρκετές δηλώσεις υπόχρεων. Και ενδέχεται άλλων η πληρωμή του φόρου να δικαιούται την έκπτωση, ενώ άλλων όχι -και για 1 ή 2 μόλις ημέρες διαφορά.

Ειδήσεις σήμερα:

Παύλος Πολάκης: Το bullying που ξεχείλισε το ποτήρι - Σόου σε Βουλή και ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την διαγραφή

Στο Λούβρο το δείπνο Μακρόν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη στους 500 καλεσμένους (φωτογραφίες)

«Πάγωσα σαν να ήμουν νεκρή»: Συγκλονίζει η κατάθεση της πρωταθλήτριας ενόργανης για τον προπονητή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης