Πώς φτάσαμε στην παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Πώς φτάσαμε στην παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Οι πιέσεις, τα παράπονα, οι βουλευτές και οι λογιστές

dilwseis
Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Όλοι ξέρουν ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις φορολογικές δηλώσεις και όλοι (ή σχεδόν όλοι) σφυρίζουν αδιάφορα καθώς είναι βέβαιοι πως θα πάμε σε παράταση.
Φέτος φάνηκε πως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως στις 26 Ιουλίου θα ήταν η τελευταία ημέρα. Ήξεραν βέβαια στο υπουργείο ότι στις 26 Ιουλίου δεν θα είχαν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις, αλλά ήθελαν μέχρι τότε να έχει υποβληθεί το μεγαλύτερο μέρος, κρατώντας μια... απόσταση ασφαλείας μέχρι τις 31 Ιουλίου για μια μικρή παράταση.
Στην ουσία είχαμε στη διάθεσή μας τρεις μήνες για να κάνουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις, οι οποίες φέτος σε κάποιες κατηγορίες πολιτών ήταν προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ. Οι λογιστές (ή ο πολίτης) αρκούσε να κάνει έναν έλεγχο και αν ήταν σωστά τα στοιχεία να πατήσει το κουμπί να φύγει η δήλωση.
Ωστόσο αυτό το χρονικό διάστημα φαίνεται πως για τους λογιστές δεν αρκούσε. Ήταν μικρό με αποτέλεσμα να «στριμώχνονται» οι πελάτες στα φοροτεχνικά γραφεία, τα οποία καλούνταν να απασχολούν περισσότερα άτομα ή να πληρώνουν υπερωρίες. Την ίδια στιγμή οι μεμονωμένοι λογιστές δεν προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν πελάτες που κατέφευγαν στα μεγάλα γραφεία.

Κλείσιμο
Κάπως έτσι οι λογιστές άρχισαν στην αρχή να γκρινιάζουν και μετά να βρίσκουν προβλήματα στην όλη διαδικασία και να ζητούν παράταση στην υποβολή των δηλώσεων. Και καθώς η γκρίνια δεν φαινόταν να αποδίδει άρχισαν οι προσωπικές επιθέσεις στον υπουργό αλλά και οι πιέσεις προς τους βουλευτές με τους τελευταίους να τηλεφωνούν στον Χατζηδάκη και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να του ζητούν να κάνει πίσω και να δώσει έως και δίμηνη παράταση.
Ωστόσο όσοι γνωρίζουν καλά τον Χατζηδάκη ξέρουν ότι γενικώς απεχθάνεται τις παρατάσεις.
Και κάπως έτσι φτάσαμε μια ημέρα πριν την αρχική καταληκτική ημερομηνία για να ανακοινωθεί πως θα δωθεί ολιγοήμερη παράταση. Και αυτό έχοντας υποβλήθεί το 93% των δηλώσεων.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για το πιο σύντομο χρονικό διάστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στα έσοδα των δημόσιων ταμείων και βέβαια στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Κάποιοι μπορεί να γκρινιάζουν βέβαια, αλλά και κάποιοι άλλοι, που έσπευσαν από τις πρώτες μέρες να κάνουν τη δήλωσή τους, αν μη τι άλλο δεν θα αισθάνονται κορόϊδα. Το πιο σημαντικό είναι πάντως ότι έγινε το πρώτο βήμα για να αποτάξουμε τη νοοτροπία των παρατάσεων. Όπως για παράδειγμα αυτήν των τελών κυκλοφορίας που όλοι ξέρουμε από την αρχή του χρόνου πόσα είναι και πότε πρέπει να πληρωθούν, αλλά όλοι ελπίζουμε σε παράταση...




Ειδήσεις σήμερα:

Παρέλυσε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία - Σαμποτάζ στα τρένα, ανήμερα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Με... αγάπη από τον Κασσελάκη εκτός KO o Πολάκης αλλά εντός ΣΥΡΙΖΑ - Όλο το παρασκήνιο

Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές από τις Πανελλαδικές - Δείτε αναλυτικούς πίνακες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης