Bloomberg: Γιατί τελείωσε το ράλι των μετοχών της AI – Ποιες είναι οι νέες επιλογές των επενδυτών

Οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των κερδών των τεχνολογικών megacaps, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αλλαγές στην παγκόσμια νομισματική πολιτική οδηγούν σε διεύρυνση της αγοράς

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν λόγων των εξελίξεων στις τεχνολογικές μετοχές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε μερικές λιγότερο προφανείς επιλογές.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των κερδών των τεχνολογικών megacaps λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αλλαγές στην παγκόσμια νομισματική πολιτική οδηγούν τώρα σε μια διεύρυνση της αγοράς.

Οι επενδυτές πωλούν τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών και στρέφονται σε «αμυντικού είδους» μετοχές πιο άγνωστων, αλλά σταθερών εταιρειών. Αυτή η εναλλαγή συμπίπτει με την επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς πέραν των μικροτσίπ και του λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας και γης που απαιτεί η τεχνολογία, καθώς και των κλάδων που μπορεί τελικά να επωφεληθούν από την εφαρμογή της.

Ενώ η τεχνολογία και οι επικοινωνίες παραμένουν οι δύο κορυφαίες επιδόσεις του δείκτη MSCI World Index μέχρι σήμερα, καταγράφουν πλέον τις δύο χειρότερες επιδόσεις μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο. Οι δύο μεγαλύτεροι κερδισμένοι από τα τέλη Ιουνίου είναι τα ακίνητα και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Το Bloomberg συνέθεσε μια ματιά στις προοπτικές των διαφόρων τομέων:

Ηλεκτρική ενέργεια

Η εκτίναξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της τεχνολογικής βιομηχανίας ξεπερνά τη διαθέσιμη προσφορά. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η χρήση από τα κέντρα δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και τα κρυπτονομίσματα μπορεί να διπλασιαστεί σε περισσότερες από 1.000 τεραβατώρες το 2026 – κάτι που ισοδυναμεί περίπου με την κατανάλωση ενέργειας της Ιαπωνίας.

Αυτό έχει θέσει στο επίκεντρο τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλο τον κόσμο, από την Dominion Energy Inc. και τη Southern Co. στις ΗΠΑ μέχρι τις YTL Power International Bhd. και Gulf Energy Development PCL της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Πιστεύουμε ότι η ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής», δήλωσε η Εβγκένια Μολότοβα, ανώτερη διευθύντρια επενδύσεων στην Pictet Asset Management Ltd. «Ανάλογα με τον ρυθμό υιοθέτησης, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απαιτήσει την κατασκευή κέντρων δεδομένων δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερου μεγέθους από το σημερινό, μέχρι το 2030», συμπλήρωσε.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εντός ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης μετά το bullying - Όλο το παρασκήνιο

Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές από τις Πανελλαδικές - Δείτε αναλυτικούς πίνακες

Έστησαν καρτέρι σε 53χρονο στην Θεσσαλονίκη και φώναζαν το όνομα της πρώην συζύγου του με την οποία είναι στα δικαστήρια - Βίντεο



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr