Wall Street: Με κέρδη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα - Σε ρόλο πρωταγωνιστή ο Dow

Wall Street: Με κέρδη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα - Σε ρόλο πρωταγωνιστή ο Dow

Οι επόμενες ημέρες προμηνύονται κρίσιμες με τα αποτελέσματα των Big Tech και την ετυμηγορία της Fed να δοκιμάζουν τις αντοχές της αγοράς και δη, του τεχνολογικού κλάδου

wall
Με ένα ανοδικό ξέσπασμα σε όλους τους δείκτες ολοκλήρωσε την εβδομάδα η Wall Street, αφήνοντας πίσω της τις σημαντικές απώλειες της εβδομάδας και δη, της συνεδρίασης της Τετάρτης. Πάντως, οι επενδυτές παραμένουν συγκρατημένοι, καθώς η ερχόμενη εβδομάδα προμηνύεται κρίσιμη τόσο για τον τεχνολογικό κλάδο όσο κυρίως για την πολυπόθητη προοπτική έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης από την Federal Reserve.

Στο ταμπλό ο Dow Jones απέσπασε τα σκήπτρα με άλμα ύψους 1,64% που τον επανέφερε αρκετά πάνω από το όριο των 40.000 μονάδων, στις 40.589. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,11% φτάνοντας τις 5.459 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο ύψους 1,03% στις 17.357 μονάδες.

Με τις επιδόσεις αυτές η αγορά κατάφερε, αν μη τι άλλο, να καλύψει μέρος των προηγούμενων απωλειών, αν και σε επίπεδο εβδομάδας μόνο ο Dow κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος με αύξηση 0,8%. Ο S&P 500 έχασε περίπου 0,8% και ο Nasdaq πάνω από 2%.

Η κάμψη των τεχνολογικών μετοχών και η στροφή των επενδυτών από τις Big Tech και τα megacaps στις εταιρείες μικρομεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης και στις κυκλικές μετοχές ήταν βασικό συστατικό της εβδομάδας συνολικά, που δεν άλλαξε σημαντικά ούτε και σήμερα. Άλλωστε οι πιέσεις προς εταιρείες τεχνολογίας και ημιαγωγών έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται αρκετές εβδομάδες πριν φτάσουμε στο μεγάλο sell off της Τετάρτης.

Κλείσιμο
Μετά τα διαδοχικά ρεκόρ του πρώτου εξαμήνου και τα εκπληκτικά κέρδη στις μετοχές τους, οι συνεχείς προειδοποιήσεις πολλών αναλυτών για μια αναπόφευκτη διόρθωση φαίνεται πως ήρθε η ώρα να επαληθευτούν, δεδομένου πως «ξεφουσκώνει» και ο ενθουσιασμός για το ρεύμα της τεχνητής νοημοσύνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται crash test για τον κλάδο, δεδομένου πως από την κατεύθυνση που θα δώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα κορυφαίων ονομάτων, όπως της Apple, της Microsoft, της Meta και της Amazon, είτε οι τεχνολογικές μετοχές θα σταθεροποιηθούν είτε η τάση διόρθωσης τους θα διευρυνθεί.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς είναι, σαφές πως αν τα εταιρικά αποτελέσματα στείλουν αρνητικό σήμα για τα έσοδα του δευτέρου εξαμήνου, τότε οι Big Tech πιθανότατα θα αναγκαστούν να αναθεωρούν τα κόστη τους, που περιλαμβάνουν και τις μεγάλες επενδύσεις στο ΑΙ.

Αναλόγως κρίσιμη για την πορεία της αγοράς τις επόμενες ημέρες θα είναι και η έκβαση της συνεδρίασης της Federal Reserve. Οι επενδυτές θεωρούν βέβαιο ότι το συμβούλιο, στις 31 Αυγούστου, θα αποφασίσει να κρατήσει και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια, όμως το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο το συμβούλιο και ο Τζερόμ Πάουελ προσωπικά, στις δηλώσεις του, θα θελήσουν να στηρίξουν την αγορά στέλνοντας σαφές μήνυμα για την έναρξη των περικοπών των επιτοκίων από το Σεπτέμβριο.

Σε επίπεδο μετοχών, στη σημερινή συνεδρίαση, οι τεχνολογικές εταιρείες κινήθηκαν μεν ανοδικά, αλλά με σχετικά συγκρατημένα κέρδη.

Στις κερδισμένες της ημέρας ξεχώρισε η 3Μ με υψηλό 52 εβδομάδων χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, όπως επίσης οι μετοχές της Coursera, της Newell Brands, της Deckers Outdoor, της Colgate-Palmolive και της Bristol Myers Squibb για τον ίδιο λόγο.

Η μετοχή της Ford Motor κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος χάρη στο ευρύτερα καλό κλίμα της αγοράς, όμως η εβδομάδα ήταν η χειρότερη για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία από το Μάρτιο του 2020 με τη μετοχή της να υποχωρεί συνολικά κατά 20%.

Στον αντίποδα τα απογοητευτικά αποτελέσματα ώθησαν καθοδικά την Dexcom. Το ίδιο αντίκτυπο είχε στην Southwest Airlines η υποβάθμιση της μετοχής της από την Deutsche Bank και στην Weight Watchers International η υποβάθμιση της μετοχής της από την Morgan Stanley.

Πηγή newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η είσοδος της ελληνικής αποστολής με το πρώτο πλοιάριο - Δείτε βίντεο

Γαλλία: Ποιους ψάχνουν οι αρχές για το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους - Την έρευνα ανέλαβε η Αρχή για το οργανωμένο έγκλημα

Tροχαίο στην Πύργου - Κυπαρισσίας: Επιζών του πολύνεκρου δυστυχήματος περιγράφει τις στιγμές που οδήγησαν στην τραγωδία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης