Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στις απώλειες υπό το βάρος των μερισμάτων

Στο επίκεντρο η Εθνική Τράπεζα λόγω της αποκοπής μερίσματος και η ΕΧΑΕ λόγω αποτελεσμάτων - Κοντινότερο σημείο αντίστασης οι 1.480 μονάδες, στις 1.450 μονάδες το αντίστοιχο της στήριξης

Πτωτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση της Δευτέρας (29/7) στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία εβδομάδα η οποία ξεκινά με την αποκοπή μερίσματος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ακολουθούν καθοριστικής σημασίας ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα εισηγμένων με βαρύτητα στο ταμπλό. Η εγχώρια αγορά κρατά αποστάσεις από το θετικό κλίμα των ξένων χρηματιστηρίων και διορθώνει μετά από τέσσερις συναπτές ανοδικές εβδομάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,32% στις 1.464,57 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.463,95 (χαμηλό ημέρας) και των 1.466,36 μονάδων (υψηλό ημέρας). «Βουτιά» κοντά στο -4% καταγράφει η μετοχή της ΕΤΕ καθώς διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Σημειώνεται ότι η Λεωφόρος Αθηνών επιστρέφει στα αρνητικά πρόσημα μετά το ανοδικό διάλειμμα της Παρασκευής κι ενώ είχε προηγηθεί τριήμερη πτώση (23 με 25 Ιουλίου).

Θετικό παραμένει, πάντως, το μομέντουμ στην εγχώρια αγορά, διανύοντας μία περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και από σημαντικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Κοντινότερο σημείο αντίστασης για τον ΓΔ οι 1.480 μονάδες, ενώ το αντίστοιχο της στήριξης εντοπίζεται στις 1.450 μονάδες.

Γεμάτη από ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων η νέα εβδομάδα, με πλούσιο τραπεζικό ενδιαφέρον. Την αρχή κάνει το απόγευμα η ΕΧΑΕ και ακολουθούν την Τρίτη (30/7) η Entersoft και η Marfin Investment Group. Τις επιδόσεις τους για το β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2024 γνωστοποιούν την Τετάρτη (31/7) η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Titan.

Την Πέμπτη (1/8) σειρά έχουν η Εθνική Τράπεζα και η Optima Bank και την Παρασκευή (2/8) ολοκληρώνεται το μπαράζ των ανακοινώσεων, με την Alpha Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέρδη α’ εξαμήνου των συστημικών θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, στην καλύτερη επίδοση του τραπεζικού συστήματος από το 2008 και μετά.

«Κόβουν» μέρισμα σήμερα η Εθνική Τράπεζα (0,3642586663 ευρώ ανά μετοχή), η ΑΒΑΞ (0,03 ευρώ) και ο ΟΛΠ (1,34 ευρώ). Όσον αφορά την ΕΤΕ η επιβράβευση των μετόχων θα γίνει την Παρασκευή 2 Αυγούστου. Παράλληλα, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της ΕΚΤΕΡ που προέκυψαν από το split (μείωση της αξίας από 0,52 ευρώ σε 0,26 ευρώ και ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού από 11,25 εκατ. σε 22,5 εκατ. μετοχές).

Στα επενδυτικά «ραντάρ» παραμένει η Attica Bank μετά την σχέση ανταλλαγής που συμφώνησαν τα διοικητικά συμβούλια της τράπεζας και της Παγκρήτιας, στο πλαίσιο της συγχώνευσής τους και της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε μία κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Απομάκρυναν σχολιαστή από το Eurosport για σεξιστικό σχόλιο στις κολυμβήτριες της Αυστραλίας - Δείτε βίντεο

Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα ανταποδώσει «σκληρά» τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σε χωριό στο προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν

Βαριές ποινές κάθειρξης σε 12 δημόσιους λειτουργούς για τις πολύνεκρες πλημμύρες στη Λιβύη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr