Ελαιόλαδο: Με τις τιμές στα ύψη, σπάνε ρεκόρ τα περιστατικά νοθείας και οι απάτες στην ΕΕ

Ελαιόλαδο: Με τις τιμές στα ύψη, σπάνε ρεκόρ τα περιστατικά νοθείας και οι απάτες στην ΕΕ

Οι καταγγελίες στην ΕΕ αυξήθηκαν από 15 το α' τρίμηνο του 2018, σε 50 τους πρώτους τρεις μήνες εφέτος - Το 2023 από τις 182 περιπτώσεις, 54 αφορούσαν προϊόντα από την Ιταλία, 41 από την Ισπανία και 39 από την Ελλάδα

elaiolado_xr
Ρεκόρ υποθέσεων πιθανής απάτης και λανθασμένης σήμανσης ελαιολάδου καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τιμή του «υγρού χρυσού» καλπάζει σε επίπεδα υπερδιπλάσια του 2018, με την παραγωγή να πλήττεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Καθώς η τιμή έχει εκτοξευθεί, αυξήθηκε και ο αριθμός των «διασυνοριακών κοινοποιήσεων της ΕΕ», οι οποίες περιλαμβάνουν λανθασμένη επισήμανση, πιθανή απάτη και υποθέσεις ασφάλειας που αφορούν νοθευμένα έλαια.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ΕΕ κατέγραψε μόλις 15 τέτοιες περιπτώσεις. Ο αριθμός αυξήθηκε σε 50 τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ και υπερτριπλάσια αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο Guardian.

Ωστόσο, τα κρούσματα αυτά είναι μόνο εκείνα που έχουν εντοπιστεί και αναφερθεί από τα κράτη-μέλη στη Γενική Διεύθυνση Υγείας της ΕΕ. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις εγχώριες περιπτώσεις και η πραγματική κλίμακα της απάτης είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερη, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
Κλείσιμο

Οι αναφορές περιστατικών περιλάμβαναν έλαια μολυσμένα με μη εγκεκριμένες ουσίες, όπως φυτοφάρμακα, ορυκτέλαια και μία περίπτωση όπου ανακαλύφθηκαν θραύσματα γυαλιού.

Υπήρχαν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κρίθηκε ότι ήταν νοθευμένο, για παράδειγμα με την ανάμειξή του με έλαια κατώτερης ή φθηνότερης ποιότητας, περιπτώσεις όπου το παρθένο ελαιόλαδο αναγραφόταν ως έξτρα παρθένο και αρκετές περιπτώσεις παραπλανητικής ή ψευδούς επισήμανσης προέλευσης.

Από τις 182 κοινοποιήσεις απάτης και μη συμμόρφωσης με το ελαιόλαδο που εστάλησαν στην ΕΕ από τις αρχές του 2023, 54 αφορούσαν προϊόντα από την Ιταλία, 41 από την Ισπανία και 39 από την Ελλάδα.

Η ΕΕ θέσπισε νέους κανόνες για τους ελέγχους συμμόρφωσης των προδιαγραφών εμπορίας του ελαιολάδου, καθώς και τις μεθόδους ανάλυσής του, τον Ιούλιο του 2022.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ο υψηλότερος αριθμός κοινοποιήσεων στο σύστημα δεν υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο για τους καταναλωτές. «Ο ετήσιος υψηλότερος αναφερόμενος αριθμός κοινοποιήσεων αποτελεί απόδειξη των καλύτερων ανταλλαγών των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών και της επαγρύπνησής τους έναντι της απάτης στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Η Επιτροπή έχει μηδενική ανοχή στην απάτη. Με στόχο να παρέχει στους καταναλωτές ελαιόλαδο καλής ποιότητας στην ΕΕ, η Επιτροπή διοργανώνει ετήσια εργαστήρια και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή των ελέγχων αυτών και να διασφαλίσει την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών για όσους εργάζονται στον τομέα του ελαιολάδου.»

Ειδήσεις σήμερα:

Η «αλλόκοτη» τελετή έναρξης, οι φόβοι για την ασφάλεια και τα μεγάλα ονόματα που ρίχνονται στη μάχη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

«Βράζει» η Μέση Ανατολή μετά την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν - Αντίποινα ετοιμάζει το Ισραήλ, για ανείπωτες συνέπειες προειδοποιεί το Ιράν


Εκτροπή πτήσης της United Airlines λόγω «βιολογικού κινδύνου» - Ακόμα και μέλη του πληρώματος έκαναν εμετό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης