Επαγγελματίες και μισθωτοί με δυο δουλειές «εκτοξεύουν» τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος

Επαγγελματίες και μισθωτοί με δυο δουλειές «εκτοξεύουν» τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος

Στα 1.900 - 2.000 ευρώ ο μέσος φόρος στα χρεωστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων - Πάνω από 4,1 δις ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα

foros12
Επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που τους «έπιασαν» τα ελάχιστα τεκμήρια, μισθωτοί με δύο θέσεις απασχόλησης και ιδιοκτήτες με εισοδήματα από ενοίκια σηκώνουν φέτος το μεγαλύτερο βάρος της φορολογίας εισοδήματος. Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, τα στατιστικά από τις εκκαθαρίσεις δείχνουν ότι τα έσοδα από φόρο εισοδήματος θα κινηθούν στην περιοχή των 4,1 δις ευρώ. Στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνουν ότι θα υπάρξει τελικά αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της νέου τύπου φορολόγησης των επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, από 740.000 υπόχρεους επαγγελματίες, οι 500.000 υπολογίζεται ότι θα έχουν σημαντική επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν 2.128.315 φορολογούμενοι έχει «σκαρφαλώσει» στα 1.856 ευρώ, ενώ το 2023 ο τελικός κατά κεφαλήν φόρος ήταν 1.585 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι φέτος είναι αυξημένος πάνω από 17%.

Η επεξεργασία των στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει τα εξής:

• Το 34,34% των δηλώσεων είναι χρεωστικές. Δηλαδή, ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2023. Ο φόρος που έχει βεβαιωθεί μέχρι τώρα υπερβαίνει τα 3,952 δις ευρώ, με το μέσο φόρο να έχει φτάσει στα 1.856 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου, με τους φορολογούμενους να κερδίζουν έκπτωση φόρου 3%, είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 2 Αυγούστου. Επίσης, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα, κερδίζοντας και την έκπτωση 3%, ή να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων δόσεων.

Κλείσιμο
• Δύο στους δέκα φορολογούμενους έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό, με το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου να ανέρχεται στα 425,125 εκατ. ευρώ, ή 350 ευρώ κατά μέσο όρο.

• Περίπου το 46% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν είναι μηδενικές, με τους φορολογούμενους να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα περυσινά εισοδήματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει «οριακές αλλαγές» αν διαπιστωθούν αδικίες με το νέο τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Με τα έως τώρα δεδομένα, αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό μόνο ένα σημαντικό ενδεχόμενο αλλαγών: το οικογενειακό εισόδημα να συμψηφίζεται και να μειώνει το ελάχιστο τεκμαρτό που έχει επιβληθεί, αλλά μόνο στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πρόβλημα θεωρείται πως δημιουργεί και πάλι το κριτήριο υψηλού τζίρου, που μπορεί να απογειώσει το τεκμαρτό εισόδημα έως και στα 50.000 ευρώ (ανώτατο όριο).

Ειδήσεις σήμερα:

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια - Νέο 112 για εκκένωση, ανάμεσα σε τρεις οικισμούς το πύρινο μέτωπο
Πρώην στρατιωτικός κατηγορείται ότι κυνήγησε την αδερφή του με μαχαίρι και το πέταξε στην πλάτη της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης