Δεύτερη σερί πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Ποιες μετοχές «βάρυναν» το ταμπλό

«Γκάζωσαν» στο τέλος οι πωλητές - Στο «κόκκινο» για 6η ημέρα οι τράπεζες - Νέα ρεκόρ για ΟΤΕ και Coca Cola - Μεγάλα πακέτα σε ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εθνική και Jumbo

Πτωτικά ολοκληρώθηκε η σημερινή (30/7) συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επικρατούν για δεύτερη διαδοχική ημέρα, εντείνοντας τις κινήσεις τους στο φινάλε. Σταθερά στη «ζώνη» των 1.460-1.470 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, υποτονικός παρέμεινε ο τζίρος, ενώ αν δεν υπήρχαν τα πακέτα θα ήταν ακόμη χαμηλότερος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.460,46 μονάδες, υποχωρώντας κατά 7,55 μονάδες ή -0,51%. Μικρότερο των 8 μονάδων το εύρος διακύμανσης του δείκτη, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.468,75 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.460,42 μονάδες. Το τελευταίο διήμερο το Χ.Α. έχει απολέσει -0,6%. Θετικός αναμένεται ο Ιούλιος, καθώς καταγράφεται άνοδος +4%, με μία συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί ο μήνας. Στο +12,94% η φετινή απόδοση.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, οι τράπεζες δεν λειτούργησαν επιβαρυντικά παρά τις απώλειές τους για 6η συναπτή ημέρα. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο ενεργειακός κλάδος, με τον δείκτη FTSE EU να χάνει περισσότερο από -1%. «Βουτιά» κατέγραψαν η Metlen και η Ελλάκτωρ, με τη δεύτερη να διολισθαίνει κάτω από τα 2 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο. Ήταν μάλιστα η 7η σερί πτώση για τον τίτλο.

Στο «κόκκινο» έκλεισε και η Jumbo, οπισθοχωρώντας κάτω από τα 25 ευρώ και «φλερτάροντας» με τα χαμηλά 6μήνου. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ βρέθηκε πάνω από τα 15 ευρώ, σε νέο υψηλό ενός και πλέον έτους. Την αθόρυβη «αναρρίχηση» συνέχισε η Coca Cola, η οποία ανανέωσε το ρεκόρ 4,5 ετών και πλησιάζει με αξιώσεις τα 34 ευρώ.

Σχεδόν στο limit up έκλεισε η Μοτοδυναμική, μία ημέρα μετά την καταβαράθρωση της μετοχής λόγω λάθους σε μία εντολή πώλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του dark room, η εντολή αφορούσε την πώληση 3.000 μετοχών και κατά λάθος πληκτρολογήθηκε 30.000. Η κατάσταση διορθώθηκε με γρήγορες κινήσεις κι έτσι ενισχύθηκε σήμερα κατά σχεδόν +27%.

Ως μίνι «ένεση» λειτούργησε σήμερα ο μεγάλος όγκος των πακέτων για τη ρευστότητα της εγχώριας αγοράς. Αρχικά, περίπου πέντε λεπτά πριν τις 11 το πρωί άλλαξαν χέρια 333.136 τεμάχια του ΟΠΑΠ στην τιμή των 15,94 ευρώ, με την αξία του πακέτου να ανέρχεται στα 5,31 εκατ. ευρώ. Στις 11:10 πέρασαν 300.000 τεμάχια της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συνολικής αξίας 5,769 εκατ. ευρώ στην τιμή των 19,23 ευρώ ανά μετοχή. Άλλα δύο πακέτα, αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. ευρώ, πέρασαν στην ΕΤΕ (1,928 εκατ. ευρώ) και στην Jumbo (1,02 εκατ. ευρώ).

Επιτόκια και αποτελέσματα στο επίκεντρο

Η «νηνεμία», που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην εγχώρια αγορά, έχει κάνει τους επενδυτές να εστιάζουν περισσότερο στα διεθνή χρηματιστήρια. Εκεί όπου την βραχυπρόθεσμη τάση διαμορφώνουν οι επερχόμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, με τους traders να «κρέμονται» από τα χείλη του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για ένα σημάδι ως προς τον ορίζοντα έναρξης των μειώσεων στα επιτόκια. Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα των Big Tech.

Πλούσια είναι, πάντως, και η ατζέντα των αποτελεσμάτων όσον αφορά τις ελληνικές εταιρείες. Η εβδομάδα ξεκίνησε με την ΕΧΑΕ, η οποία κατέγραψε ισχυρή αύξηση κερδοφορίας και τζίρου το α’ εξάμηνο. Σήμερα, μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, σειρά έχουν η Entersoft και η Marfin Investment Group.

Πιο κρίσιμες οι επόμενες ημέρες, καθώς δεσπόζουν οι εξαμηνιαίες επιδόσεις των συστημικών τραπεζών. Την Τετάρτη (31/7), δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους η Eurobank, η Τρ. Πειραιώς και η Titan, ακολουθούν την Πέμπτη (1/8) η Εθνική Τράπεζα και η Optima Bank, ενώ την Παρασκευή (2/8) ολοκληρώνεται ο κύκλος των ανακοινώσεων με την Alpha Bank.

Θετικά πρόσημα στο εξωτερικό

Στάση αναμονής κρατούν οι επενδυτές στην Wall Street εν όψει της συνεδρίασης της Federal Reserve. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ πρόκειται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, με τους αναλυτές να υπολογίζουν ότι η πρώτη μείωση θα έρθει το Σεπτέμβριο. Η προσοχή στρέφεται και στα οικονομικά αποτελέσματα τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Microsoft, η Meta, η Amazon και η Apple. Ήπια ανοδικό το σημερινό ξεκίνημα, με τους βασικούς δείκτες να ενισχύονται πέριξ του +0,1% και 0,3%.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Άνοδο μεταξύ +0,6% και +1,1% καταγράφουν ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC 40, ο ισπανικός IBEX 35 και ο ιταλικός FTSE MIB. Από την άλλη πλευρά, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί οριακά κατά -0,05%. Μεταξύ άλλων, οι traders «ζυγίζουν» τα νέα δεδομένα για την οικονομία της ευρωζώνης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην ετυμηγορία της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας. Η BoJ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια και να περιορίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων. Διόρθωση πέριξ του -1% με -1,4% για τον Kospi στη Νότια Κορέα και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Λευτέρης Τσουκαλάς στον Δανίκα: «Τις εκλογές στην Αμερική θα τις κερδίσει ο πιο νέος»

Βίντεο: Η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στην Εύβοια


Ανοιχτό παράθυρο για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αφήνει η νέα βρετανική κυβέρνηση

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr