Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 10 ευρώ/MWh η έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο

Η έκτακτη φορολογία αναμένεται να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Σήμερα στη Βουλή η διάταξη του υπουργείου Ενέργειας

Στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα ανέλθει η έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς με στόχο να εξασφαλιστεί ένα ποσό της τάξης των 30 έως 40 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων του Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της διάταξης θα κατατεθεί και εντός της ημέρας στη Βουλή σε νομοσχέδιο που βρίσκεται προς συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο του έκτακτου φόρου στους παραγωγούς ρεύματος θα έχει διάρκεια έως τρεις μήνες σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει η ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει την επιβολή έκτακτου τέλους στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν τα εργοστάσια για να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα. Οι πληροφορίες θέλουν το έκτακτο τέλος να έχει κλειδώσει στα 10 ευρώ/MWh (Μεγαβατώρα). Σε πρώτη φάση θα αφορά τις καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για τον μήνα Ιούλιο.

Η έκτακτη φορολογία αναμένεται να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν στις 2 Αυγούστου και αφού προηγούμενως οι πάροχοι ανακοινώσουν το ύψος των πράσινων τιμολογίων για τον επόμενο μήνα.

Με βάση την εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς αλλά και την πρόθεση των παρόχων να συγκρατήσουν τις τιμές αναμένεται να προκύψουν σχετικά περιορισμένες ανάγκες επιδοτήσεων της τάξης των 2 – 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε

Υπενθυμίζεται πως σχετική αναφορά έκανε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το πρωί της Τρίτης. 

«Η δουλειά συνεχίζεται στην καρδιά καλοκαιριού. Τα μέτρα δεν πάνε διακοπές. Στο πρώτο μέτωπο, της ακρίβειας, έχουμε ενθαρρυντικές ειδήσεις, βελτιωμένη εικόνα πληθωρισμου, μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ, τα μέτρα αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η σχετική διάταξη για κατεπέιγουσα παρέμβαση στην αγοράς ενέγειας ώστε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις οι οποίες αποδίδονται στη μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει, προς όφελος των καταναλωτών. Eλπίζω αυτό να είναι κάτι το οποίο να μην χρειαστεί να το κάνουμε πιο συχνά από ό,τι απαιτείται. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετική σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργήσει προς όφελος των καταναλωτών. Ελπίζουμε πως θα είναι κάτι που δεν θα χρειαστεί να κάνουμε πιο συχνά. Παραμένεουμε σε απόλυτη εγρήγορση για την εύρυθμη λειτουργία αγοράς» είπε ο πρωθυπουργός.


Ειδήσεις σήμερα:

Μακρόν: Έλλειμμα €8 εκατ. στο Ελιζέ από τις σπατάλες του - €500.000 μόνο για το δείπνο στον Κάρολο με μπλε αστακούς

Τρεις ελαφρά τραυματίες από τη σύγκρουση φορτηγού με τρένο με 130 επιβάτες στην Αυλίδα - Δείτε φωτογραφίες

Δώρα Γκουντούρα: Άρχισαν να ουρλιάζουν, δεν άφηναν να συνεχιστεί ο αγώνας, καταγγέλλει ο σύντροφός της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr