Fed: Αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα - Το ενδιαφέρον στα «σήματα» για μείωση το Σεπτέμβριο

Fed: Αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα - Το ενδιαφέρον στα «σήματα» για μείωση το Σεπτέμβριο

Οι αγορές θα αναζητήσουν στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν τη συνεδρίαση τα στοιχεία εκείνα που θα δείξουν τις προθέσεις της Fed

usa_powell__1_
Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αυτή την εβδομάδα δεν αφορά τόσο το παρόν όσο το μέλλον. Aν τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προσδοκίες, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα διατηρήσουν και πάλι τα επιτόκια αμετάβλητα στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Ωστόσο, με μια σειρά από καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες, οι κεντρικοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ αναμένεται να θέσουν τις βάσεις για να ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Το πόσο επιθετικοί θα είναι σε αυτήν την στροφή πολιτικής, είναι το κύριο ερώτημα που θα αναζητήσουν οι αγορές στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν τη συνεδρίαση.

Επί του παρόντος, η αγορές προεξοφλούν ότι η Fed θα εγκρίνει την πρώτη μείωση επιτοκίων της τελευταίας τετραετίας όταν θα συνεδριάσει στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της σε ένα εύρος 5,25-5,5% για όλο το περασμένο έτος.

Τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, αν και δεν είναι ακόμη σπουδαία - οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών εξακολουθεί να είναι μισή και πλέον ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο της Fed, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά από τα μέσα του 2022. Το προτιμώμενο μέτρο της Fed, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, έδειξε 12μηνο πληθωρισμό με ρυθμό 2,5% τον Ιούνιο- ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον είχε στο 3% και παρουσίασε πραγματική μείωση 0,1% από τον προηγούμενο μήνα.

Κλείσιμο
Οι αγορές κοιτούν αν θα υπάρξει μια γραμμή στη δήλωση της Fed που λέει ότι δεν θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι να «αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%». Αυτό, θα ισοδυναμεί με «ραντεβού τον Σεπτέμβριο».

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μετά από επίθεση στην Τεχεράνη

Απορρόφηση της αύξησης στο ρεύμα και επιδότηση για τα νοικοκυριά - Έκτακτη εισφορά €10 ανά μεγαβατώρα στους παραγωγούς με φυσικό αέριο

«Βρεθήκαμε στην κόλαση, θέλουμε δικαιοσύνη» λέει η σύζυγος του Ελληνοκαναδού που ξυλοκοπήθηκε στο Ηράκλειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης