Aνεργία: Έπεσε κάτω από 10% τον Ιούνιο - Τι προβλέπεται για το 2024

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απασχόληση

Επιτέλους η ανεργία υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% τον Ιούνιο, γεγονός που επιδοκίμασε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μικρή υποχώρηση σημείωσε και στις δύσκολες ομάδες, τους νέους και τις γυναίκες αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαικές χώρες. Μόνο η Ισπανία μας ξεπερνάει στο γενικό ποσοστό αλλά και στην ανεργία των νέων.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο 9,6% μειώθηκε το εποχικό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα πάνω 11,4% τον Ιούνιο 2023 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 10,3% τον Μάιο 2024. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 456.663 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 85.865 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2023 (15,8%) και κατά 30.629 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2024 (6,3%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 12,2% από 14,4% τον Ιούνιο 2023 και στους άνδρες σε 7,5% από 9%.

Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στα τρίμηνα δείχνουν ανοδική πορεία της ανεργίας (12.1 % το α’ τρίμηνο του 2024 και 11.1 % με την εποχική αναπροσαρμογή) η οποία δικαιολογείται από την έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας λόγω του τουρισμού.

Το ζήτημα είναι αν στο κλείσιμο του έτους η ανεργία θα είναι έστω και οριακά κάτω από το 10%;

Οι εκτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί το 2024 πάνω από το όριο του 10% και πλησίον της περιοχής του 10.6% ενώ την ίδια ώρα το ΙΟΒΕ, στην Τριμηνιαία Έκθεση του προβλέπει χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας της τάξης του 10.3%.

Παρά τις εποχικές αυξομειώσεις , φαίνεται ότι δύσκολα θα καμφθεί ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας ώστε σύντομα η έστω τα επόμενα χρόνια να υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο όχι μόνο για την εθνική οικονομία αλλά και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ειδικά αυτούς που «χτίζουν» την πρώτη τους τριετία από τον Ιανουάριο του 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως ορίζει ο νόμος αν την 1η Ιανουαρίου 2027 η ανεργία παραμείνει άνω του 10%, τότε θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες μέχρι να πέσει το ποσοστό, ακυρώνοντας την προοπτική αύξησης των μισθών.

Όπως εξηγεί ο διδάκτωρ του Παντείου Βασίλης Μπέτσης «το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας , γύρω στο 9% επετεύχθη το 2009 , όταν οι άνεργοι ανέρχονταν σε 390.000 ενώ σήμερα αριθμούν 70..000 περισσότεροι, περίπου 500.000. Για να συρρικνωθεί το ποσοστό έστω οριακά κάτω από το 10% , θα πρέπει ο αριθμός των ανέργων να υποχωρήσει στις 430.000. Ο στόχος είναι δύσκολος καθώς το ποσοστό της ανεργίας δεν συνδέεται μόνο με τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα αλλά και με το δημογραφικό. Το ζητούμενο είναι να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας χωρίς όμως να μειώνεται το εργατικό δυναμικό, η πτωτική πορεία του οποίου είναι προδιαγεγραμμένη. Δηλαδή όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός του εργατικού δυναμικού , τόσο περισσότερο θα επιμένει σε υψηλά ποσοστά η ανεργία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία που έχει την υψηλότερη επίδοση στην ανεργία στην ΕΕ με την Ελλάδα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση ενώ έπονται η Σουηδία, η Φιλανδία και η Ιταλία.»

Στον αντίποδα βρίσκεται η Τσεχία (2,6%), η Πολωνία (2,9%) και η Σλοβενία (3,1%).

Το ΙΟΒΕ αναμένει μικρή περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας το 2024, με εμφανή ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης της θετικής τάσης. Σύμφωνε με το Ινστιτούτο, τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης της κυκλικής ανεργίας στενεύουν, ενώ πρόκληση αποτελεί η μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας και η αύξηση της συμμετοχής στην εργασία.

Από την πλευρά του το υπουργείο εργασίας και η ΔΥΠΑ ,βλέποντας τη βόμβα του δημογραφικού να επηρεάζει αρνητικά την αγορά εργασίας εκτός από την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση και αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των ανέργων , στοχεύει στην αύξηση των γυναικών στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην επάνοδο μέρους του πληθυσμού όπως οι συνταξιούχοι προκειμένου να συγκρατηθεί η απώλεια του εργατικού δυναμικού.

Ειδήσεις σήμερα:

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια και Ρέθυμνο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Επιτέθηκε στη σύντροφο του γιου του και έβγαζε βίντεο για να το ανεβάσει στο TikTok

Βοριάδες έως και 7 μποφόρ σήμερα και άνοδος της θερμοκρασίας - Έρχονται 40άρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr