Προϋπολογισμός: Ο κρίσιμος Αύγουστος και το «παζάρι» με ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Προϋπολογισμός: Ο κρίσιμος Αύγουστος και το «παζάρι» με ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Γιατί δόθηκε μικρή παράταση στις φορολογικές δηλώσεις - Πρώτη αποτίμηση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής

proYpologismos
«Από τη θεωρία στην πράξη» περνούν οι δημοσιονομικοί κανόνες που -έπειτα από ανάπαυλα 4 ετών- επιστρέφουν πιο δυναμικά στη ζωή μας, στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Ολον τον Αύγουστο που αγορές και υπηρεσίες «κατεβάζουν ρολά» λόγω διακοπών, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «παίρνουν φωτιά» οι ετοιμασίες για τις διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες, για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό αλλά και όλο τον οικονομικό σχεδιασμό ως το 2028.

Μέχρι Τετάρτη 31 Ιουλίου τα υπουργεία και οργανισμοί ή φορείς γενικής κυβέρνησης θα έπρεπε να έχουν υποβάλει στο ΥΠΕΘΟ τις προβλέψεις, προτάσεις και τα αιτήματά τους για χρηματοδότηση, ώστε να περιληφθούν στον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό που αρχίζει να καταρτίζεται για το 2025.

Τα (πιο) δύσκολα, όμως, αρχίζουν από σήμερα 1η Αυγούστου. Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και το Γενικό Λογιστήριο θα ετοιμάσουν τον «φάκελο» που θα υποβάλει η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με όλα τα στοιχεία εσόδων και δαπανών του Κράτους έως και τον Ιούλιο, που αποτελούν τη βάση για να γραφτεί ο Προϋπολογισμός της επόμενης τετραετίας (νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2025-2028) προκειμένου να εγκριθεί τον Σεπτέμβριο από την Κομισιόν.

«Μετράνε» τους φόρους
Για να «βγαίνει» ο λογαριασμός το 2025 αλλά και στα επόμενα χρόνια χωρίς πιέσεις για λιτότητα -και ενώ σχεδόν η μισή ΕΕ βρίσκεται «με το ένα πόδι» στην επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος– το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει πολλά στα νέα φορολογικά έσοδα που αναμένει από μέτρα που μπήκαν φέτος για πρώτη φορά σε εφαρμογή.

Κλείσιμο
Τα αποτελέσματά τους θα αποτιμηθούν τον Αύγουστο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιφορτίζονται να προβούν σε προβλέψεις για τις διάφορες κατηγορίες από τους φόρους που εισπράττονται.

Η ανάλυση αυτή, θα μπει στο «παζάρι» με τις Βρυξέλλες. Και ήταν και ο βασικός λόγος που το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας απέρριψε τα αιτήματα για παράταση των φορολογικών δηλώσεων ως τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια και Ρέθυμνο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Επιτέθηκε στη σύντροφο του γιου του και έβγαζε βίντεο για να το ανεβάσει στο TikTok

Βοριάδες έως και 7 μποφόρ σήμερα και άνοδος της θερμοκρασίας - Έρχονται 40άρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης