Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο «κόκκινο» αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας - Εντυπωσίασε η Τράπεζα Πειραιώς

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο «κόκκινο» αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας - Εντυπωσίασε η Τράπεζα Πειραιώς

Το Χρηματιστήριο επηρεάστηκε από τις απώλειες των ευρωαγορών - Ανθεκτικό σημείο στήριξης οι 1.470 μονάδες - Ποιες μετοχές ηγήθηκαν της πτώσης

4715013
Με το «αριστερό» ξεκίνησε ο Αύγουστος για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συντονίστηκε με το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών. Ενθαρρυντικό για τη δυναμική του Χ.Α. το γεγονός ότι στο τέλος ελαχιστοποίησε τις απώλειες, κλείνοντας μακριά από τα χαμηλά ημέρας. Ανθεκτικές αποδείχθηκαν οι 1.470 μονάδες, ένα όριο που δοκιμάστηκε αρκετά σήμερα.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (1/8) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,73 μονάδες ή -0,25% και έκλεισε στις 1.474,44 μονάδες. Μεγάλο το εύρος διακύμανσης για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς, με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ των 1.463,98 (χαμηλό ημέρας) και των 1.479,01 μονάδων (υψηλό ημέρας). Η σημερινή πτώση οφείλεται κυρίως στη διάθεση των επενδυτών να αφομοιώσουν τα χθεσινά κέρδη, που είχαν προκύψει στο πλαίσιο της ωραιοποίησης των χαρτοφυλακίων (window dressing).

Η Τράπεζα Πειραιώς ξέφυγε από τον κανόνα σημειώνοντας άνοδο σχεδόν +3% και κλείνοντας πάνω από το ορόσημο των 4 ευρώ. Οι αγοραστές έσπευσαν μαζικά στη μετοχή, όπως αποτυπώνεται και στον τζίρο, ο οποίος ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ. Ευχάριστη έκπληξη η Ελλάκτωρ, που έβαλε «φρένο» στο 8ήμερο πτωτικό σερί της και με «άλμα» +3% επανήλθε πάνω από τα 2 ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις άσκησε στο ταμπλό με τις απώλειές της η Εθνική, από τους τραπεζικούς τίτλους, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τα καλά αποτελέσματα των συστημικών και εστίασαν στην κατοχύρωση των χθεσινών κερδών. Όσον αφορά τα blue chips, αξιοσημείωτη πτώση κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ, η HELLENiQ ENERGY, η Metlen και ο ΟΠΑΠ, με αρκετούς τίτλους να διορθώνουν στον απόηχο των ρεκόρ που είχαν προηγηθεί (π.χ. Titan).

Υποχωρεί η διάθεση για ανάληψη ρίσκου

Κλείσιμο
Από το θετικό μομέντουμ των ισχυρών κερδών στις διεθνείς αγορές και των ικανοποιητικών εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων επωφελείται το Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες ημέρες. Οι ανθεκτικές οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών ενισχύουν το κλίμα, ενώ παράλληλα οι επενδυτές «ζυγίζουν» τα σχόλια του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, τον Σεπτέμβριο.

Στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), επισημαίνει: «Ερωτηματικά και rotation συντηρούνται από τις ανακοινώσεις τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από πλευράς των εισηγμένων, αλλά, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η απουσία τζίρου δεν βοηθά στην εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων για την πορεία των αποτιμήσεων, δίχως αυτό να σημαίνει ότι το εκάστοτε bull market μπορεί να “τρέξει” μόνο όταν όλοι συμμετέχουν. Άλλωστε, για να είμαστε ρεαλιστές, ακόμη περισσότεροι θεσμικοί κωδικοί θα “μπουν στο αθόρυβο” και αυτόν τον Αύγουστο, συνεπώς η διάθεση ανάληψης επιπλέον ρίσκου με άνοιγμα νέων θέσεων αναμένεται να υποχωρήσει».

«Διαγραμματικά, ο ΓΔ συντηρεί τις πιθανότητες επαναδοκιμασίας των φετινών-πολυετών υψηλών που βρίσκονται λίγες μονάδες πάνω από τις 1.500, με το πρόσφατο τοπικό υψηλό των 1.487 να αποτελεί σημαντικό στόχο τον οποίο καλείται να υπερβεί στον διάβα του. Στην πλευρά των στηρίξεων, σημαντική η “ζώνη τιμών” 1.440-1.450 μονάδων, αποτελεί “ανάχωμα” πριν έρθει στο προσκήνιο το διπλό χαμηλό θερινό χαμηλό πέριξ των 1.400», προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στα τραπεζικά αποτελέσματα, καθώς μετά την Τρ. Πειραιώς και την Eurobank, σειρά είχε σήμερα -πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α.- η Εθνική Τράπεζα. Η καθαρή κερδοφορία της ΕΤΕ βελτιώθηκε σημαντικά κατά το α’ εξάμηνο, καθώς διαμορφώθηκε στα 646 εκατ. ευρώ (οργανικά κέρδη μετά φόρων), αυξημένη κατά +27% σε ετήσια βάση. Σε σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Ο κύκλος των ανακοινώσεων των συστημικών τραπεζών ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή (2/8) με την Alpha Bank. Σημειώνεται ότι πριν ξεκινήσει η σημερινή σύνοδος, ανακοίνωσε τις εξαμηνιαίες επιδόσεις της και η Optima Bank. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ύψους 0,5 ευρώ ανά μετοχή, διαπραγματεύθηκε σήμερα η Πλαστικά Κρήτης.

Βίοι αντίθετοι σε Wall Street και ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις τελευταίες εκθέσεις εταιρικών κερδών. Στο «πράσινο» και χθες το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τις τεχνολογικές μετοχές σε ρόλο πρωταγωνιστή, καθώς ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη άνω του +2,5%. Έξτρα ώθηση έδωσε το σήμα της Federal Reserve για έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, οι πωλητές διατηρούν το προβάδισμά τους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους μεγάλους δείκτες να σημειώνουν απώλειες άνω του -1%. Οι traders εστιάζουν στην ετυμηγορία της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), η οποία προέβη στην πρώτη μείωση επιτοκίων από το Μάρτιο του 2020 και το υψηλό 16 ετών του 5,25%, κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%. Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι, όμως, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2008. Ταυτόχρονα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα.

Μεικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Nikkei να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες, ήτοι -2,6%. Την ιαπωνική αγορά επιβάρυναν η ενίσχυση του τοπικού νομίσματος (γεν), καθώς και οι απώλειες σε μετοχές του κλάδου της ανάπτυξης ακινήτων. Στο «κόκκινο» και οι κινεζικοί δείκτες, με τον Shenzhen Component να υποχωρεί κατά -0,9%.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Ντρισμπιώτη: Κλαίω δύο μέρες τώρα, είναι η τελευταία μου συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες - Δείτε βίντεο

Επεισόδια στον Μυλοπόταμο: Κάτοικοι αντέδρασαν στις συλλήψεις, απάντησαν με δακρυγόνα οι αστυνομικοί

Λένι Κράβιτς: Στην Αθήνα ο ροκ σταρ με τα Grammys και τους διάσημους έρωτες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης