Alpha Bank: Καθαρά κέρδη €322,5 εκατ. το α’ εξάμηνο 2024, ενισχυμένα κατά 6,6%

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη €322,5 εκατ. το α’ εξάμηνο 2024, ενισχυμένα κατά 6,6%

Σε 437 εκατ. ανήλθαν τα προσαρμοσμένα κέρδη της τράπεζας μετά από φόρους το α' εξάμηνο του έτους έναντι έναντι 356 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο - Βασίλης Ψάλτης: Επιτύχαμε σειρά στόχων νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας

alpha-bank
Δύο σημαντικά ορόσημα έδωσαν τον τόνο στις εξελίξεις για την Alpha Bank, το β’ τρίμηνο του 2024 ανέφερε ο CEO της Τράπεζας κ. Βασίλειος Ψάλτης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη

«Τον Ιούνιο, λάβαμε την έγκριση των εποπτικών αρχών για την πρώτη διανομή μερίσματος στους Μετόχους μας από το 2007. Επιπλέον, η Alpha Bank ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα στην αξιολόγησή της από τον οίκο Moody’s μετά από 14 χρόνια. Και οι δύο αυτές εξελίξεις συνιστούν την επικύρωση της πλήρους επιστροφής μας στην κανονικότητα, αποδεικνύοντας ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα αναγνωρίζει τις άοκνες προσπάθειές μας για τον μετασχηματισμό της Τράπεζας και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη δημοσιονομική κρίση.

Μπορούμε τώρα να προσβλέπουμε σε ένα μέλλον με υψηλότερη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, ενισχυόμενα κεφαλαιακά αποθέματα και αυξημένη επιβράβευση των Μετόχων μας.

Είμαστε υπερήφανοι για την επίτευξη επαναλαμβανόμενων κερδών ύψους €437 εκατ. ευρώ κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, κέρδη που αντιστοιχούν σε απόδοση 13,6% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και σε κέρδη ύψους €0,18 ανά μετοχή για τους Μετόχους μας. Καταγράψαμε, επίσης, αξιοσημείωτη πρόοδο στη διαμόρφωση ενός ισχυρού δανειακού προγράμματος, το οποίο θα εκταμιευθεί εντός των επόμενων τριμήνων, αλλά και στην υποστήριξη των πελατών μας για την καλύτερη επενδυτική διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων, επιβεβαιώνοντας έτσι την ηγετική μας θέση στην Ελλάδα. Επιπλέον, επιταχύναμε την απομόχλευση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να διαμορφωθεί στο 4,7%.

Κλείσιμο
Η στρατηγική μας συνεργασία με την UniCredit εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την κοινή μας παρουσία στη Ρουμανία και οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο διάθεσης των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets, τα οποία ήδη προσφέρονται στους Πελάτες μας.

Η συνεργασία μας με την UniCredit συνιστά ευκαιρία να ηγηθούμε των εξελίξεων στην ελληνική αγορά, εισάγοντας καινοτόμα προϊόντα ως μέρος ενός εκτεταμένου πανευρωπαϊκού δικτύου. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ισχυροποιείται. Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ροή των επενδύσεων παραμένει ισχυρή, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ώστε να αντεπεξέλθει στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και να καταγράψει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης στην ευρωζώνη φέτος.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2024, καταφέραμε επίσης να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, επιτυγχάνοντας σειρά στόχων νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας. Έτσι, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναβαθμίσουμε τις προβλέψεις μας σχετικά με τα έσοδα και την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία του Ομίλου μας, για το σύνολο του έτους».

Αναλυτικά η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έχει ως εξής:

  • • Το α’ εξάμηνο 2024, ο Δείκτης Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων με βάση τα Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους διαμορφώθηκε σε 13,6%2 , τα Προσαρμοσμένα Κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε €0,182 , ενώ ο Δείκτης FL CET1 σημείωσε αύξηση 50 μ.β. σε τριμηνιαία βάση λαμβανομένης υπόψη της πρόβλεψης για διανομή μερίσματος.
  • • Τα Καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €322,5 εκατ. το α’ εξάμηνο 2024, ενισχυμένα κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων καθώς και της βελτίωσης του κόστους και των προβλέψεων, τα οποία απορρόφησαν πλήρως την επίπτωση από την επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ.
  • • Το Χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε €29,8 δισ. Το α’ εξάμηνο 2024, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 7% έναντι του α’ εξαμήνου 2023, ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 55% από νοικοκυριά και 4% από επιχειρήσεις.
  • • Τα κεφάλαια πελατών ενισχύθηκαν κατά 8,1% σε ετήσια βάση, συνεπεία της αύξησης των υπό Διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων (AUMs) ενώ οι καταθέσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε ετήσια βάση. Οι προθεσμιακές καταθέσεις ως ποσοστό των εγχώριων καταθέσεων της Τράπεζας παρέμειναν αμετάβλητες σε τριμηνιαία βάση, στο 25% (εξαιρουμένων των καταθέσεων φορέων του Δημοσίου), με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta) να ανέρχεται σε 17%.
  • • Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου μειώθηκε σε 4,7%, λόγω της εμπροσθοβαρούς υλοποίησης του πλάνου εξυγίανσης ΜΕΑ. Το κόστος πιστωτικού Κινδύνου διαμορφώθηκε σε 64 μ.β. για το α’ εξάμηνο 2024.
  • • Ο Δείκτης FL CET1 ενισχύθηκε κατά 50 μ.β. το α’ εξάμηνο του 2024, ως αποτέλεσμα της θετικής συνεισφοράς κατά 126 μ.β. από την οργανική κερδοφορία της περιόδου, της αρνητικής επίπτωσης κατά 39 μ.β. από συναλλαγές και 36 μ.β. από την πρόβλεψη για διανομή μερίσματος σε ποσοστό περίπου 35% από τα καθαρά κέρδη. Λαμβανομένης υπόψη της θετικής επίπτωσης στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs), ο Δείκτης FL CET1, διαμορφώθηκε σε 16,6%3 και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 21,3%3 .
  • • Η Ενσώματη Καθαρή Αξία της Τράπεζας ανήλθε σε €6,7 δισ. το β’ τρίμηνο, αυξημένη κατά 11% σε ετήσια βάση ή 8% μετά την καταβολή των μερισμάτων.
  • • Ανθεκτική ήταν η επίδοση στο Καθαρό Έσοδο Τόκων, το οποίο παρά τις πιέσεις ανήλθε σε €409,2 εκατ., μειωμένο κατά 2,5% σε τριμηνιαία βάση, επίδοση καλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης συνεισφοράς των δανείων και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης. Το α’ εξάμηνο, το Καθαρό έσοδο Τόκων ενισχύθηκε κατά 6,4% σε ετήσια βάση.
  • • Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες ανήλθαν σε €100,1 εκατ., ενισχυμένα κατά 3,5% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της αύξησης των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων AUMs και της ενισχυμένης συναλλακτικής δραστηριότητας, με επιδόσεις καλύτερες από την αρχική εκτίμηση. Το α’ εξάμηνο τα
  • • Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 13,7%.
  • • Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε €213,3 εκατ. αυξημένα κατά 6.4% σε τριμηνιαία βάση, λόγω υψηλότερων αμοιβών Προσωπικού, αυξημένων αμοιβών τρίτων, υψηλότερων εξόδων προβολής και διαφήμισης καθώς και επενδύσεων σε υποδομές πληροφορικής. Σε ετήσια βάση, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 0,5% το α΄ εξάμηνο, ως αποτέλεσμα μειωμένων εισφορών προς το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF).
  • • Το β’ τρίμηνο, το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε €313,2 εκατ., μειωμένο κατά 2,6% σε τριμηνιαία βάση ενώ το α’ εξάμηνο 2024 ενισχύθηκε κατά 13,8% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της αύξησης στα Καθαρά Έσοδα από Τόκους.
  • • Το β’ τρίμηνο 2024, το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου, μη συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ΜΕΑ, διαμορφώθηκε σε 57 μ.β., ενώ εξαιρουμένων των εξόδων διαχείρισης και των εξόδων που σχετίζονται με συναλλαγές συνθετικής τιτλοποίησης ανήλθε σε 31 μονάδες βάσης, αντανακλώντας την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ. Το α’ εξάμηνο το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου ανήλθε σε 64 μ.β.
  • • Τα Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους, τα οποία ανήλθαν σε €214 εκατ. το β’ τρίμηνο 2024, ορίζονται ως τα Καθαρά κέρδη μετά τον φόρο εισοδήματος ύψους €110 εκατ. μη συμπεριλαμβανομένων: α) των μη επαναλαμβανόμενων Λειτουργικών Εξόδων ύψους €1 εκατ., β) της επίπτωσης των συναλλαγών
  • • ΜΕΑ ύψους €102 εκατ. και γ) των Λοιπών αναπροσαρμογών και Φόρων σχετιζόμενων με τα παραπάνω ύψους €2 εκατ.


Ειδήσεις σήμερα:

Τρομάζει το ντόμινο των κρουσμάτων της πανώλης των αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα - Δρομολογούνται τα επόμενα βήματα

Σκληρή μάχη στη Βουλή για το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις

Κανονικά συνεχίζονται οι αγώνες στο Παρίσι με intersex πυγμάχους παρά το σάλο με τις δύο αθλήτριες με τα ανδρικά χρωμοσώματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης