Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας

Η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει νόμου, πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας (από το 70% στο 35%)

Την κατάλληλη «φόρμουλα» για την περικοπή των συντάξεων χηρείας αναζητά το Υπουργείο Εργασίας, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα πρέπει να λάβει οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα τις «ψαλιδίσει».

Συγκεκριμένα, η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει νόμου, πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας (από το 70% στο 35%) σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης. Η ρύθμιση έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2021, αλλά ποτέ δεν μπήκε σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα, αν έχει αναδρομική ισχύ, να πρέπει να παρακρατηθεί το μέρος από τις τρέχουσες συντάξεις που πρέπει να επιστραφεί.

Τα σενάρια που εξετάζονται αφορούν:

-Στην περίπτωση δύο συντάξεων, να υπάρχει επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης.

-Να περικοπεί κατά 35% μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427€ και όχι και το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας.

-Η επιστροφή των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι εξαιτίας του ότι δεν έγινε η περικοπή να γίνει σε πολλές δόσεις από το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν. 



Ειδήσεις σήμερα:

Τρομάζει το ντόμινο των κρουσμάτων της πανώλης των αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα - Δρομολογούνται τα επόμενα βήματα

Σκληρή μάχη στη Βουλή για το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις

Κανονικά συνεχίζονται οι αγώνες στο Παρίσι με intersex πυγμάχους παρά το σάλο με τις δύο αθλήτριες με τα ανδρικά χρωμοσώματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr