Οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου: Επώνυμοι, φαντάσματα και... σκελετοί του παρελθόντος χρωστούν €123 δισ. στην Εφορία

Οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου: Επώνυμοι, φαντάσματα και... σκελετοί του παρελθόντος χρωστούν €123 δισ. στην Εφορία

Η λίστα με τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ αριθμεί φέτος 11.109 ΑΦΜ, έναντι 10.168 το 2023 - Αντίστοιχα και η δεύτερη λίστα με τα νομικά πρόσωπα αριθμεί 18.095 οφειλέτες, έναντι 16.839 πέρυσι - Το μεγαλύτερο μέρος των ποσών θεωρείται μη εισπράξιμο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
arthrou-026-028
Στα... υψίπεδα των 123 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, όπως προκύπτει από τις λίστες τις οποίες δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ πριν από λίγες μέρες.

Πρόκειται για τα χρέη των αποκαλούμενων μεγαλοοφειλετών, εκείνων δηλαδή που οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ και με καθυστέρηση στην καταβολή τους μεγαλύτερη του ενός έτους.

Με άλλα λόγια, τα φέσια μόνο αυτής της κατηγορίας αντιστοιχούν στο μισό ελληνικό ΑΕΠ που με βάση τα τελευταία στοιχεία διαμορφώνεται στα 220,3 δισ. ευρώ... Πόσα από αυτά τα 123 δισ., όμως, θα μπορέσουν κάποτε να εισπραχθούν; Αν και η απάντηση ανήκει στη σφαίρα του... φαντασιακού, είναι σίγουρα απογοητευτική αν εξετάσει κανείς ποιες εταιρείες και ποιοι επιχειρηματίες περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες λίστες.

Και τούτο καθώς θα μπορούσε κανείς να τις χαρακτηρίσει και ως «προσκλητήριο πεσόντων», δηλαδή περιπτώσεων που έχουν πτωχεύσει ή κατεβάσει ρολά εδώ και δεκαετίες ή άλλων που μπορεί να εμφανίζονται «ενεργές» αλλά στερούνται οποιασδήποτε δραστηριότητας. Ανάμεσά τους αρκετοί επώνυμοι που πτώχευσαν αλλά οι «σκελετοί» που άφησαν πίσω τους εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις απαιτήσεις του Δημοσίου. Είναι και οι περιπτώσεις εκείνων που, αν και προβάλλονταν κάποτε στις κοσμικές στήλες, χρεοκόπησαν με βροντώδη τρόπο, κληροδοτώντας μια τεράστια τρύπα για τα δημόσια ταμεία. Μπορεί στη συνέχεια να έγιναν κάποιες κινήσεις αναγκαστικής εκτέλεσης, κυρίως για τα χρέη προς τις τράπεζες, ωστόσο οι όποιες εισπράξεις ήταν... σταγόνα στον ωκεανό. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις όπου το Δημόσιο κυριολεκτικά κληρονόμησε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία βρέθηκε αργότερα ως οφειλέτης στη λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών...

Κλείσιμο
Eνα καίριο ερώτημα που πλανάται σιωπηρά είναι αν όλοι αυτοί οι χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες σήμερα πένονται ή απλά ναυάγησαν οι εταιρείες τους, με τους ίδιους να διαθέτουν ακόμη και τώρα γερό πορτοφόλι και αντίστοιχο επίπεδο ζωής.

Πόσοι είναι

Η λίστα με τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ αριθμεί φέτος 11.109 ΑΦΜ έναντι των 10.168 το 2023. Αντίστοιχα και η δεύτερη λίστα με τα νομικά πρόσωπα αριθμεί 18.095 οφειλέτες έναντι των 16.839 πέρυσι.

Οσον αφορά τα χρέη των παραπάνω προς το Δημόσιο που παραμένουν αρρύθμιστα, φτάνουν τα 102,3 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ στα 20,78 δισ. ευρώ.

Προκύπτουν βεβαίως και κάποια ζητήματα ουσίας από την ίδια τη δημοσιοποίηση γιατί με τον τρόπο που είναι δομημένες οι λίστες δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί ποιοι είναι οι φρέσκοι μεγαλοοφειλέτες που έρχονται να προστεθούν σε ένα εν πολλοίς «ιστορικό αφήγημα» των μεγάλων ναυαγίων της αγοράς κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Το πιο σημαντικό είναι να διευκρινιστεί πόσα από αυτόν τον ποταμό δισεκατομμυρίων θεωρούνται εισπράξιμα. Κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν αναγκαίο ένα ξεκαθάρισμα και μια νέα κατάρτιση αυτών των λιστών σε ρεαλιστική βάση. Ωστόσο, η απόφαση διαγραφής δεν είναι μόνο γραφειοκρατικά δύσκολη, αλλά προσφέρεται και για πολιτική εκμετάλλευση.

Ετσι, κάθε χρόνο διαβάζουμε σχεδόν τα ίδια και τα ίδια ονόματα, μεταξύ των οποίων η ΧΡΩΠΕΙ, η Ολυμπιακή Αεροπορία και Αεροπλοΐα, ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), το Μινιόν, η Πειραϊκή Πατραϊκή, η Αιγαίον, αρκετές ΠΑΕ, όπως ΑΕΚ, Ηρακλής κ.ά., αλλά και δεκάδες αγροτικοί συνεταιρισμοί. Μαζί με αυτά και οι «εμβληματικοί» πλέον «πρώτοι των πρώτων», όπως η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με τα χρέη των 13,83 δισ. ευρώ, η πτωχευµένη από το 2003 εταιρεία Communication Exclusive Commex, µε οφειλές 1,84 δισ. ευρώ, η Carrera Mobile (εμπόριο κινητών) με 1,65 δισ., η Φιλώτας ΑΤΕΒΕ με 1,28 δισ. ή η Kroakri Limited και η θυγατρική της Μάκο Τρανς με 1,42 δισ. ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και στη λίστα των φυσικών προσώπων, με τους παντελώς άγνωστους Kosta Chris, με οφειλόμενα 1,08 δισ. ευρώ, και Apostolides Panay με 1,03 δισ. ευρώ, να... οδηγούν την κούρσα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από αυτά τα δυσθεώρητα χρέη ένα μεγάλο μέρος της τάξης των 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης, τα 24,3 δισ. ευρώ είναι πρόστιμα, τα 11,6 δισ. ευρώ είναι οφειλές ληξιπρόθεσμες πάνω από μία δεκαετία, ενώ τα 8,8 δισ. ευρώ αφορούν αφερέγγυους φορολογούμενους. Ετσι, επί της ουσίας οι πιο πρόσφατες οφειλές προς το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 28 δισ. ευρώ και από αυτές το μεγαλύτερο τμήμα θεωρείται εισπράξιμο.

Οι επώνυμοι

Ολα τα τελευταία χρόνια πρώτη στις λίστες των μεγαλοοφειλετών φιγουράρει η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, με συνολικά χρέη ύψους 13,83 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η βασική οφειλή ήταν 5,51 δισ. και τα πρόστιμα 8,32 δισ. Η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή είναι η εταιρεία που πρωταγωνίστησε στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων την περίοδο 2007-2010 ξεσηκώνοντας πολιτική και δικαστική θύελλα, αν και στο τέλος οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες αθωώθηκαν.

Στους βασικούς μετόχους της περιλαμβάνονταν ο εκλιπών Σοφοκλής Πρινιωτάκης καθώς και ο υιός του Θόδωρος Πρινιωτάκης, οι οποίοι το Μάρτιο του 2010 συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Τον Αύγουστο του 2012 ο πρώτος, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, έφυγε από τη ζωή, ενώ ο δεύτερος, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της εταιρείας, κατά τη δίκη σε δεύτερο βαθμό τον Σεπτέμβριο του 2018 κρίθηκε ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ τη μέρα.

Ωστόσο, στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή επιβλήθηκε από τη ΦΑΕΕ Αθηνών πρόστιμο 5,5 δισ. ευρώ με αφορμή εικονικές συναλλαγές κατά την πώληση 20 ομολόγων σταθερού επιτοκίου συνολικής αξίας 180 εκατ. ευρώ προς το ΤΕΑΔΥ στο διάστημα 2005-2006. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Ο ίδιος ο Θ. Πρινιωτάκης στα τέλη του 2023 βρέθηκε αντιμέτωπος με την απειλή πλειστηριασμού για πολυτελές ακίνητό του στον Γέρακα Αττικής, με επισπεύδουσα μια δικηγορική εταιρεία. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για την 1η Νοεμβρίου 2023, με τιμή εκκίνησης 611.200 ευρώ, αλλά ανεστάλη.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση από όσες περιλαμβάνονται στη λίστα των φυσικών προσώπων είναι σίγουρα ο Λάκης Γαβαλάς. Ο γνωστός σχεδιαστής, αν και ανήκει στους (πολύ) λίγους που όχι μόνο έχασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά μπήκαν και στη φυλακή, εξακολουθεί να εμφανίζεται ότι χρωστάει 33,4 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 3,94 εκατ. στον ΕΦΚΑ.

Η περιπέτειά του οφείλεται, εν πολλοίς, στο μεγάλο κτιριακό συγκρότημα της Κάντζας, το οποίο μετέτρεψε μέσα από επένδυση πολλών εκατομμυρίων σε «στρατηγείο» της μόδας. Αρχικά, περί το 2011 το κτίριο απειλήθηκε με κατεδάφιση λόγω αυθαιρεσιών, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε ο ραγδαίος κατήφορος, με τα χρέη προς Δημόσιο, τράπεζες και προμηθευτές να διογκώνονται. Από τη μια η κατάρρευση της αγοράς, από την άλλη η κακοδιαχείριση των οικονομικών από στελέχη της εταιρείας του, έφεραν την τελική πτώση και το σφράγισμα του συγκροτήματος.
xrei_in__1_
Λάκης Γαβαλάς - € 37,3 εκατ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2012 ο κύκλος εργασιών της Λάκης Γαβαλάς Α.Ε. ανερχόταν σε μόλις 753.112 ευρώ έναντι 19 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Τότε ξεκίνησε και η επώδυνη -και ατελείωτη- προσωπική του περιπέτεια. Μέσα σε μία πενταετία συνελήφθη για χρέη επτά φορές, του ασκήθηκε δίωξη για οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, και τελικά μπήκε στις Φυλακές Κορυδαλλού όπου παρέμεινε για 15 μήνες.

Παράλληλα, βγήκαν στο σφυρί πολύτιμα περιουσιακά του στοιχεία. Αρχικά η βίλα του στη Φτελιά της Μυκόνου, που πουλήθηκε μέσω πλειστηριασμού, στις 26 Μαΐου 2021, αντί 1,91 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια στο συγκρότημα της Κάντζας -μέσω του οποίου φιλοδοξούσε να αντιμετωπίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο-, που στις 13 Μαΐου 2022 πέρασε στα χέρια του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη αντί 9 εκατ. ευρώ.

Στις λίστες δίνουν το «παρών» και άλλα ισχυρά, κάποτε, ονόματα από την αγορά ένδυσης, όπως η Sprider Stores των αδελφών Χατζηιωάννου και η Glou, των αδελφών Γλου. Η πρώτη εμφανίζεται με χρέη 330,58 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και 11,65 εκατ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, ενώ οφειλές 74 εκατ. ευρώ έχει και η εταιρεία τους Χατζηιωάννου AΒΕE. Η δεύτερη χρωστάει 31,85 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και 8,71 εκατ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.

Οι αδελφοί Χατζηιωάννου ξεκίνησαν από μια φτωχή οικογένεια που έζησε την ανέχεια και την ξενιτιά με τον βιοπαλαιστή πατέρα να φτιάχνει κάλτσες που πωλούνταν στις λαϊκές αγορές. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 η μικρή βιοτεχνία μετεγκαταστάθηκε στην Ξάνθη και αρκετά χρόνια αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, τα ηνία πέρασαν στην επόμενη γενιά, τον Σάκη και τον Θανάση. Τα δύο αδέλφια έβαλαν φιλόδοξους στόχους. Ετσι, παράλληλα με το χτίσιμο, μέσω διαδοχικών εξαγορών, του ομίλου Χατζηιωάννου πόνταραν και σε άλλες δραστηριότητες, όπως έδειξε αρχικά η εμπλοκή τους με την άδεια για το καζίνο της Ξάνθης στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και αργότερα με το ποδόσφαιρο, αλλά και με το Χρηματιστήριο τη «χρυσή εποχή» που κατέληξε στη μεγάλη φούσκα...

Τη δική τους διαδρομή από το success story στην κατάρρευση κατέγραψαν και οι αδελφοί Γλου. Για τον Γιώργο και τον Αντώνη Γλου η αφετηρία ήταν από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά. Η ιστορία της Glou ξεκίνησε το 1984 από ένα μαγαζί με ανδρικά ρούχα στην οδό Tσαμαδού 30. Στην πορεία ο συνδυασμός της καλής ποιότητας και των προσιτών τιμών εκτόξευσε τη φήμη του brand και το ένα κατάστημα έφερνε το άλλο. Ετσι, μέχρι το 2006 η Glou έφτασε να διαθέτει δίκτυο 67 καταστημάτων και ακόμη 12 για άλλες φίρμες που αντιπροσώπευαν, μεταξύ των οποίων και η Puma.
xrei_in__4_
Αδερφοί Γλου, «Glou» - € 40,5 εκατ.

Οι κατασκευαστές

Οταν όμως η Ελλάδα εισήλθε στο μακρύ και σκοτεινό τούνελ της οικονομικής κρίσης άρχισε και ο κλυδωνισμός και της Glou. Ηδη από το 2009 ο τζίρος έπεσε στα 66,7 εκατ. ευρώ με τα κέρδη να γυρνάνε σε ζημίες 15,7 εκατ. ευρώ.

Ετσι, οδηγήθηκαν πρώτα στον περιορισμό του δικτύου με το σταδιακό κλείσιμο καταστημάτων, στην αντιπαράθεση με την Puma και στην απώλεια της αντιπροσωπείας που τους στοίχισε πολύ ακριβά και μετά σε πλειστηριασμούς ως αποτέλεσμα των οφειλών για τραπεζικά δάνεια και όχι μόνο.

Στις λίστες των νομικών προσώπων περιλαμβάνονται κι άλλες γνωστές εταιρείες στην αγορά ένδυσης, όπως η Artisti Italiani, με χρέη ύψους 112,26 εκατ. ευρώ, και η Raxevsky με συνολικές οφειλές προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ 22,6 εκατ. ευρώ.

Σημαντική παρουσία καταγράφει και ο κλάδος των κατασκευών, με ορισμένα βαριά ονόματα του παρελθόντος. Ενα από αυτά είναι η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, του εργολάβου Μπάμπη Βωβού που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Οι εταιρείες του εμφανίζονται να χρωστάνε συνολικά 49,2 εκατ. ευρώ. Ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των γυάλινων πύργων» ξεκίνησε από τα Φιλιατρά με μόνο εφόδιο το πείσμα του να πετύχει και κατάφερε μέσα από τους «ουρανοξύστες» του να αλλάξει το εμπορικό real estate στη λεωφόρο Κηφισιάς και όχι μόνο. Ωστόσο, το project του Βοτανικού, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αποδείχθηκε μοιραίο για τον όμιλό του. Ετσι, όλα σχεδόν τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του βγήκαν σταδιακά στο σφυρί.

Η άλλοτε κραταιά ΑΤΤΙ-ΚΑΤ του Παναγιώτη Πανούση εμφανίζεται με χρέη 185,15 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ξεκίνησε από χειριστής μπουλντόζας και κατάφερε ιδιαίτερα στα χρόνια της χρηματιστηριακής φούσκας να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας.

Στο διάστημα 1986-2006 συμμετείχε στην κατασκευή έργων, όπως ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Τρίπολης, ο αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκης - Κατερίνης, τμήματα της Εγνατίας Οδού, τμήματα του αεροδρομίου των Σπάτων, του νέου αυτοκινητόδρομου Αθηνών - Θεσσαλονίκης κ.ά.

Γιάννης Καρούζος

Σταθμός υπήρξε το 1994 όταν η ΑΤΤΙ-ΚΑΤ εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντλώντας σημαντικού ύψους κεφάλαια, ενώ ο Π. Πανούσης προχώρησε στην εξαγορά άλλων προβληματικών εισηγμένων κατασκευαστικών εταιρειών. Από το 2007 άρχισε η καθοδική πορεία αφενός λόγω της αδυναμίας υλοποίησης ορισμένων έργων, όπως το καζίνο του Φλοίσβου, αφετέρου λόγω των υψηλών δανείων, της έλλειψης νέων έργων αλλά και των οφειλών του Δημοσίου. Ετσι, υποχρεώθηκε αρχικά, το 2010, να πουλήσει το μεγάλο «ασημικό» της, που δεν ήταν άλλο από το ποσοστό 9,8% στην Αττική Οδό, το οποίο κατέληξε στην Αγροτική Τράπεζα αντί 113 εκατ. ευρώ. Ούτε αυτό όμως στάθηκε ικανό να τη σώσει, καθώς ακολούθησε η αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Μέχρι και σήμερα βγαίνουν στο σφυρί διάφορα ακίνητα της εταιρείας.
Στον χορό των κατασκευαστικών περιλαμβάνονται και άλλες εταιρείες, όπως η Θεμελιοδομή, η Εδραση-Ψαλλίδας, με οφειλές 35,53 εκατ. ευρώ κ.ά.

Θα μπορούσε να πει κανείς πάντως ότι στις καταστάσεις των μεγαλοοφειλετών «εκπροσωπείται» όλο το φάσμα της αγοράς.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του Γιάννη Καρούζου, με το ομώνυμο σκάνδαλο των ακινήτων, καθώς έχει τις περισσότερες ίσως καταγραφές μέσω ξεχωριστών εταιρειών και χρέη που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι αποτέλεσμα του μοντέλου που ακολούθησαν ο ίδιος και η πρώην σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα να επενδύουν μέσα από έναν «γαλαξία» εταιρειών. Ετσι, στις λίστες υπάρχουν οι Carouzos Construction, Carouzos Development, Carouzos Real Estate, Carouzos Kalamakiou, Carouzos Lambraki, Trust Worth Development κ.ά.
xrei_in__5_
Γιάννης Καρούζος - € 150 εκατ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μια εταιρεία». Στη δικογραφία αναφερόταν ότι το ύψος των επισφαλών δανείων έφτανε στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής στα 30 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο του 2018 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας επέβαλε στον Γιάννη Καρούζο ποινή κάθειρξης 16 ετών. Στις λίστες το «παρών» δίνει και εταιρεία Ατέρμων, συμφερόντων Φίλιππου Βρυώνη, με χρέη 128,76 εκατ. ευρώ.

Ενα άλλο πανίσχυρο όνομα του παρελθόντος είναι η Πετζετάκις, η πρώτη, κάποτε, ελληνική πολυεθνική, που χρόνια τώρα μετά την κατάρρευσή της εμφανίζεται να χρωστά 51 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του Αριστόβουλου Πετζετάκι, Γιώργος, είναι ακόμη φυγόδικος, ενώ όλα τα εργοστάσια έχουν βγει στο σφυρί.

Με δύο βασικές εταιρείες συμφερόντων του, τη Vivere για το καζίνο Αλεξανδρούπολης και τη Theros για το καζίνο Ρίου, περιλαμβάνεται εμμέσως στις λίστες ο επιχειρηματίας Κώστας Πηλαδάκης. Η πρώτη έχει χρέη συνολικά 28,65 εκατ. ευρώ και η δεύτερη 34,63 εκατ. ευρώ.

Η «κληρονομιά» της Dracoil

Η παλαιά εταιρεία πετρελαιοειδών Dracoil του εκλιπόντος σήμερα Σπύρου Δρακόπουλου εμφανίζεται κάθε φορά στις λίστες των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και στη φετινή με χρέος 213,24 εκατ. ευρώ. Πρόκειται και εδώ για μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς το Δημόσιο... κληρονόμησε τον Σπ. Δρακόπουλο -και μάλιστα βρέθηκε δύο φορές- στη λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως οφειλέτης.

Express χρέη

Στις υψηλότερες θέσεις της λίστας των νομικών προσώπων περιλαμβάνεται και αυτή τη φορά η Express Service, που δημιούργησε ο Γιάννης Ραπτόπουλος, με συνολικά χρέη 212,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 75,3 εκατ. προς το Δημόσιο και 137,15 εκατ. προς τον ΕΦΚΑ. Ο επιχειρηματίας που έστησε τη μεγαλύτερη εταιρεία οδικής βοήθειας στη χώρα έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2021, αφού κατέγραψε μια μυθιστορηματική διαδρομή.

Το Βατοπέδι και το... νεκροτομείο

Στους «πρωταγωνιστές» των χρεών συγκαταλέγεται και ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας, ο οποίος μέσω των εταιρειών του αλλά και προσωπικά εμφανίζεται με οφειλές συνολικού ύψους 367,95 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 319,67 εκατ. ευρώ από την εταιρεία του Πάπιστας Εμπορική κι άλλα 48,28 εκατ. ευρώ ως φυσικό πρόσωπο.
xrei_in__2_
Αθανάσιος Πάπιστας - € 367,95 εκατ. - Η τετραώροφη μεζονέτα του στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας εκπλειστηριάστηκε με τιμή 231.010 ευρώ

Ο Αθ. Πάπιστας φέρεται να είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μέσω της εταιρείας του Ανθεμιάς στην εξαγορά οικοπέδων της Μονής Βατοπεδίου την περίοδο 2006-2007. Για την υπόθεση που είχε κυριαρχήσει στην επικαιρότητα υπενθυμίζεται ότι συγκροτήθηκαν δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και τελικά το 2017 οι 14 εμπλεκόμενοι αθωώθηκαν από τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, οι περιπέτειες δεν τελείωσαν εκεί για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Ετσι, περί το 2013 ήρθε σε δικαστική διαμάχη με τη Vodafone σχετικά με την εταιρεία του Mobile Trade Stores, η οποία δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης. Και αυτή η υπόθεση έληξε κάποια χρόνια αργότερα, με την απόσυρση εκ μέρους του των αγωγών που έχει ασκήσει. Από πέρυσι, ωστόσο, βρέθηκε στο στόχαστρο των πλειστηριασμών για μεγάλο επαγγελματικό ακίνητο της εταιρείας του Αναπτυξιακή Ακινήτων Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν όμως ένα τυχαίο ακίνητο, αλλά αυτό στο οποίο στεγάζεται το... νεκροτομείο της πόλης.

Στις 13 Δεκεμβρίου βγήκε και μια τετραώροφη μεζονέτα του στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας, με τιμή πρώτης προσφοράς 231.000 ευρώ, που κατακυρώθηκε στις 231.010 ευρώ.

Σταύρος Κοσκωτάς

Ενα ακόμη ηχηρό όνομα, της αγοράς αυτοκινήτου αυτή τη φορά, είναι αυτό της MAVA Εμποροβιομηχανική, με χρέη 22,96 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία του Αλέξανδρου Μανιατόπουλου ταυτίστηκε επί δεκαετίες με τα αυτοκίνητα Renault και με το εμβληματικό συγκρότημα στη Ν. Φιλαδέλφεια να «βαφτίζει» ως Κόμβο Ρενώ τη συγκεκριμένη στροφή επί της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Επειτα από 33 χρόνια συνεργασίας, το 2008 η γαλλική μητρική ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στον Αλέξανδρο Μανιατόπουλο το τέλος της σχέσης τους, κάτι που σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα έφερε σταδιακά την κατάρρευση, για να ακολουθήσουν πρόσφατα οι πλειστηριασμοί τόσο για το κεντρικό κατάστημα, που έγινε σούπερ μάρκετ, όσο και για άλλα στην περιφέρεια.
xrei_in__6_
Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, MAVA Εμποροβιομηχανική - € 22,96 εκατ.

Στα αξιοσημείωτα και το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, ο Γιώργος Κοσκωτάς του διαβόητου σκανδάλου της Τράπεζας Κρήτης, κατατάσσεται με χρέη 2,44 εκατ. ευρώ, κάτω από τον αδελφό του Σταύρο, που εμφανίζεται με οφειλές 4,11 εκατ. ευρώ.

xrei_in__3_
Γιώργος Κοσκωτάς - € 2,44 εκατ.
Στις λίστες περιλαμβάνονται και άλλοι επώνυμοι, όπως ο Παναγιώτης Ψυχάρης, γιος του εκλιπόντος δημοσιογράφου και εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, με χρέη 1,2 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος με 1,16 εκατ. ευρώ κι ένα μέλος της οικογένειας Μαροσούλη, με τα νυχτερινά κέντρα, με 1,9 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα επίθεση Πολάκη στην Αθηνά Λινού μετά το άδειασμα της Βούλας Κεχαγιά

Σάλος στο νορβηγικό παλάτι - Συνελήφθη για βιαιοπραγία ο... άτακτος γιος της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ


Η Λουάνα Αλόνσο προκαλεί όσους δεν την ήθελαν στο Ολυμπιακό Χωριό με φωτογραφίες της από το Παρίσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης