Εστίαση - Ταμειακές μηχανές: Νέα δεδομένα για χιλιάδες επαγγελματίες - Πώς αντιδρά η αγορά

Πληροφορίες για σιωπηρή παράταση έως το τέλος Αυγούστου για την τοποθέτηση των νέων ταμειακών στην εστίαση - 15.000 επιχειρήσεις θα έχουν έως το τέλος Αυγούστου για να συμμορφωθούν - Στις 31 Αυγούστου λήγει και μια ακόμη προθεσμία  που αφορά περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής στον κλάδο της εστίασης επιχειρεί να κλείσει η ΑΑΔΕ με την υποχρεωτική εγκατάσταση νέων ταμειακών μηχανών.

Οι νέες ταμειακές μηχανές έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν και να ενημερώνουν αυτόματα την ΑΑΔΕ για όλες τις εκκρεμείς παραγγελίες, καθώς κανείς δεν μπορεί πλέον να ακυρώνει με ευκολία τα δελτία παραγγελίας και τελικά να μην εκδίδει αποδείξεις. Με τις νέες ταμειακές τα πάντα καταγράφονται στην φορολογική μνήμη της μηχανής. Έτσι οι διαγραφές του τζίρου από τους επιτήδειους προκειμένου να γλιτώσουν φόρους, θα αποτελούν πλέον παρελθόν.

Από την 1η Αυγούστου 2024 όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει νέου τύπου ταμειακές μηχανές (ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή, εναλλακτικά, να συνάψουν σύμβαση με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Με τις νέας γενιάς ταμειακές μηχανές, τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς, όπως λέγονται, μπορεί να ενημερώνεται αυτόματα η ΑΑΔΕ για όλες τις εκκρεμείς παραγγελίες (ανοιχτά τραπέζια). Με αυτό τον τρόπο μπαίνει οριστικό τέλος στα φαινόμενα με τις διαγραφές τζίρου καθώς κάθε επιμέρους παραγγελία από τον πελάτη θα καταχωρείται στη φορολογική μνήμη της ταμειακής Επίσης, η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, ενώ εκδίδεται «Z» εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά τραπέζια.

Η ΑΑΔΕ επιχειρεί να μπλοκάρει τη φοροδιαφυγή και τα κόλπα με τις αποδείξεις και POS σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές μεζεδοπωλεία και ουζερί με την αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης δελτίων παραγγελίας, μη έκδοσης αποδείξεων και εκ των υστέρων διαγραφή τζίρου.

Εν τω μεταξύ, έξτρα χρόνο, με σιωπηρή παράταση, έως το τέλος Αυγούστου δίνει - κατά πληροφορίες - το οικονομικό επιτελείο στις επιχειρήσεις της εστίασης για να εγκαταστήσουν τις «έξυπνες» ταμειακές μηχανές που βάζουν τέλος στα κόλπα με τις αποδείξεις και τους σβησμένους τζίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν αντικατασταθεί 50.000 παλαιού τύπου ταμειακές στην εστίαση από νέες ενώ απομένουν περίπου 15.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αναφέρουν προβλήματα ελλείψεων στην αγορά αλλά και έλλειψη τεχνικών που θα κάνουν τις αλλαγές.



Με βάση την απόφαση της ΑΑΔΕ στη λίστα με τους υπόχρεους χρήσης των νέων μηχανισμών, περιλαμβάνονται:

-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου
-Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων με παροχή σερβιρίσματος
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων με παροχή σερβιρίσματος
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ – φουντ), με παροχή σερβιρίσματος
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα
Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό)
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος Εξαιρέσεις

Από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εξαιρούνται επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.

Στο μεταξύ, στις 31 Αυγούστου 2024 λήγει η προθεσμία για την σύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα IRIS με τα στοιχεία να δείχνουν ότι μόλις 15.000 ελεύθεροι επαγγελματίες προστέθηκαν τον Ιούλιο στο σύστημα IRIS φτάνοντας τους 357.000 σε σύνολο 800.000 υπόχρεων.

Αυτό σημαίνει πως περίπου 460.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ή περισσότεροι από 1 στους 2 υπόχρεους θα πρέπει να συνδεθούν με το σύστημα μέσα στον Αύγουστο για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ με «καμπάνα» 1.000 ευρώ κινδυνεύουν και όσοι δεν δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Καραλής πέταξε στα 5,90μ. για το χάλκινο μετάλλιο στο Παρίσι: Ο ρατσισμός, η κατάθλιψη με έκαναν αυτό που είμαι τώρα

Οι φωτογραφίες που έκαψαν την Παραγουανή κολυμβήτρια - «Δεν με έδιωξαν» από το Ολυμπιακό χωριό, λέει τώρα

Η ώρα του Τεντόγλου - Οι ελληνικές συμμετοχές της 11ης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr