Ταμείο Ανάκαμψης: «Κλειδώνουν» 2 δισ. ευρώ για το «Σπίτι μου 2»

Προνομιακά δάνεια για πρώτη κατοικία σε 30.000 ζευγάρια και αύξηση του ηλικιακού ορίου στα 50 χρόνια στο νέο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Ενα βήμα πριν «κλειδώσει» τα 2 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται η κυβέρνηση, που θα δώσουν ζωή στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Ο νέος κύκλος των επιδοτήσεων θα παρέχει προνομιακά δάνεια σε 30.000 ζευγάρια για να αγοράσουν πρώτη κατοικία.

Το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση είναι πολύ κοντά στο να πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές τόσο για την αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος όσο και για τη διεύρυνσή του, ώστε να περιλαμβάνει και τα ζευγάρια ηλικίας 49 έως 50 ετών που είχαν αποκλειστεί από τον πρώτο κύκλο. Ετσι, λοιπόν, ο νέος κύκλος του προγράμματος θα αφορά δικαιούχους ηλικίας από 25 έως 50 ετών, εφόσον καλύπτουν τα απαραίτητα εισοδηματικά κριτήρια.

Αυτά στις Βρυξέλλες και στη διαπραγμάτευση για τις ανακατανομές στο δανειακό σκέλος του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι. Στην Ελλάδα τώρα και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζονται οι λεπτομέρειες του προγράμματος, που θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με κεντρικό μήνυμα «Σπίτι για όλους». Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις βασικές πτυχές του προγράμματος, καθώς η όλη διαδικασία για την έναρξη και εκταμίευση των πόρων μπορεί να πάρει μέχρι το τέλος του έτους για να δοθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Ε.Ε.

Τι θα περιλαμβάνει το «Σπίτι μου 2»;

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι θα ακολουθηθεί η λογική του πρώτου κύκλου. Δηλαδή, για την ένταξή του ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει ατομικό εισόδημα από 10.000 έως 16.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισόδημα πρέπει να αγγίζει τις 27.000 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται προσαύξηση των ορίων κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Το πλαίσιο προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι μπορούσαν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007, με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο. Βάσει της δράσης, το δάνειο μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και έχει διάρκεια αποπληρωμής μέχρι 30 έτη. Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και για όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο. Σημειώνεται επίσης ότι δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου, ενώ η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα οκτώ μηνών από την προέγκριση του δανείου.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός βρέθηκε ο 32χρονος που είχε χαθεί στο φαράγγι του Κουρταλιώτη

Στη μάχη για το μετάλλιο και η Στεφανίδη - Οι ελληνικές συμμετοχές της 12ης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων

«Σαν αρχαία ελληνική κόρη» γράφουν στη Μαρία Ναυπλιώτου για τις φωτογραφίες της από την παραλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr