ΑΑΔΕ: Έλεγχοι και πρόστιμα για 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων

Θα ελεγχθούν συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες για οφειλόμενους φόρους του 2023 - Προτεραιότητα το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Αντιμέτωποι με ευθύνες και πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ ανά παράβαση, έρχονται συμβολαιογράφοι αλλά και υποθηκοφύλακες, για τα συμβόλαια ακινήτων που έκαναν πελάτες τους το 2023. Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμβολαιογράφους που τα συνέταξαν, αλλά και σε υποθηκοφύλακες ή προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων που τα δέχθηκαν προς καταχώρηση, με στόχο να αποκαλυφθούν τυχόν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, για πωλήσεις, δωρεές ή γονικές παροχές. Απειλούνται ως υπεύθυνοι και οι ίδιοι, με πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστωθεί δημόσιο δεν εισέπραξε τα δέοντα.

Τι θα ελεγχθεί

Σύμφωνα με το άρθρο 54Α του Ν. 4987/20022, για τη σύνταξη ακόμη ενός συμβολαίου, απαιτείται ο συμβολαιογράφος ή ο υποθηκοφύλακας να ζητούν Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για να ελέγχουν αν ο πωλητής χρωστάει στο δημόσιο, ή αν τουλάχιστον έχει προβεί στην υπαγωγή του συνόλου των οφειλών του στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται, από οποιαδήποτε αιτία, δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από τον συμβολαιογράφο, στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ως εξής:

  • • Σε περίπτωση εκποιητικής δικαιοπραξίας για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, με το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ βεβαιώνεται μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ τα 5 προηγούμενα της μεταβίβασης έτη. Εάν το πιστοποιητικό εκδίδεται μετά την πράξη προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, σε αυτό βεβαιώνεται ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ για 6 έτη, συμπεριλαμβανομένου και του έτους μεταβίβασης.
  • • Στις υπόλοιπες δικαιοπραξίες της παρούσας παραγράφου, με το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ βεβαιώνεται ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο, περιλαμβανομένων των ληξιπρόθεσμων δόσεων ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους κατά τον χρόνο έκδοσης του πιστοποιητικού και έχει καταβάλλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ. για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα 5 προηγούμενα της μεταβίβασης έτη και, αν εκδίδεται πιστοποιητικό μετά την πράξη προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του τρέχοντος έτους, για τα 6 τελευταία έτη, ήτοι, συμπεριλαμβανομένου και του έτους μεταβίβασης. Τα παραπάνω ισχύουν και για τη σύνταξη περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού.

Κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής κληρονομιάς μνημονεύεται και επισυνάπτεται από τον συμβολαιογράφο το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Για τα έτη, κατά τα οποία υπόχρεος ήταν ο κληρονομούμενος, το πιστοποιητικό χορηγείται, εφόσον έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στο ποσοστό και στο δικαίωμα επί του ακινήτου που κληρονομείται ή εφόσον ο κληρονομούμενος έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο για αυτό.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βαρύ το πλήγμα από τη φωτιά στην Αττική: Κάηκαν τουλάχιστον 100.000 στρέμματα, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις

Ανησυχία για τους ανέμους στην βορειοανατολική Αττική - Θα αυξηθεί η ένταση το πρωί, λέει ο Κολυδάς

Μια 50χρονη σπρίντερ θα γίνει η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα συμμετάσχει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr