Φορολογικές δηλώσεις: Νωρίτερα από ποτέ «ζεστό χρήμα» 200 εκατ. ευρώ σε 1 στους 2 δικαιούχους επιστροφής φόρου

Η έκπληξη με τις εξπρές επιστροφές φορων - Ποιοι και γιατί αργούν να πάρουν τα χρηματα

Ρεκόρ άμεσης επιστροφής φόρων καταγράφεται φέτος αφού, πριν καλά-καλά τελειώσει η υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος, σχεδόν οι 9 στους 10 δικαιούχους επιστροφής φόρου την είδαν να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους ή να αφαιρείται από τα χρέη τους στο δημόσιο!

Σπάει έτσι η «παράδοση» που ήθελε το δημόσιο να «κυνηγά» τους πολίτες να πληρώσουν του φόρους τους, αλλά το ίδιο αργούσε μήνες ή και χρόνια για να τους δώσει τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται!

Και ειδικά φέτος, μάλιστα, όπου μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εκείνοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου (δηλαδή να πάρουν πίσω λεφτά από την εφορία) αυξήθηκαν περισσότερο από 300.000 ΑΦΜ εν σχέσει με πέρυσι!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

• Το 2024, το 19,3% των δηλώσεων βγήκαν πιστωτικές, όταν το 2023 δεν το ποσοστό τους δεν είχε ξεπεράσει το 16%. Αυτοί δικαιούνται επιστροφές φόρου συνολικού ποσού 460,9 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι οι δικαιούχοι είχαν εισέπραξαν επιστροφές 444 εκατομμύρια ευρώ.

• Οι τελικοί δικαιούχοι επιστροφών φόρου έφτασαν φέτος στα 1.621.867 ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε 1.262.272 ατομικές, κοινές ή οικογενειακές δηλώσεις Ε1 (νοικοκυριά) οι οποίες βγήκαν πιστωτικές. Πέρυσι, πιστωτικές είχαν βγει 1,06 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή 200.000 λιγότερες.

• Μέχρι και ελάχιστες μέρες αφότου «έκλεισαν» οι υποβολές των δηλώσεων Ε1, από τους 1.621.867 δικαιούχους επιστροφής φόρου, η ΑΑΔΕ πίστωσε άμεσα τα σχετικά 345,5 εκατομμύρια ευρώ σε 1.434.542 ΑΦΜ, δηλαδή στο 88,45%.

• Επιστροφή και «ζεστό χρήμα» στον τραπεζικό λογαριασμό τους είδαν ήδη πάνω από τους μισούς δικαιούχους. Πρόκειται για ενήμερους φορολογούμενους που δεν είχαν καμία εκκρεμή ή ανοιχτή οφειλή προς την εφορία. Συνολικά πιστώθηκαν 205,1 εκατ. ευρώ σε 940.900 δικαιούχους (ΑΦΜ).

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τα τελευταία λόγια της 65χρονης που απανθρακώθηκε στο Πάτημα Χαλανδρίου: "Θανάση καιγόμαστε κλείσε"

Βίντεο ντοκουμέντα από το άγριο ξύλο στο πλοίο από Τήνο προς Ραφήνα - 14 συλλήψεις Ρομά

Η ανακοίνωση της κατασκήνωσης στη Χαλκιδική για τον πνιγμό της 8χρονης - Σήμερα στον εισαγγελέα η ομαδάρχισσα που συνελήφθη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr