Bloomberg: Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη διάσπαση της Google για αντιμονοπωλιακούς λόγους

H διάσπαση είναι είναι μία από τις επιλογές που εξετάζει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από δικαστική απόφαση που βρήκε τη Google ένοχη για μονοπωλιακές πρακτικές

Μια σπάνια κίνηση, η διάσπαση της Google, είναι μία από τις επιλογές που εξετάζει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από δικαστική απόφαση-ορόσημο που διαπίστωσε ότι η εταιρεία μονοπωλεί την αγορά διαδικτυακής αναζήτησης, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Μία παρόμοια κίνηση, θα ήταν η πρώτη απόπειρα της Ουάσινγκτον να διασπάσει μια εταιρεία για παράνομες μονοπωλιακές πρακτικές μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες διάλυσης της Microsoft πριν από δύο δεκαετίες.

Οι λιγότερο σοβαρές επιλογές περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό της Google να μοιράζεται περισσότερα δεδομένα με τους ανταγωνιστές της και μέτρα για να την εμποδίσουν να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Ανεξάρτητα από αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση πιθανότατα θα επιδιώξει την απαγόρευση των αποκλειστικών συμβάσεων που βρίσκονταν στο επίκεντρο της υπόθεσής της κατά της Google.

Εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθήσει τελικά ένα σχέδιο διάσπασης, οι πιο πιθανές μονάδες να βρεθούν στο στόχαστρο είναι το λειτουργικό σύστημα Android και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, δήλωσαν οι πηγές του Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να προσπαθήσουν να επιβάλουν μια πιθανή πώληση του AdWords, της πλατφόρμας που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την πώληση διαφημίσεων κειμένου, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Οι συζητήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν ενταθεί μετά την απόφαση του δικαστή Amit Mehta, στις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία η Google μονοπωλεί παράνομα τις αγορές της διαδικτυακής αναζήτησης και των διαφημίσεων κειμένου αναζήτησης.

Η Google έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή, αλλά ο Mehta διέταξε τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν τα σχέδια για τη δεύτερη φάση της υπόθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού αιτήματος διάσπασης.

Εκπρόσωπος της Google, όπως και μία εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Τυχόν αναγκαστική διάσπαση της Google θα ήταν η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ από τη διάσπαση της AT&T τη δεκαετία του 1980.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα τελευταία λόγια της 65χρονης που απανθρακώθηκε στο Πάτημα Χαλανδρίου: «Θανάση καιγόμαστε, κλείσε»

Ο βίος και η πολιτεία της Ελίζαμπεθ Τέιλορ με δικά της λόγια: «Είμαι απολύτως επιφανειακή και ανήθικη, αυτό το προϊόν παρουσίασα»

Η ανακοίνωση της κατασκήνωσης στη Χαλκιδική για τον πνιγμό της 8χρονης - Σήμερα στον εισαγγελέα η ομαδάρχισσα που συνελήφθη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr