EKT: Η παραγωγικότητα στην ευρωζώνη ανατρέπει τα σενάρια για τα επιτόκια

H Κριστίν Λαγκάρντ έχει τονίσει τη σημασία της «σύνδεσης κερδών, μισθών και παραγωγικότητας» - Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί επαρκής βελτίωση, οι συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες

Aπογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την παραγωγικότητα στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του έτους, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% με ό,τι αυτό σημαίνει για την ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ, η παραγωγικότητα της εργασίας ανά άτομο μειώθηκε κατά 0,4%, μετά από μείωση 0,5 τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 και σε σύγκριση με το μείον 0,3% που προβλέπεται στις προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Ενώ ένα πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό είναι απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη, αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο στην περίπτωση της ΕΚΤ για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο. Αυτό βασίζεται σε έναν συνδυασμό συγκρατημένης αύξησης των μισθών, κερδών των εταιρειών που απορροφούν μέρος των αυξήσεων μισθών και υψηλότερης παραγωγικότητας για μείωση του κόστους ανά μονάδα παραγωγής.

Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν τονίσει τη σημασία της «σύνδεσης κερδών, μισθών και παραγωγικότητας». Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί επαρκής βελτίωση, οι συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα μέτρα για να ανοίξουν 200.000 κλειστά σπίτια και να αποκλιμακωθούν τα ενοίκια

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ συνταξιούχοι και μισθωτοί που δήλωναν κάτω από €10.000 και ξόδευαν πάνω και από €200.000

«Πραγματικό δίλημμα» για τον Πούτιν η αντεπίθεση των Ουκρανών: Χτυπήματα από ξηρά και αέρα στο γόητρο της Μόσχας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr