Έρχονται νέα προγράμματα εξοικονόμησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Έρχονται νέα προγράμματα εξοικονόμησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μέσα στο έτος αναμένεται να «ενεργοποιηθούν» νέα προγράμματα «Εξοικονομώ», σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τι προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος:  Φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις 4,8 δισ. «ανάσα» στην αγορά
Στα «σκαριά» βρίσκονται νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τους επαγγελματίες. Τα καινούργια προγράμματα έρχονται να καλύψουν όλες τις κατηγορίες, σε μια προσπάθεια στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Μέσα στο έτος αναμένεται να «ενεργοποιηθούν» νέα προγράμματα «Εξοικονομώ», σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή τρία διαφορετικά προγράμματα «Εξοικονομώ», που θα αφορούν σε ευάλωτα νοικοκυριά, αντλίες θερμότητας και ευρύτερες παρεμβάσεις.

«Εξοικονομώ» για ευάλωτα νοικοκυριά

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ενεργειακός Επιθεωρητής, κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης ανέφερε πως: «Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στο να μπορεί να υπάρξει και ένα άλλο πρόγραμμα για ευάλωτα νοικοκυριά όπου θα είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά επιδότησης μέχρι και 95%».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d3h9av1ntsuh)
Κλείσιμο


Δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους». Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.


Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο νέο πρόγραμμα. Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων περιλαμβάνουν το κόστος της εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα του αιτούντα, η παλαιότητα του ακινήτου, η κοινωνική κατάσταση κ.α.

«Εξοικονομώ» για αντλίες θερμότητας

To πρόγραμμα αυτό θα είναι στοχευμένο στις αντλίες θερμότητας.

Η επιδότηση αναμένεται να καλύπτει το 50% με 60% του κόστους της αντλίας ενώ θα αυξομειώνεται όμως σύμφωνα με το σύστημα των βαθμοημερών. Όπως δηλαδή εφαρμόζεται και στο επίδομα θέρμανσης όπου οι ορεινές ψυχρές περιοχές θα δικαιούνται περισσότερα χρήματα. Στο πρόγραμμα αυτό αναφέρθηκε και ο κ. Χριστοδουλίδης. «Σήμερα το κόστος κτήσης και εγκατάστασης σε μια αντλία θερμότητας μπορεί να παραμένει σχετικά υψηλό σε σχέση με ένα λεβιτάκι αερίου. Όμως η απόσβεση γίνεται σε 5 με 6 χρόνια» είπε.


«Εξοικονομώ» για ευρύτερες παρεμβάσεις

To μεγάλο Εξοικονομώ του 2024 αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πρόγραμμα αυτό θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για πολύτεκνους και ανάπηρους και δεν θα προβλέπει να υπάρχει κάποιο εισοδηματικό όριο.




Ειδήσεις σήμερα:

Άνδρος: Πώς βρέθηκε στον «αέρα» το ΙΧ στον καταπέλτη του πλοίου - Νέο βίντεο

Κουρσκ: Στη δημοσιότητα πλάνα από τις πρώτες ώρες της επιδρομής των Ουκρανών

Αλίσα Νιούμαν: Εκτοξεύτηκε το προφίλ της στο Only Fans μετά το twerk στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης