Wall Street: Από το sell off στην καλύτερη εβδομάδα του 2024 για τον S&P 500

Wall Street: Από το sell off στην καλύτερη εβδομάδα του 2024 για τον S&P 500

Εβδομαδιαίο άλμα 4% για τον S&P 500, κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα του από τον Νοέμβριο του 2023 - Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 5%, ενώ ο Dow ενισχύθηκε κατά 3%

wall-street

Οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street σημείωσαν την Παρασκευή ακόμα μια κερδοφόρα συνεδρίαση με τους επενδυτές να κλείνουν την καλύτερη εβδομάδα του 2024 δείχνωντας να ξεπερνούν τη βίαιη πτώση στις αρχές του Αυγούστου και τον πανικό που δημιουργήθηκε από τα στοιχεία των θέσεων εργασίας και τους φόβους για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ. Τα οικονομικά στοιχεία που ακολούθησαν την εβδομάδα που πέρασε ήταν τελικά ικανά ώστε να τους καθησυχάσουν και πλέον να περιμένουν με αγωνία για το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed με τα σενάρια να συνεχίζονται.

Έτσι η συνεδρίαση της Παρασκευής ξεκίνησε με οριακή πτώση για να γυρίσει στη συνέχεια δειλά δειλά σε θετικούς ρυθμούς χωρίς όμως ιδιαίτερες εξάρσεις και για τους τρείς βασικούς δείκτες δείχνοντας μια επιφυκακτικότητα των επενδυτών.

Έτσι στο κλίμα αυτό στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 40.659 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε την έκτη συνεχή ημέρα ανόδου με αύξηση κατά 0,20% στις 5.554 μονάδες ενώ και ο τεχνολογικός Nasdaq συνέχισε ανοδικά 0,21% στις 17.631 μονάδες.

Συνολικά την εβδομάδα, ο S&P 500 είχε άνοδο σχεδόν 4%, γεγονός που έφερε στον ευρύτερο δείκτη της αγοράς την καλύτερη εβδομάδα του από τον Νοέμβριο του 2023. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 5%, ενώ ο Dow των 30 μετοχών έχει ενισχυθεί κατά 3%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κινείται επίσης καθοδικά στα 3.89%, ενώ του 2ετούς σημειώνει πτώση στο 4,062%.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη ήταν πολύ ισχυρότερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, και ήρθαν να προστεθούν στις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας οι οποίες ήταν μειωμένες μειώθηκαν. Αυτές οι δύο μετρήσεις προσέφεραν ενδείξεις ότι οι φόβοι για ύφεση, οι οποίοι συνέβαλαν στην πυροδότηση ενός παγκόσμιου ξεπουλήματος στις αρχές του μήνα, ήταν υπερβολικοί. Οι δε μετρήσεις του πληθωρισμού που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ενίσχυαν τις ελπίδες ότι ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης είναι ακόμη δυνατό.

Την ίδια στιγμή το σκηνικό ολοκληρώθηκε με το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ το οποίο βελτιώθηκε στις αρχές Αυγούστου για πρώτη φορά έπειτα από πέντε μήνες, λόγω των πιο αισιόδοξων προσδοκιών για τα οικονομικά των νοικοκυριών και την σταθεροποίηση του πληθωρισμού. Ο δείκτης κλίματος ανήλθε στο 67,8 από 66,4 τον Ιούλιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του Αυγούστου από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Την ίδια στιγμή η κατασκευή νέων κατοικιών κινήθηκε χαμηλότερα τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις οριακή άνοδο καθώς είχαν πτώση 6,8% τον περασμένο μήνα, στο 1,238 εκατ. από 1,329 εκατ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 2020. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 1,33 εκατ.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνέβαλαν στην κατευνασμό μιας νευρικής και ευμετάβλητης αγοράς και βοήθησε τις μετοχές να ανακάμψουν σε υψηλά επίπεδα σχεδόν όλων των εποχών. Ο S&P 500 απέχει τώρα λίγο περισσότερο από 2% από το υψηλό ρεκόρ του στα μέσα Ιουλίου.

«Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα βρήκαν τη σωστή ισορροπία, δεν ήταν ούτε πολύ ζεστά, ούτε πολύ κρύα», έγραψε την Παρασκευή ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS για την παγκόσμια διαχείριση πλούτου Mark Haefele όπως αναφέρει το cnbc. «Αυτό θα πρέπει να βοηθήσει να διασκεδαστούν τόσο οι ανησυχίες για μια διαφαινόμενη ύφεση όσο και για το ότι ο κολλώδης πληθωρισμός θα εμποδίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εάν χρειαστούν ταχείες μειώσεις επιτοκίων για την υπεράσπιση της ανάπτυξης».

Οι μετοχές της Nvidia συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων τεχνολογικών μετοχών της εβδομάδας με κέρδη 18% εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου που προγραμματίζονται για τις 28 Αυγούστου. Οι μετοχές της Apple και της Microsoft έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 4% και 3%, αντίστοιχα.


Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr




Ειδήσεις σήμερα:

Άνδρος: Ένιωσα ότι θα πέσω στη θάλασσα - Τι λέει η οδηγός του ΙΧ που βρέθηκε στον «αέρα» ενώ αναχωρούσε το πλοίο

Μάθιου Πέρι: «Κάνε μου μία μεγάλη δόση κεταμίνης και ετοίμασε το τζακούζι» - Τα τελευταία λόγια στον βοηθό του

Μπρούνο Τσερέλα και Αθηνά Οικονομάκου διασκεδάζουν στη Μύκονο - Η καουμπόισσά μου, γράφει σε νέα τους φωτογραφία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης