Προϋπολογισμός: Ακρίβεια, φωτιές και τόκοι απειλούν το υπερπλεόνασμα των 4 δισ. ευρώ

Γιατί «πιέστηκαν» φέτος οι προθεσμίες για πληρωμές των φόρων

Γέμισαν από φόρους τα κρατικά ταμεία, αλλά τα «τρώνε» η ακρίβεια, οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, οι τόκοι και τα χρέη.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε χθες (16/8) ότι το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μόλις 121 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3,6 δισ. μικρότερο από όσο αναμενόταν (είχε προβλεφθεί στα 3,745 δισ. μέχρι τον Ιούλιο). Και ταυτόχρονα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτινάχθηκε στα 5,683 δισ., έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,655 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4 δισ. ευρώ μεγαλύτερο.

Πώς συνέβη όμως τέτοια υπέρβαση εσόδων; Η υπερείσπραξη αυτή οφείλεται κυρίως στην «μη παράταση» υποβολής και πληρωμής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, που είχε ως αποτέλεσμα ότι η φετινή είσπραξη φόρου εισοδήματος συμπιέζεται και ξεκινά (κατά 98%) πριν καν μπει ο Αύγουστος φέτος. Έτσι τον μήνα Ιούλιο το δημόσιο εισέπραξε 1,059 δισ. ευρώ επιπλέον από όσα η κυβέρνηση είχε προβλέψει για τον συγκεκριμένο μήνα στον φετινό Προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο πέρυσι, εξαιτίας κυρίως της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του φορολογικού έτους 2023.

Γιατί δε δόθηκε παράταση

Από τον Απρίλιο ήδη όμως, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε σηκώσει πιο ψηλά τον «πήχη» των απαιτήσεων για εισπράξεις φόρων, στα 6,68 δισ. ευρώ συνολικά επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου. Και τον ξεπέρασε, φτάνοντας στα 7,739 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσει από θέση ισχύος τη νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για την αποδοτικότητα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που έλαβε φέτος, διαλύοντας ανησυχίες και πιέσεις για μεγαλύτερη λιτότητα από το 2025, οι οποίες είναι διάχυτες σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, λόγω των νέων δημοσιονομικών κανόνων που τίθενται σε εφαρμογή από φέτος.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Σε πύρινο κλοιό η Σμύρνη, κάηκαν δεκάδες σπίτια, απομακρύνθηκαν πάνω από 3.500 άτομα - Δείτε βίντεο

Σε συναγερμό η Πυροσβεστική για τον κίνδυνο φωτιάς και σήμερα - Χάρτης με τις 12 «κόκκινες» περιοχές

Σφίγγουν τον κλοιό στο Κουρσκ οι Ουκρανοί: Καταστρέφουν γέφυρες, επιχειρούν αποκλεισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr