Bloomberg: Οι business του Ερντογάν στην Αφρική – Γιατί η Τουρκία επεκτείνει την παρουσία της

Το τουρκικό σκάφος θα πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε τρία τεμάχια στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας

Η Τουρκία, επιδιώκοντας να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, θα στείλει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis για να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε τρία τεμάχια στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας.

Η κίνηση αυτή, την οποία επιβεβαίωσε ο Μοχάμεντ Χάσι, διευθυντής του υπουργείου Πετρελαίου της Σομαλίας, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Τουρκίας με αργό πετρέλαιο και αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Άγκυρας να ενισχύσει τους δεσμούς της σε μια περιοχή όπου η Κίνα, η Ρωσία, τα κράτη του Κόλπου και η Δύση ανταγωνίζονται επίσης για την κυριαρχία. Η Τουρκία φιλοδοξεί ότι ο ορυκτός πλούτος της Αφρικής μπορεί να δώσει ώθηση στην προβληματική τουρκική οικονομία.

«Η Αφρική έχει ενδιαφέρον για την Τουρκία επειδή είναι μια περιοχή όπου μπορεί να πειραματιστεί με όλα τα νεοαποκτηθέντα εργαλεία και στόχους της εξωτερικής πολιτικής της», δήλωσε ο Batu Coşkun, ερευνητής με έδρα την Άγκυρα στη δεξαμενή σκέψης του Ινστιτούτου Libyan Sadeq. «Είναι η ήπια ισχύς από τη μία πλευρά, όπως η βοήθεια, η εκπαίδευση και τα κέντρα τουρκικής γλώσσας. Και εμπορικές και οικονομικές σχέσεις από την άλλη πλευρά», είπε. Η Σομαλία αποτελεί πεδίο πειραματισμού καθώς η Τουρκία λειτουργεί εκεί την μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική της βάση και τουρκικές εταιρείες διαχειρίζονται το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Η Baykar, η τουρκική εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διοικείται από τον γαμπρό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Selcuk Bayraktar, προμήθευσε τη Σομαλία με άγνωστο αριθμό drones TB2 για τις επιχειρήσεις κατά της ισλαμιστικής ομάδας al-Shabaab.

Παιχνίδια εξουσίας
Νωρίτερα φέτος, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση του Ερντογάν για την αποστολή ναυτικής υποστήριξης στα ύδατα της Σομαλίας εν μέσω αύξησης της πειρατείας στην Ερυθρά Θάλασσα που συνδέεται με επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών Χούθι. «Για την Τουρκία, η Σομαλία προσφέρει μια γεωστρατηγική θέση για να προωθήσει την επιρροή της στο Κέρας της Αφρικής και στον Ινδικό Ωκεανό», δήλωσε ο Ομάρ Μαχμούντ, ανώτερος αναλυτής για την Ανατολική Αφρική της International Crisis Group.

Από τότε που ο λιμός αποδεκάτισε τον πληθυσμό της Σομαλίας το 2011, η Τουρκία έχει ρίξει το βάρος της στο φτωχό έθνος, το οποίο είναι συνώνυμο των συγκρούσεων και της δυστυχίας από τότε που ξέσπασε ένας εμφύλιος πόλεμος δεκαετιών το 1991. Σήμερα, οι νεαροί Σομαλοί μπορούν να φοιτήσουν σε ένα τουρκικό σχολείο που υποστηρίζεται από το κράτος και λειτουργεί από το Ίδρυμα Maarif στη Χαρτζίζα και το Μογκαντίσου. Η βοήθεια την περασμένη δεκαετία ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τουρικά προϊοντα από φάρμακα μέχρι ενδύματα έχουν πλημμυρίσει τη Σομαλία.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Στέφανος Κασσελάκης: Αντιδράσεις για την ηλεκτρονική λίστα γάμου - Ποιοι τον επικρίνουν, τι απαντούν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Βίντεο: Φωτιά σε ρόδα λούνα παρκ σε φεστιβάλ στη Γερμανία - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Πέθανε ο Αλέν Ντελόν σε ηλικία 88 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr