Πλειστηριασμοί: Γνωστές οικογένειες και εταιρείες που μπήκαν στη νέα λίστα με τα «σφυριά»

Αρχίζουν από Σεπτέμβριο ξανά οι διαδικασίες με ακίνητα των οικογενειών Κορτέση, Καρδασιλάρη, Βάρδη και Λιβάνη, του Απόστολου Λύτρα, τις οινοποιίες Βασιλείου και Τσάνταλη και τον Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλo

Μπαράζ πλειστηριασμών έρχεται από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά δηλαδή τη διακοπή του Αυγούστου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την «εκκίνηση» αυτή μέχρι τους πρώτους μήνες του 2025 έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 11.000 ηλεκτρονικά σφυριά όλων των κατηγοριών. Με τη μερίδα του λέοντος φυσικά να αφορά ακίνητα, από σπίτια, οικόπεδα και γραφεία μέχρι βιοτεχνικούς χώρους, εργοστάσια και ξενοδοχεία, ακόμη και υπόστεγα ελικοπτέρων...

Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται, για μία ακόμη φορά, αρκετές περιπτώσεις επωνύμων, καθώς και ορισμένα από τα λεγόμενα «βαριά ονόματα» που μεσουράνησαν επιχειρηματικά στο παρελθόν, αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν αντιμέτωπα με διάφορα προβλήματα.

Ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο

Μια ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί το ακίνητο συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων στο Μαρκόπουλο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου, το οποίο βγαίνει στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 30,14 εκατ. ευρώ. Οδηγώντας έτσι την κούρσα σε επίπεδο τιμών, καθότι είναι ο ακριβότερος πλειστηριασμός από όσους έχουν αναρτηθεί μέχρι τώρα για το επόμενο διάστημα. Εχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου, με οφειλέτη τον υπό εκκαθάριση Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) και επισπεύδοντα τον ειδικό εκκαθαριστή, ρόλο που έχει αναλάβει η εταιρεία ΕΥ.

Το ακίνητο αποτελείται από δύο γεωτεμάχια στη θέση Πούσι Μπάρτζη - Μερέντα στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας, συνολικού εμβαδού 1.067.484,95 τ.μ. «μετά των επ’ αυτών τυχόν πάσης φύσεως κτισμάτων, ανεγερθέντων και ανεγερθησομένων, των συστατικών και παραρτημάτων τους».

Το πρώτο γεωτεμάχιο είχε αρχικό εμβαδόν 983.325,57 τ.μ. και το δεύτερο 88.399,36 τ.μ. και βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ορίων οικισμού, εντός αρχαιολογικού χώρου Μερέντας, εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Μαρκοπούλου Μεσογαίας - Ζώνης Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου, ενώ είναι άρτια κατά κανόνα και οικοδομήσιμα.

Επί τoυ παραπάνω ενιαίου ακινήτου έχουν ανεγερθεί κτιριακές εγκαταστάσεις για το έργο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο & Νέος Ιππόδρομος Αθηνών, και συγκεκριμένα ο στίβος, το κεντρικό κτίριο κερκίδων (Grandstand), οι στάβλοι σελώματος, τα συνεργεία συντήρησης των μηχανών εξοπλισμού του Ιπποδρόμου και όλες οι απαραίτητες υπαίθριες λειτουργίες, paddock σελώματος, paddock επίδειξης, χώροι κοινού με γραφεία στοιχηματισμού και σνακ - μπαρ, τουαλέτες, χώροι επισήμων, υπαίθριες κερκίδες, διαδρομές αλόγων, χώροι στάθμευσης και πρασίνου.

Τα κτίσματα τοποθετήθηκαν αποκλειστικά στο οικοδομήσιμο τμήμα της συγκεκριμένης ζώνης. Στις περιοχές της άλλης ζώνης επιτράπηκε να κατασκευαστούν στάβλοι, αποθήκες, γραφεία στάβλων, κτίρια συντήρησης, σχολή αναβατών, εργαστήρια και όλες οι απαραίτητες συνοδευτικές υπαίθριες λειτουργίες.

Επισημαίνεται ότι σήμερα ισχύουν η Ζώνη Οικιστικού Ελέγζου (ΖΟΕ) Μεσογείων και το ΓΠΣ του 2022, που καθορίζουν ότι η τρέχουσα επιτρεπόμενη χρήση των γεωτεμαχίων είναι αυτή των αθλητικών εγκαταστάσεων. Επίσης, με τον Ν.4608/2019, προβλέφθηκε η προσθήκη χρήσεων γης στο ακίνητο του Νέου Ιπποδρόμου, όπως οι λοιπές χρήσεις τουρισμού - αναψυχής (μεταξύ των οποίων και κτίρια γραφείων κ.λπ.), πλην της χρήσης καζίνο.

Επιπλέον, επιτρέπονται και οι ειδικές χρήσεις «Αθλητικές Εγκαταστάσεις» και «Πίστες αγώνων αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων».
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου η Ιπποδρομίες Α.Ε. ανακοίνωσε τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών με άμεση ισχύ, καθώς, όπως προβλεπόταν από τη σύμβαση παραχώρησης, ο μέσος πληθυσμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος ενεργών ίππων ήταν κάτω από 300 κατά τα τελευταία δύο συνεχόμενα έτη. Επιπλέον, η εταιρεία άσκησε το συμβατικό δικαίωμά της να καταγγείλει τη σύμβαση μίσθωσης, επιστρέφοντας το ακίνητο στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση).
Οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου οδηγούνται στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 30,14 εκατ. ευρώ
Νέα σφυριά για την οικογένεια Λιβάνη

Αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πολυετούς κρίσης και τα οικονομικά προβλήματα παραμένει ο όμιλος Λιβάνη, και προσωπικά ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης. Στο παρελθόν, ωστόσο, έχει καταφέρει να αποκρούσει επιτυχώς την απειλή των πλειστηριασμών για προσωπικά και εταιρικά περιουσιακά του στοιχεία. Η περιπέτεια, όμως, συνεχίζεται και μάλιστα για το ακίνητο το οποίο δηλώνεται ως κατοικία του στην περιοχή του Λυκαβηττού.

Ο νέος πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 13 Νοεμβρίου με επισπεύδουσα τη Cepal για οφειλή ύψους 662.335 ευρώ, πλέον τόκων, εξόδων εκτέλεσης κ.λπ. Το σφυρί αφορά διαμέρισμα-οριζόντια ιδιοκτησία του τρίτου ορόφου πολυκατοικίας επί της διασταύρωσης των οδών Δασκαλογιάννη και Παλιγγενεσίας. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το διαμέρισμα έχει οριστεί στις 634.000 ευρώ και για τη θέση στάθμευσης στις 16.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Λιβάνη, και ιδιαίτερα ο Ηλίας Λιβάνης, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τρεις ακόμη πλειστηριασμούς. Ο ένας για διαμέρισμα ιδιοκτησίας του στη Φιλοθέη, που οδηγήθηκε σε αναστολή μετά από ακύρωση της διαταγής πληρωμής. Ο δεύτερος για τη μονάδα αγροτικής παραγωγής Ελληνική Ρίζα στην περιοχή της Βέροιας, η οποία βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια πριν από λίγους μήνες και ο τρίτος για την ιστορική έδρα των εκδόσεων Λιβάνη, επί της συμβολής των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους. Ο πλειστηριασμός ήταν να γίνει στις 11 Απριλίου, αλλά τελικά, όπως ανακοίνωσαν οι νομικοί παραστάτες της οικογένειας, «ακυρώθηκε η όλη διαδικασία και κρίθηκε άκυρη η επιβληθείσα κατάσχεση».

Στο στόχαστρο, ωστόσο, έχει τεθεί πλέον και η αδελφή του Παναγιώτα (Γιώτα) Λιβάνη καθώς για τις 2 Οκτωβρίου έχει αναρτηθεί πλειστηριασμός με επισπεύδουσα τη Cepal, που αφορά το δικαίωμα ισόβιας επικαρπίας οριζόντιων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικία που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή, στη θέση Γκιλμπέρθι.

Τέλος, για τις 8 Ιανουαρίου του 2025 έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός σε βάρος της Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη ΑΒΕ με επισπεύδουσα και εδώ τη Cepal για ένα οικόπεδο 2.394,53 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στη Δημοτική Ενότητα Ανω Λιοσίων του Δήμου Φυλής εντός του ΒΙΟ.ΠΑ. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 720.000 ευρώ.
Με μπαράζ πλειστηριασμών βρίσκονται αντιμέτωπα τα αδέλφια Γιώτα και Ηλίας Λιβάνης. Ενας από αυτούς αφορά το διαμέρισμα του εκδότη στον Λυκαβηττό
Ο Απόστολος Λύτρας

Με σερί πλειστηριασμών βρίσκεται αντιμέτωπος και ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας που παραμένει προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για τον βάναυσο ξυλοδαρμό της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου.

Ο ένας αφορά τη μεζονέτα του στο Πάτημα Χαλανδρίου, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου αλλά ανεστάλη και στη συνέχεια ανέβηκε ξανά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 9 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το συγκεκριμένο ακίνητο στο οποίο φέρεται να διαμένει η πρώην σύζυγός του, περιλαμβάνει την υπό στοιχεία «Κατοικία Α’», με συνολική επιφάνεια 184,24 τ.μ., η οποία αποτελεί μια ενιαία οριζόντια ιδιοκτησία και απαρτίζεται από υπόγειο, ισόγειο και α’ όροφο, με την ύπερθεν αυτού κεραμοσκεπή, που επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική κλίμακα.

Την ίδια ημέρα με ξεχωριστό πλειστηριασμό θα βγει και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου του υπογείου, επιφάνειας 10,12 τ.μ. Οι τιμές εκκίνησης έχουν οριστεί στις 367.877 ευρώ για τη μεζονέτα και στις 11.132 ευρώ για τη θέση στάθμευσης.

Θα ακολουθήσει στις 20 Νοεμβρίου ένας ακόμη πλειστηριασμός για οριζόντια ιδιοκτησία (συγκρότημα γραφείων) του τρίτου ορόφου επί της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη 8 στην Αθήνα.

Το βασικό πλεονέκτημα του μεγάρου είναι η θέση, αφού βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας. Ετσι, η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτά τα δύο μικρά γραφεία έχει οριστεί στις 74.000 ευρώ.

Και τα δύο ακίνητα φέρουν αρκετά εμπράγματα βάρη για χρέη του παρελθόντος.
Στο σφυρί στις 9 Οκτωβρίου η μεζονέτα του προφυλακισμένου δικηγόρου Απόστολου Λύτρα. Αρχικά ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου αλλά ανεστάλη. Τον Νοέμβριο εκπλειστηριάζεται και το γραφείο του στην Εμμανουήλ Μπενάκη
Τα οινοποιεία

Υπό το βάρος των συνεπειών των πολύχρονων κρίσεων εξακολουθεί να βρίσκεται ο κλάδος της οινοποιίας, με ιστορικά ονόματα να έχουν εξαγοραστεί, όπως η Μπουτάρης, και άλλα, στο φάσμα της πτώχευσης όπως η Τσάνταλης. Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον εξακολουθούν να παλεύουν αντιμέτωπες με προβλήματα σημαντικές οινοποιίες της χώρας, όπως το Κτήμα Βασιλείου.

Με επικεφαλής τον εμβληματικό Γιώργο Βασιλείου, πρόκειται για μία από σπουδαιότερες οινοποιητικές εταιρείες που διαπρέπουν με τις ετικέτες της εντός και εκτός συνόρων. Παρά ταύτα έχει εμπλακεί στην περιπέτεια των πλειστηριασμών για την Κτήμα Νεμείον Οινοποιητική και Αμπελουργική και το πρωτοποριακό οινοποιείο της στη Νεμέα. Πρόκειται για τη δευτερεύουσα εστία παραγωγής της οικογένειας Βασιλείου -μετά τη βασική του Κορωπίου-, με 100 στρέμματα αμπελώνων για την παραγωγή ερυθρού κρασιού.

Το σφυρί που είχε προγραμματιστεί αρχικά και χτύπησε στις 26 Ιουνίου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα αφορούσε ένα αγροτικό ακίνητο, συνολικής έκτασης 7.295 τ.μ., στη θέση Κορφοξυλιά της Δημοτικής Κοινότητας Νεμέας. Εντός του κτήματος αναπτύσσεται βιοτεχνικό κτίριο που αποτελείται από ισόγειο και α’ όροφο, με εμβαδόν 800 τ.μ. και 170 τ.μ. αντίστοιχα.

Το Οινοποιείο του Κτήματος Νέμειον χαρακτηρίζεται «πραγματικό έργο τέχνης» και εκτείνεται σε πέντε επίπεδα. Στο υπόγειο εκτός από τον χώρο παραγωγής υπάρχουν η ρεσεψιόν καθώς και ένα μουσείο κρασιού, στον πρώτο όροφο ένας μεγάλος χώρος με θέα στον αμπελώνα που χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις, ενώ στον δεύτερο όροφο έξι πολυτελείς σουίτες. Η τιμή πρώτης προσφοράς για τον επαναληπτικό πλειστηριασμό που είναι προγραμματισμένος για τις 27 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί στις 846.412 ευρώ.

Μετά την καθοδική πορεία των τελευταίων ετών, η ιστορική οινοποιία Τσάνταλης, με διαδρομή 134 ετών, κατέθεσε στα τέλη Ιουλίου αίτηση πτώχευσης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 11 Οκτωβρίου. Σε βάρος της εταιρείας που διέκοψε την παραγωγή της από τον Αύγουστο του 2023 έχει ήδη προγραμματιστεί πλειστηριασμός για τις 23 Οκτωβρίου για οφειλή 13.560 ευρώ.

Η διαδικασία στρέφεται κατά της Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.-Αμπελουργία & Οινοποιία & Αποσταγματοποιία με επισπεύδουσα ιδιώτη και αφορά επαγγελματικό ακίνητο στη Νάουσα.

Πρόκειται για αγροτεμάχιο 2.000 τ.μ., που αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου και βρίσκεται στη θέση Κουτίχα της Δημοτικής Ενότητας Νάουσας, επί της επαρχιακής οδού Βέροιας - Σκύδρας και 150 μέτρα πριν από τη διασταύρωση προς την πόλη της Νάουσας.

Επί του αγροτεμαχίου υφίσταται επαγγελματικό κτίριο υποστηρικτικής λειτουργίας (αποθήκευση) της οινοποιίας εμβαδού 280 τ.μ., με τμήμα α’ ορόφου επιφάνειας 125 τ.μ. , συμβατικής κατασκευής, με επένδυση πέτρας στην όψη του.

Στο οπίσθιο τμήμα του κατασκευάστηκε μεταλλικό υπόστεγο 250 τ.μ. για τη στέγαση μεταλλικών δεξαμενών αποθήκευσης υγρών. Οσο για την τιμή πρώτης προσφοράς, έχει οριστεί στις 124.000 ευρώ.
Ακίνητο της ιστορικής οινοποιίας Τσάνταλη βγαίνει στο σφυρί για οφειλή 13.560 ευρώ
Εμφιετζόγλου και Ψαλλίδας

Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών εξακολουθούν να βρίσκονται δύο ισχυρά κάποτε ονόματα από τον κλάδο των κατασκευών. Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, που με την εταιρεία Μηχανική κατέγραψε μακρά αλλά και περιπετειώδη πορεία στην αγορά, είναι αντιμέτωπος με δύο βαριά σφυριά. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι αντίστοιχοι πλειστηριασμοί για τα ίδια ακίνητα που ήταν προγραμματισμένοι για πέρυσι ή και παλαιότερα τελικά ανεστάλησαν. Ο πρώτος αφορά το μεγαλοπρεπές οικιστικό συγκρότημα της οικογένειας Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα. Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου με επισπεύδουσα τη Cepal, εκτός κι αν μέχρι τότε μεσολαβήσουν προσφυγές ή άλλες κινήσεις αναστολής.

Η τιμή πρώτης προσφοράς που πριν ήταν στα 6,79 εκατ. ευρώ, με βάση πρόσφατη έκθεση εκτίμησης (Απρίλιος 2024), έχει αυξηθεί στα 10,7 εκατ.ευρώ.

Για τις 22 Ιανουαρίου του 2025 έχει προγραμματιστεί επαναληπτικός πλειστηριασμός και για μία ιδιοκτησία του στο Νέο Φάληρο. Πρόκειται για οικόπεδο επί της διασταύρωσης των οδών Καραϊσκάκη και λεωφόρου Ειρήνης, όπου υπήρχε παλιά οικία η οποία με προσθήκη μετατράπηκε σε διώροφη οικοδομή με υπόγειο, με συνολική επιφάνεια διαμορφωμένων χώρων κύριας χρήσης 293 τ.μ. και βοηθητικής 106,50 τ.μ. Επισπεύδουσα είναι η Cepal και η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 729.000 ευρώ.
Εκτός από το ανάκτορό του στα Ανάβρυτα, στο σφυρί βγαίνει και μία ιδιοκτησία του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στο Νέο Φάληρο
Στη δίνη των πλειστηριασμών έχει εμπλακεί το τελευταίο διάστημα και η οικογένεια Ψαλλίδα, της κραταιάς κάποτε εταιρείας Εδραση Ψαλλίδας, η οποία συμμετείχε στα περισσότερα μεγάλα έργα υποδομής της χώρας.

Μετά την απώλεια εταιρικών assets, αλλά και μιας εξοχικής κατοικίας στη Μύκονο, στο στόχαστρο έχει τεθεί τώρα και το ακίνητο-διαμέρισμα του Κωνσταντίνου Ψαλλίδα στην περιοχή του Χαλανδρίου.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 13 Νοεμβρίου, εκτός κι αν μέχρι τότε μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής του. Αφορά ακίνητο σε οικόπεδο επιφάνειας 1.139,34 τ.μ. στη θέση Λιούτσα ή Τούφα και επισπεύδουσα είναι η Cepal.
Στη δίνη των πλειστηριασμών και η οικογένεια Ψαλλίδα, της κραταιάς κάποτε Εδραση Ψαλλίδας, η οποία συμμετείχε στα περισσότερα μεγάλα έργα υποδομής της χώρας
Τα οικόπεδα στη Μύκονο

Για τις 26 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί τρία οικόπεδα στη Μύκονο που ανήκαν σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Πατρώνη.

Τα δύο οικόπεδα με θέα στη θάλασσα της εταιρείας Ρόδον Ελλάς βρίσκονται στην περιοχή Φανάρι. Πρόκειται για αγροτεμάχιο, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός ΓΠΣ, εκτός ΖΟΕ και εκτός οικισμού, με έκταση -σύμφωνα με το κτηματολογικό διάγραμμα- 4.196 τ.μ.

Το δεύτερο αντίστοιχο αγροτεμάχιο είναι και αυτό άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός ΓΠΣ, εντός ΖΟΕ και εκτός οικισμού, με έκταση 4.208 τ.μ.
Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Intrum και οι τιμές πρώτης προσφοράς λόγω άγονων πλειστηριασμών έχουν μειωθεί στο 65% της αρχικής, δηλαδή σε 273.000 ευρώ (από 420.000) και 274.300 ευρώ (από 422.000) αντίστοιχα.

Το τρίτο και μεγαλύτερο οικόπεδο επιφάνειας 14 στρεμμάτων, που ανήκε στην εταιρεία Μάρσα Οικοδομική, βρίσκεται επίσης στην περιοχή Φανάρι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο σε ζώνη όπου επιτρέπεται η οικοδόμηση κατοικίας, τουριστικών κατοικιών, εμπορικών καταστημάτων κ.ά. Οπως σημειώνεται, με τη χρήση κατοικίας ή τουριστικής επιπλωμένης έπαυλης είναι δυνατόν να οικοδομηθούν 339 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι μειωμένη κατά 35%, στις 931.450 ευρώ (από 1,43 εκατ.).
Τρία οικόπεδα στη Μύκονο με θέα στη θάλασσα που ανήκαν σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Πατρώνη βγαίνουν σε πλειστηριασμό τον Σεπτέμβριο
Το πρώην στρατηγείο Κοντομηνά

Σε νέο διπλό σφυροκόπημα αναμένεται να οδηγηθούν το φθινόπωρο οι εκτάσεις και εγκαταστάσεις του πρώην στρατηγείου του Δημήτρη Κοντομηνά στην Παλλήνη.

Η διαδικασία στρέφεται κατά της Δέμκο Επενδυτική και Εμπορική Α.Ε., που υπήρξε ο βασικός βραχίονας των πολύπλευρων δραστηριοτήτων του εκλιπόντος επιχειρηματία.

Ειδικότερα, για τις 25 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 13 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες την Intrum και τη Eurobank. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές ομάδες πλειστηριασμών, στην πρώτη εκ των οποίων, με επισπεύδουσα την Intrum, περιλαμβάνονται τρεις -μεταξύ τους και οι κτιριακές εγκαταστάσεις- ενώ στη δεύτερη, με επισπεύδουσα τη Eurobank, άλλοι δέκα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι επαναληπτικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα διενεργηθούν στον βαθμό που δεν θα έχει προκύψει μέχρι τότε κάποια διαδικασία προσφυγών και αναστολής.

Κατά τους αρχικούς, που έγιναν στις 28 Μαρτίου, άλλαξαν χέρια οκτώ οικοπεδικές εκτάσεις που είχαν βγει με τιμές εκκίνησης από 22.167 έως 188.520 ευρώ. Για τις εγκαταστάσεις και τις υπόλοιπες εκτάσεις η διαδικασία ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

Ετσι, για τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί να βγει ξανά η έκταση των 30 στρεμμάτων και το μεγάλο κτιριακό συγκρότημα που βρίσκονται στη ΒΙΟΠΑ Παλλήνης στη θέση Βακαλόπουλο (Πέτσα), μέσω τριών ξεχωριστών πλειστηριασμών, με συνολική τιμή εκκίνησης 7,3 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών για το ενιαίο οικόπεδο με τα κτίρια η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 6,69 εκατ. ευρώ, ενώ για τα δύο άλλα αγροτικά ακίνητα σε 407.880 και 192.603 ευρώ.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο μεγαλύτερο οικόπεδο των 20.232 τ.μ., επί του οποίου έχουν ανεγερθεί μεταλλικά κτίρια επαγγελματικής στέγης (παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, παραγωγής ήχου και εικόνας και γραφείων). Το συγκρότημα περιλαμβάνει πέντε κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 4.000 τ.μ. και αποτελεί ενιαίο λειτουργικό σύνολο το οποίο εξυπηρετεί την επιχειρησιακή λειτουργία της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις.

Για τις 25 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί άλλοι 10 επαναληπτικοί πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσα τη Eurobank, για οικοπεδικές εκτάσεις στην ίδια περιοχή, με τιμές πρώτης προσφοράς από 62.242,50 έως 188.620,50 ευρώ και τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στο 1.029.705 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των οικοπέδων και εγκαταστάσεων είναι μισθωμένα στην εταιρεία Green Pixel Productions έως τον Ιούνιο του 2055.
Σε πλειστηριασμό οι εκτάσεις και εγκαταστάσεις του πρώην στρατηγείου του Δημήτρη Κοντομηνά στην Παλλήνη
Τα βαριά ονόματα του επιχειρείν

Αρκετά βαριά ονόματα του παρελθόντος, με τη δική τους ιστορία στο επιχειρηματικό στερέωμα, δίνουν το «παρών» στις λίστες των πλειστηριασμών.

Ενα από αυτά είναι της οικογένειας Κορτέση, από τις παλαιότερες στην αγορά αυτοκινήτου, που ταυτίστηκε επί δεκαετίες με τις αντιπροσωπείες της Ford και της Mazda, αναπτύσσοντας παράλληλα και πλούσια δραστηριότητα στον χώρο του εμπορικού real estate. Δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της Στακόρ, το μεγάλο κτιριακό συγκρότημα επί της λεωφόρου Αθηνών βγήκε σε πλειστηριασμό στις 24 Ιουλίου με τιμή πρώτης προσφοράς 19,47 εκατ. ευρώ, ο οποίος ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Ο επαναληπτικός έχει προγραμματιστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου, με το τίμημα μειωμένο κατά 25%, στα 14,6 εκατ. ευρώ.

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει το εργοστάσιο της Cardico στο Σχηματάρι, το οποίο θα βγει για τρίτη φορά στο σφυρί αντί 4,79 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν προηγηθεί δύο άγονες προσπάθειες. Πρόκειται για την εταιρεία, συμφερόντων της οικογένειας Καρδασιλάρη, που υπήρξε leader στην αγορά ξηρών καρπών, αλλά τελικά οδηγήθηκε στην πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2014.
Στο σφυρί το εργοστάσιο της Cardico στο Σχηματάρι. Πρόκειται για την εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Καρδασιλάρη που υπήρξε leader στην αγορά ξηρών καρπών, αλλά τελικά οδηγήθηκε στην πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2014
Σε νέο πλειστηριασμό οδηγείται και η βιομηχανική μονάδα της Κοντοβερός (Freskot) στον Ασπρόπυργο, λίγους μήνες αφότου η ιστορική εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων οδηγήθηκε σε λουκέτο.
Σε νέο πλειστηριασμό οδηγείται και η βιομηχανική μονάδα της Κοντοβερός (Freskot) στον Ασπρόπυργο
Στην περιπέτεια των πλειστηριασμών φαίνεται να εμπλέκεται και η οικογένεια Βάρδη που ήλεγχε, μεταξύ άλλων, και το ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι.

Ετσι, έχει προγραμματιστεί στις 5 Σεπτεμβρίου να βγει στο σφυρί κτήμα 8 στρεμμάτων στην Κηφισιά, στη θέση Παληάγιαννη, επί της οδού Τομπάζη, με συγκρότημα υποδομών για εκδηλώσεις. Επισπεύδουσα είναι η doValue και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 3,07 εκατ. ευρώ.

Από τις λίστες των επικείμενων πλειστηριασμών δεν απουσιάζουν και άλλα γνώριμα ονόματα, όπως της πανίσχυρης άλλοτε Λαϊνόπουλος για το πρώην κεντρικό της συγκρότημα στην Κάτω Κηφισιά που θα βγει ξανά στις 25 Σεπτεμβρίου με τιμή εκκίνησης 3,93 εκατ. ευρώ, η ΕΛΦΙΚΟ των οικογενειών Κουκούλια και Ουραηλίδη, η Palmie Bistro της οικογένειας Κουτρουλιά, όπου μετά το κατάστημα στο Κεφαλάρι απειλείται και αυτό στην πλατεία Βικτωρίας.

Ο «Αγγελιοφόρος» και το… υπόστεγο

Ξεκίνησε την πορεία της στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μετά την κατάρρευση του ιστορικού συγκροτήματος της «Μακεδονίας» της οικογένειας Βελλίδη.

Ο λόγος για την Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε., που συστάθηκε τον Νοέμβριο του 1996 προχωρώντας στην έκδοση της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος». Η εφημερίδα έγραψε τη δική της ιστορία που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, οπότε ανεστάλη η έκδοσή της.

Αλλη μία δεκαετία μετά, τα βιομηχανικά ακίνητα της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος οδηγούνται στο ηλεκτρονικό σφυρί με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης. Πρόκειται για δύο ακίνητα στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να βγουν στις 6 Σεπτεμβρίου, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 2,38 εκατ. ευρώ.

Λίγες ημέρες αργότερα, για τις 11 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός με επισπεύδουσα τη SE.KA. International Services Ltd. σε βάρος της Τηλεοπτικής Ελληνικής Ανώνυμης Εμπορικής Διαφημιστικής Εταιρείας, γνωστότερης ως E-Channel, που φέρεται ως συμφερόντων του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη. Αφορά μια οριζόντια ιδιοκτησία του 6ου ορόφου σε κτίριο επί της λεωφόρου Ποσειδώνος 1 στον Αλιμο.

Στους επικείμενους πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται πολλά ακόμη ακίνητα, όπως 35 ξενοδοχεία, εργοστάσια, μεγάλα πάρκινγκ μέχρι και... υπόστεγο ελικοπτέρων. Εν προκειμένω, το σφυρί στρέφεται σε βάρος της εταιρείας Ελληνας Αεροπόρος ΑΑΕ (Greek Airman S.A.), μια μικρού μεγέθους επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2007 και διαθέτει Πιστοποιητικό Πτητικής Εκπαίδευσης και Πιστοποιητικό Χειριστή Αεροπορικής Εργασίας. Η έδρα της είναι στο αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων, όπου διαθέτει υπόστεγο «Yellow Hangar». Η εν λόγω μεταλλική κατασκευή (υπόστεγο ελικοπτέρων) θα βγει για τρίτη φορά στο σφυρί στις 2 Οκτωβρίου, με τιμή 95.000 ευρώ.
Ακόμα και ένα υπόστεγο ελικοπτέρων βγαίνει σε πλειστηριασμό αντί 95.000 ευρώ





Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική: Μπροστά στα μάτια της μάνας και του αδελφού του σκοτώθηκε ο 19χρονος στο λούνα παρκ

Τήλος: Συγκίνησε ο λιμενικός που διέσωσε το 50ημερών βρέφος - Το προσφυγόπουλο έπινε γάλα με θαλασσινό νερό για τρεις μέρες

Τζο Μπάιντεν: Με δάκρυα στα μάτια στο συνέδριο των Δημοκρατικών - «Έκανα λάθη, στηρίξτε Χάρις, ο Τραμπ είναι loser»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr