Wall Street: Με το δεξί το ποδαρικό της εβδομάδας - Συντηρείται το θετικό momentum

Wall Street: Με το δεξί το ποδαρικό της εβδομάδας - Συντηρείται το θετικό momentum

8η μέρα κερδών για S&P 500 και Nasdaq - Η αγορά έχει αφήσει πίσω της το δραματικό sell off των αρχών του μήνα, ωστόσο παραμένει αβέβαιη για τα επόμενα βήματα της Fed - Κλειδί η επικείμενη ομιλία Πάουελ στο Τζάκσον Χολ

27940492
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες όχι μόνο να συντηρούν, αλλά να διευρύνουν περαιτέρω τα κέρδη τους. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι η αγορά την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε το καλύτερο πενθήμερο για το 2024 αφήνοντας για τα καλά πίσω της το δραματικό sell off των πρώτων ημερών του Αυγούστου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Dow Jones «έκλεισε» με άνοδο 0,58% στις 40.896 μονάδες, πλησιάζοντας έτσι και πάλι το ορόσημο των 41.000 μονάδων που κατέγραψε τον περασμένο μήνα, o S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 5.608 μονάδες και ο Nasdaq έκανε άλμα ύψους 1,39% φτάνοντας τις 17.876 μονάδες.

Μάλιστα, για τον S&P 500 και τον Nasdaq ήταν αισίως η 8η συνεδρίαση με κέρδη, που συνιστά και το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί τους για τη φετινή χρονιά.

Στην αγορά ομολόγων, αντιθέτως, οι αποδόσεις έχασαν έδαφος με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί περαιτέρω στο 3,864% και του 2ετούς να πέφτει στο 4,064%.

Κλείσιμο
Αν η εικόνα αυτή διατηρηθεί, η… βίαιη διόρθωση που κατέγραψε η αγορά τις πρώτες ημέρες του μήνα θα αποδειχτεί μια δυσάρεστη… παρένθεση. Όμως, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι δεδομένου πως δεν λείπουν οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να «θολώσουν» εκ νέου το τοπίο.

«Η αγορά έχει σχεδόν πλήρως ανακάμψει από τους υπερβολικούς φόβους περί ύφεσης που καταγράφηκαν στις αρχές του μήνα. Ωστόσο, περιμένουμε πως η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για το υπόλοιπο της χρονιάς» υποστήριξε, σύμφωνα με το CNBC, ο Γκρεγκ Μάρκους της UBS Private Wealth Management.

Οι αστάθμητοι παράγοντες ξεκινούν από την διεθνή γεωπολιτική αστάθεια αλλά και την εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα στο δρόμο για τις εκλογές του Νοεμβρίου (σήμερα, εξάλλου, ξεκίνησε και το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο που θα σφραγίσει και τυπικά την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις), έως την πορεία της οικονομίας και τις επιδόσεις των επιχειρήσεων υπό τη σκιά της νομισματικής γραμμής που θα ακολουθεί η Fed. Ειδικά το τελευταίο κρίσιμο ζήτημα θα βρεθεί σε πρώτο πλάνο μέσα στην εβδομάδα, με αφορμή την πολυαναμενόμενη ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Πραγματικά, οι επενδυτές μετρούν αντίστροφα για το ραντεβού της Παρασκευής, δεδομένου ότι η ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο συμπόσιο που οργανώνει κάθε χρόνο η περιφερειακή Fed του Κάνσας Σίτι, θα είναι πιθανότατα η καλύτερη ευκαιρία για να «σκανάρουν» τις προθέσεις και τις βουλές του πριν το κρίσιμο συμβούλιο της FOMC, στις 18 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, για πολλούς αναλυτές το μεγάλο ερώτημα δεν είναι αν το συμβούλιο θα ξεκινήσει (επιτέλους) τις περικοπές των επιτοκίων, κάτι που φαντάζει πλέον σίγουρο μετά και τα τελευταία πληθωριστικά στοιχεία, αλλά το αν θα τολμήσει να κινηθεί πιο δυναμικά για να τονώσει την οικονομία προχωρώντας σε μια σημαντική πρώτη περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης.

Προφανώς, ο Τζερόμ Πάουελ δεν θα δεσμευτεί με ακριβείς προβλέψεις, όμως έχει τον τρόπο να στείλει στις αγορές το σήμα που επιθυμεί, περικόπτοντας ή συντηρώντας τις προσδοκίες τους. Κάτι που προφανώς θα επηρεάσει το κλίμα στη Wall Street τις επόμενες ημέρες, αν όχι τις επόμενες εβδομάδες.

Την Τετάρτη δε, θα έχει προηγηθεί της ομιλίας Πάουελ και η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου θα φανούν πιο καθαρά οι πραγματικές ισορροπίες στο εσωτερικό του συμβουλίου.

Παράλληλα, σε επιχειρηματικό επίπεδο, συνεχίζουν να «τρέχουν» και οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου που προσθέτουν τη δική τους… πινελιά στις τάσεις της αγοράς. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα θα ξεχωρίσουν οι επιδόσεις σημαντικών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, όπως της Target, της Lowe’s και της Macy’s, σε ένα διάστημα που υπάρχουν ερωτηματικά για τις αντοχές της κατανάλωσης.

Σε επίπεδο μετοχών η μετοχή τύπου Class B της Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ «έπιασε» νέο ιστορικό υψηλό στα 450,45 δολάρια, καθώς ο επενδυτικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι διαθέτει μια υπέρογκη δεξαμενή ρευστότητας ύψους 276,9 δισ. δολαρίων χάρη και στη ρευστοποίηση μετοχών της Apple.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε και η μετοχή της εταιρείας μικροτσίπ AMD μετά την είδηση της εξαγοράς της ZT Systems, στην προσπάθεια της να ενδυναμωθεί για να ανταγωνιστεί την Nvidia, ενώ θετική ήταν η αντίδραση των επενδυτών και στην είδηση πως ο CEO της Estee Lauder θα αποχωρήσει στα τέλη του 2025, μετά και το απογοητευτικό guidance που ανακοίνωσε η εταιρεία καλλυντικών.

Επίσης, στις κερδισμένες ήταν η μετοχή της General Motors, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν θετικά για τα οικονομικά του ομίλου την είδηση της απόλυσης τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων.

Στον αντίποδα η μετοχή της HP δέχτηκε σημαντικές πιέσεις μετά την υποβάθμιση της από την Morgan Stanley, όπως και της Sweetgreen και της Shake Shack μετά την υποβάθμιση τους από την Piper Sandler.

Πηγή: Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

ΑΑΔΕ: Μπαράζ λουκέτων και πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή - Πάνω από 48.000 επιτόπιοι έλεγχοι


Κακοκαιρία: Επιφυλακή για το δεύτερο κύμα ακραίων φαινομένων - 30.000 κεραυνοί μέσα σε 18 ώρες - Βίντεο

Σαμαρά, Καρύδη και Κωνσταντινίδου προσπαθούν να ανέβουν πάνω στο SUP για μια φωτογραφία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης