Φοιτητική στέγη: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση τις τιμές

Μετ' εμποδίων η έρευση σπιτιών προς ενοικίαση - «Έχουμε δει ακραίες ζητήσεις, όπως 800 ευρώ για σπίτι 50 τ.μ.», λένε κτηματομεσίτες

Σε δυσεπίλυτο «γρίφο» εξελίσσεται η εύρεση φοιτητικής στέγης για τους επιτυχόντες των Πανελληνίων.

Οι γονείς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να στηρίξουν τα παιδιά τους μετά τον αγώνα που έκαναν προκειμένου να πετύχουν στις Πανελλαδικές και να κερδίσουν μία θέση στα ΑΕΙ της χώρας.

Γονείς και φοιτητές λένε «κάθε πέρσι και καλύτερα» καθώς διαπιστώνουν ότι οι εκτός έδρας σπουδές είναι ιδιαίτερα δαπανηρές κι αυτό γιατί τα μικρά διαμερίσματα, ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια, είναι είδος προς εξαφάνιση καθώς πολλοί ιδιοκτήτες έχουν διαθέσει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ οι τιμές των ενοικίων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Είναι ένα μεγάλο θέμα. Πανελλαδικά, από 200 έως 500 ευρώ, από 25 έως 60 τ.μ. αυτήν την στιγμή που μιλάμε υπάρχουν 5.500 ακίνητα. Οι νεοεισακτέοι συνολικά είναι 68.000», λέει η κτηματομεσίτρια Άννα Μωκάκου, μιλώντας στο MEGA.

«Όπου βλέπουμε 200 ευρώ, συνήθως μπορεί να είναι ημιυπόγειο ή πολύ κακά συντηρημένο ή σε περιοχές που δεν έχουν υψηλή ζήση. Μια μέση τιμή είναι γύρω στα 350 με 400 ευρώ, πάλι όχι σε περιοχές υψηλής ζήτησης. Έχουμε δει και ακραίες ζητήσεις, που τις βλέπουμε και εμείς ως μεσίτες και μας θορυβούν, 800 ευρώ για σπίτι 50 τ.μ. Όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση και όχι προσφορά, ο κάθε ιδιοκτήτης που έχει επενδύσει και στο σπίτι του, φροντίζει να πάρει το μέγιστο δυνατό».



Πώς επηρεάζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Όπως λέει η ίδια:

«Είμαστε σε μια ελεύθερη αγορά. Η λύση, που το κάνουν όλες οι οργανωμένες χώρες, είναι να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες, οι οποίες είναι πάρα πολύ λίγες, να υπάρχει ένας έλεγχος στο ποιοι μένουν και για πόσο χρονικό διάστημα και με τη μέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής».

Όσο για το πόσο έχει επηρεάσει η βραχυχρόνια μίσθωση στη μη εύρεση κατοικιών;

«Η βραχυχρόνια μίσθωση σίγουρα έχει συμβάλλει αλλά όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Συνετέλεσε στα κέντρα των πόλεων κυρίως και στους τουριστικούς προορισμούς αλλά από την άλλη αν αντισταθμίσουμε τα οφέλη που έφερε στον κατασκευαστικό κλάδο και στην εισροή ξένων κεφαλαίων, γιατί αυτά τα σπίτια τα αγόρασαν κυρίως ξένοι επενδυτές όπου επένδυσαν και στην ανακαίνισή τους. Και η φορολόγησή τους φέρνει έσοδα στο κράτος. Είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση για να μπορέσουμε να πούμε με απλό τρόπο ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ευθύνεται για την έλλειψη κατοικιών».


Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Συνεχίζει τις fake αναρτήσεις ο Τραμπ, αποδέχθηκε την ανύπαρκτη υποστήριξη της Τέιλορ Σουίφτ


Χαλκιδική: Μπροστά στα μάτια της μάνας και του αδελφού του σκοτώθηκε ο 19χρονος στο λούνα παρκ

Ιταλία: Ο μεγιστάνας Μάικ Λιντς που αγνοείται στο ναυάγιο του Παλέρμο γιόρταζε τη δικαίωσή του για υπόθεση απάτης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr